Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Kesäkuu oli lämmin ja runsassateinen Pohjois-Karjalassa

Jaa

Kuukauden keskilämpötila oli noin puolitoista astetta tavallista korkeampi. Sadanta oli runsasta kesäkuun alkupuolella, mutta loppukuusta oli jo kuivaa. Vedenkorkeudet olivat hieman tavallista korkeammalla tai tavanomaisella tasolla. Pintavedet olivat kuun lopussa reilusti tavanomaista lämpimämpiä helteisen loppukuun johdosta.

Pielinen kesäkuussa 2022. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus (2022)
Pielinen kesäkuussa 2022. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus (2022)

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuu oli Pohjois-Karjalassa hieman tavanomaista lämpimämpi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin kesäkuun keskilämpötilaksi 15,3 astetta, kun se tavallisesti on 13,8 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin kesäkuun keskilämpötilaksi 15,8 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo (1991–2020) on 14,3 astetta. Viileä toukokuun alku hidasti osaltaan kevään etenemistä ja hillitsi kevättulvia.

Kuukauden sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa normaalia runsaampi. ELY-keskuksen mittauspisteessä Kontiolahden Jakokoskella sademäärä oli 79 mm, kun pitkän ajan keskiarvo on 65 mm. Puntarikoskella sademäärä oli 38 mm, kun normaalisti se on 44 mm. Jänisjoella Ruskeakoskella sademäärä oli 92 mm, kun normaalisti se on 64 mm. Koitajoen mittauspisteessä Lylykoskella sademäärä oli 91 mm, kun normaalisti se on 64 mm. Sateet painottuivat kesäkuun alkupuolelle ja loppukuusta oli kuivaa.

Maakunnan järvien vedenkorkeudet olivat kesäkuun lopussa yleisesti hieman tavanomaista ylempänä. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus on noussut maltillisesti, noin 10 cm kesäkuun aikana ja vedenpinta on noin 10 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus painuu vähitellen laskuun heinäkuun alusta lähtien.

Pielisen vedenkorkeus oli kesäkuun lopussa noin 20 cm keskimääräistä ylempänä. Ennusteen mukaan vedenkorkeus lähtee laskuun heinäkuun alusta. Vedenkorkeus pysyy heinäkuun ajan hieman tavallista korkeammalla. Toukokuussa aloitettu Pielisen poikkeusjuoksutus päättyy viikon 27 lopussa, jolloin vedenkorkeus on palautettu luonnonmukaiselle tasolle.

Kajoonjärven vedenkorkeus oli kesäkuun lopussa 3 cm, Viinijärven 4 cm, Varisveden 5 cm ja Kermajärven 7 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Vastaavasti Ruunaan vedenkorkeus oli kesäkuun lopussa 2 cm, Juojärven 3 cm ja Pyhäjärven 11 cm ajankohdan keskiarvoa alempana.

Jokien virtaamat olivat yleisesti lähestulkoon ajankohdan keskiarvoa vastaavat kesäkuussa. Lieksanjoessa, Pielisjoessa ja Koitajoessa keskivirtaama oli kesäkuussa vain hieman tavanomaista suurempi. Pielisjoen virtaama nousee hieman poikkeusjuoksutuksen päätyttyä.

Pienempien jokien keskivirtaamat vaihtelivat runsaasti maakunnassa. Esimerkiksi Jänisjoen keskivirtaama oli noin puolitoista kertaa tavanomaista suurempi, kun Saramojoen toukokuun keskivirtaama oli hieman tavanomaista pienempi. Höytiäisen kuukauden keskivirtaama oli Puntarikoskella huomattavasti ajankohdan keskiarvoa pienempi. Varisveden keskivirtaama Karviossa oli hyvin lähellä ajankohdan keskiarvoa.  

Toukokuun lopussa oli pohjavedenkorkeus Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahden Jakokoskella ja Jaamankankaalla sekä Nurmeksen Juutilankankaalla ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 17–93 cm tavanomaista ylempänä.

Pintaveden lämpötila oli 30.6.2022 aamulla Pielisjoella Joensuussa 20,5 astetta ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa 21,1 astetta. Pielisjoen pintavesi oli puoli astetta tavanomaista lämpimämpää, kun Pielisen pintavesi oli 1,1 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saska Hovi
vesitaloussuunnittelija
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 050 350 9511
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pielinen kesäkuussa 2022. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus (2022)
Pielinen kesäkuussa 2022. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus (2022)
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme