MySafety Oy

Kesäkuuma herättää rakkaushuijarit verkossa – näin tunnistat petosyrityksen

Jaa
Vakuutuspalveluyritys mySafety varoittaa, että rakkaushuijaukset saattavat lisääntyä kesän aikana. Tämä luottamukseen perustava petosrikos voi johtaa merkittävään rahanmenetykseen ja häpeän tunteeseen.

Vakuutuspalveluyritys mySafety IroResearchillä teettämän tutkimuksen* mukaan kaksi prosenttia suomalaisista on ollut rakkaushuijauksen kohteena ja neljä prosenttia suomalaisista tietää jonkun, joka on ollut rakkaushuijauksen kohteena. Heistä yhteensä 23 prosenttia arvioi rakkaushuijauksen uhrin menettäneen petoksen yhteydessä yli 5 000 euroa.

”Vaikka prosenttiluku kuulostaa pieneltä, väkilukuun suhteutettuna luvut ovat huomattavia. Noin 90 000 suomalaista on joutunut rakkaushuijauksen kohteeksi ja noin 180 000 suomalaista tietää jonkun rakkaushuijauksen kohteena olleen henkilön”, identiteettivarkauksien asiantuntija mySafetyn maajohtaja Johanna Abgottspon sanoo. 

Rakkaushuijaus on petosrikos

Rakkaushuijauksella tarkoitetaan petosta, jossa rakennetaan luottamus tuntemattomaan henkilöön tyypillisesti sosiaalisen median kautta. Luottamuksen synnyttyä rakkaushuijari pyytää uhriltaan rahaa, ja ne saatuaan häipyy kuvioista. 

”Rakkaushuijaus on luonteelta petosrikos, mutta jos se tehdään väärennetyn identiteetin avulla, se täyttää myös identiteettirikoksen piirteet. Identiteettivarkaus on asianomistajarikos ja uhrin on myös vaadittava rangaistusta sen tekijölle. Tällöin identiteettirikos tapahtuu rikoksen tekijän ja väärennyt identiteetin omistajan välillä”, Abgottspon kertoo.

MySafetyn tutkimuksen mukaan rakkaushuijauksia rakennetaan usein jopa vuosia. Seitsemän prosenttia rakkaushuijauksen kohteista tai rakkaushuijausta läheltä seuranneista ilmoitti huijauksen kestäneen yhdestä kahteen vuoteen ja neljä prosenttia yli kaksi vuotta. Vastaajista 27 prosenttia ilmoitti huijauksen kestäneen alle kuukauden, mikä tarkoittaa todennäköisesti sitä, ettei yritys onnistunut. 

”Rakkaushuijaus perustuu luottamuksen saamiseen. Sen vuoksi tätä petoksen muotoa rakennetaan pitkään. Tästä erillisenä rakkaushuijausmuotona on julkisuuden henkilön nimissä lähetetyt rahanavun pyynnöt. Lehtitietojen mukaan näitä on tehty vuosien varrella esimerkiksi Juha Tapion nimissä, Abgottspon jatkaa.

Rakkaushuijauksiin liittyy rahanmenetyksen lisäksi häpeän tunne

MySafety kehottaa valppauteen kaikissa internetin kautta tulevissa yhteydenotoissa, joissa vannotaan ystävyyttä, jopa rakkautta, ja pyydetään rahaa. 

”Rakkaushuijauksiin liittyy valtavasti häpeää. Sen vuoksi niitä ei usein paljasteta koko karuudessaan edes perhepiirille. Pahimmillaan niissä on Suomessakin menetetty satoja tuhansia euroja ja niitä on voitu rahoittaa esimerkiksi pikavipeillä. Erittäin surullisia tarinoita.”

Rakkaushuijauksia on tutkittu Suomessa verrattain vähän. Keskusrikospoliisi kommentoi ilmiötä mediassa vuonna 2020. Silloin Suomessa oli toteutettu vähintään sata raportoitua rakkaushuijausta kuudessa kuukaudessa, ja niissä menetettiin yhteensä kolme miljoonaa euroa. 

Näin tunnistat rakkaushuijausyrityksen 

  1. Pyri kehittämään keskustelua pois chatistä, esimerkiksi videopuhelu-muodossa. Tyypillisesti rakkaushuijarit kieltäytyvät videopuheluista, paljastumisriskin vuoksi.
  2. Etsi Googlesta, löytyykö henkilöstä tietoa ja täsmäävätkö tiedot hänen antamiinsa.
  3. Etsi henkilön lähettämä kuva käänteisellä kuvahaulla. Jos netistä löytyy hänen kuvansa, tarkastele sivustoja ja mahdollisuutta siitä, käyttääkö henkilö jonkun toisen kuvaa.
  4. Epäilyttäviä nettisivuja voi tarkastella ja analysoida esimerkiksi www.scamadviser.com -sivustolla. Kyseinen sivusto ilmoittaa, mikäli se havaitsee jotain epäilyttävää.
  5. Myös yritysten nettisivuilla oleviin kuviin on mahdollista tehdä käänteinen kuvahaku. Selvitä myös tarkasti saamasi pankkiyhteystiedot ja jos et ole varma, kenelle tai mihin raha on menossa, on hyvä kysyä neuvoja omalta pankiltasi.

Lähde: Rikosuhripäivystys Riku

Tietoa tutkimuksesta 

Kyselytutkimuksen toteutti 10.–20.2.2022 IROResearch Oy. Kyseessä on valtakunnallinen kuluttajapaneeli, jossa otos on painotettu iän, sukupuolen sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimukseen osallistui tuhat suomalaista. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 %-yksikköä. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

MySafety Oy
MySafety Oy
Teollisuuskatu 21
00510 Helsinki

09 4270 4000http://www.mysafety.fi

MySafety on paikallisesti palveleva ihmisen ja yrityksen turva verkon rikoksia vastaan. Tarjoamme Suomen kattavimmat vakuutuspalvelut verkossa tapahtuvien rikosten ennaltaehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingin Vallilassa ja Kuopiossa ja asiakkaitamme palvelee noin 30 asiantuntijaa. Konsernin pääkonttori on Ruotsissa, jossa yritys on toiminut vuodesta 1999. Suomessa olemme toimineet vuodesta 2008. Lisätietoja osoitteesta www.mysafety.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MySafety Oy

Suomalaiset saavat nyt kalasteluviestejä tiheämmin kuin koskaan – kohteena joka kahdeksas29.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Yli 80 prosenttia suomalaisista on ollut kalasteluviestien ja huijaussoittojen kohteena ja kymmenen prosenttia on joutunut identiteetti- ja petosrikosten kohteeksi. Petos- ja identiteettirikoksen kohteeksi joutuneista suomalaisista 13 prosenttia on myös menettänyt rikoksen yhteydessä henkilötietonsa. Kaiken kaikkiaan suomalaiset saavat nyt aiempaa useammin huijausviestejä ja -puheluita.

Tutkimus: Mistä suomalainen saa rahaa työttömäksi tai työkyvyttömäksi joutuessaan?12.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Useampi kuin joka toinen suomalainen on huolissaan taloudellisen tilanteensa heikkenemisestä talouden nykytilasta riippumatta. Huoli korostuu alle 35-vuotiaissa nuorissa aikuisissa sekä naisissa. Lähes joka kymmenes suomalainen ei osaa sanoa, mistä saisi rahaa, jos joutuisi työttömäksi. Tiedot ilmenevät IRO Researchin Mysafetylle teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi tuhat suomalaista. Mysafety tuo markkinoille Taloudenturvavakuutuksen, jolla kuluttaja voi turvata tulonsa työttömyyden ja työkyvyttömyyden varalta.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja mySafety tiivistävät yhteistyötä nettikiusaamisen ehkäisemiseksi13.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja vakuutuspalveluyritys mySafety ovat allekirjoittaneet 3-vuotisen yhteistyösopimuksen, jossa tahot tekevät yhteistyötä nettikiusaamisen ehkäisemiseksi ja kiusattujen tukemiseksi. Vuonna 2023 yhteistyö keskittyy varainkeruukampanjaan, jonka tavoitteena on kerätä vuoden loppuun mennessä 60 000 euroa lasten ja nuorten kiusaamisen vastaiseen toimintaan.

Lähes jokainen suomalainen on saanut kalasteluviestejä – uusi Identiteetti- ja petosvakuutus antaa markkinoiden kattavimman suojan5.10.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Netissä tapahtuvat rikokset, kuten identiteettivarkaudet ja petokset, ovat maailmanlaajuisesti nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto. Vakuutuspalveluyritys mySafety tuo markkinalle Suomen ensimmäisen vakuutuksen, joka korvaa niin identiteettivarkaudet kuin petokset. Vakuutus on markkinoiden kattavin. Se sisältää ennaltaehkäiseviä palveluja, käytännön avun varkauden tai petoksen sattuessa sekä laajan taloudellisen suojan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme