Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kesäkuun vesitilannekatsaus: jokien ja järvien vesipinnat ovat laskeneet ajankohdan tyypillisille tasoille (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Kesäkuun aikana pohjalaismaakuntien jokien ja järvien vesipinnat ovat laskeneet hyvältä alkukesän tasolta ajankohdan tyypillisille tasoille. Touko-kesäkuun vaihteen sateiden seurauksena vesipinnat nousivat jonkin verran ajankohdan keskimääräisiä tasoja suuremmiksi, mutta juhannukselta alkaneet lämpimät säät ovat aiheuttaneet vedenpintojen kääntymisen hienoiseen laskuun.

Auringonlasku merellä.
Auringonlasku merellä.

Vedenkorkeudet ja virtaamat ovat ajankohdan tyypillisillä tasoilla

Kesäkuun aikana pohjalaismaakuntien jokien ja järvien vesipinnat ovat laskeneet hyvältä alkukesän tasolta ajankohdan tyypillisille tasoille. Touko-kesäkuun vaihteen sateiden seurauksena vesipinnat nousivat jonkin verran ajankohdan keskimääräisiä tasoja suuremmiksi, mutta juhannukselta alkaneet lämpimät säät ovat aiheuttaneet vedenpintojen kääntymisen hienoiseen laskuun. Esimerkiksi Kyrönjoen Skatilassa virtaama oli joessa kesäkuun ensimmäisellä viikolla enimmillään noin 90 kuutiota sekunnissa, kun virtaama kesäkuun lopussa oli laskenut noin kahdeksaan kuutioon sekunnissa.

Säännösteltyjen järvien juoksutuksia on säädetty lupaehtojen mukaisiin minimiasetuksiin ja tällä hetkellä vedenkorkeudet ovat pääosin ajankohdan keskimääräisen tuntumassa. Esimerkiksi Lappajärven sekä Kuortaneenjärven vesipinnat olivat kesäkuun lopussa noin 10 cm ajankohdan tavanomaista korkeammalla. Patanan tekojärven vesipinta on ajankohdan keskimääräistä tasoa noin 15 cm alempana. Kalajärvi on tavanomaisella tasolla. Kesällä tyypillinen haihtuma järvistä aurinkoisena päivänä on noin 1 cm vuorokaudessa.

Toukokuussa aloitettu Jääskänjärven padon kunnostus- ja kalatien rakentamistyö on meneillään, jonka seurauksena Jääskänjärven vesipinnassa voi olla normaalia suurempia vaihteluita. Työn arvioidaan kestävän elokuun loppuun saakka. Järven vedenkorkeus on tällä hetkellä kuitenkin ajankohdan keskimääräisen tuntumassa.

Myös toukokuussa alkaneet Kiikun ja Rengon patojen kunnostustyöt ovat käynnissä. Näiden remonttien vuoksi virtaamat Seinäjoen vanhassa uomassa ovat olleet suuria kesäkuun alkupuolella. Tilanne säännöstelyn osalta normalisoituu remonttien valmistuessa elokuussa.

Vedenlaatu ja levätilanne

Järvien vedet olivat kesäkuussa alussa varsin viileitä. Lappajärven vesi nousi alkukuun n. 11 asteesta kuun puolenvälin n. 17 asteeseen Tämän jälkeen voimakkaat tuulet sekoittivat veden ja lämpötila laski takaisin 11 asteeseen. Loppukuun aikana vedet lämpenivät yli 20 asteeseen. Pienissä ja matalissa tummavetisissä järvissä lämpeneminen on ollut nopeampaa.

Kesäkuun alussa ei sinilevähavaintoja tehty viileähkön ja epävakaisen sään vuoksi pohjalaismaakuntien alueella. Kesäkuun lopulla on rannikolla sinilevähavaintoja tehty useammassa paikassa Merenkurkussa Vaasan edustalla ja Maalahden Märaströmmenilla.

Järvillä sinilevähavainnot ovat myös jonkin verran lisääntyneet kesäkuun alkuun verrattuna. Lappajärveltä tehtiin kuluneen viikon aikana havaintoja, jossa sinilevää oli havaittu runsaastikin. Ähtärinjärvessä Suninsalmen tarkkailupisteessä on havaittu vähäisiä määriä sinilevää. Lestijärvellä tehtiin kansalaishavainto kesäkuun viimeisellä viikolla vähäisestä määrästä sinilevää.

Juhannukselta alkanut helteinen sää todennäköisesti kiihdyttää sinilevien kasvua ja lisää sinileväkukintoja, mutta sinileväkukintojen muodostumiseen vaikuttavat myös muut sääolot, kuten tuulisuus. Paikallinen sinilevätilanne voi muuttua hyvin nopeasti tuulen suunnan vaihtuessa.

Happamuustilanne jokivesissä vastasi kesäkuussa tyypillisiä kesän olosuhteita pH:n ollessa pääosin 6–7 välillä. Ravinnepitoisuudet olivat myös ajankohtaan nähden varsin tyypillisellä tasolla. Suuria pitoisuuksia kohottavia sateita ei esiintynyt, toisaalta vettä oli pienehköissä joissa riittävästi niin, että jätevesien vaikutus ei juuri näkynyt.

Pohjavedenpinnat ovat laskussa

Pohjaveden pinnankorkeudet ovat olleet laskussa kesäkuun alusta asti, kuten tavallisestikin kesällä. Valtakunnallisilla pohjaveden seuranta-asemilla korkeudet ovat suurin piirtein ajankohdan keskiarvoissa. Hellejakso voi näkyä varsinkin yksityiskaivojen pohjavesipinnoissa. Mikäli kesän aikana ei tule mittavia sadejaksoja, voivat varsinkin matalat kaivot kuivua. Maaperä on kuiva, joten kasvit käyttävät hyödyksi suurimman osan maahan imeytyvästä sateesta, eikä sataneesta vedestä muodostu merkittäviä määriä pohjavettä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Vesitalousasiantuntija Kristiina Kastman, puh. 0295 028 021 (säännöstely ja virtaamat)
Erikoistutkija Anssi Teppo, puh. 0295 027 948 (vedenlaatu)
Ylitarkastaja Tilda Rantataro, puh. 0295 027 668 (pohjavedet)

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Auringonlasku merellä.
Auringonlasku merellä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisvesistöissä tehty sinilevähavaintoja etenkin merialueilla (Pohjalaismaakunnat)11.8.2022 12:29:19 EEST | Tiedote

Viikolla 32 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista sinilevää havaittiin kuudessa havaintopisteessä. Sinilevää havaittiin hieman Luodonjärvellä Pohjoisen luodontien itäpuolella, Kuortaneenjärvellä Länsirannan läheisyydessä, Alajärvellä Pynttärinniemessä Hauta-ahon uimarannalla, Ähtärinjärvellä Kylmälahden levähdyspaikan rannalla sekä Peränteen venevalkaman havaintopisteellä Ähtärissä.

Observationer av blågröna alger särskilt i havsområdena i Österbotten (landskapen i Österbotten)11.8.2022 12:29:18 EEST | Tiedote

Under vecka 32 observerades blågröna alger vid sex av NTM-centralens officiella observationsplatser i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Ringa mängder blågröna alger observerades i Larsmosjön öster om Norra Larsmovägen, i Kuortaneenjärvi nära Länsiranta, i Alajärvi vid Hauta-aho badstrand i Pynttärinniemi, i Ähtärinjärvi vid stranden av rastplatsen i Kylmälahti samt vid Peränne båtstrand i Etseri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme