Lapsiasiavaltuutettu

Kesällä on turvattava lapsen oikeus lepoon ja turvalliseen vapaa-aikaan

Jaa
Barnets rätt till vila och trygg fritid ska säkras under sommaren
Kesällä kaikkien lasten on syytä hengähtää hetki. Kuva: Janko Ferlic / Unsplash
Kesällä kaikkien lasten on syytä hengähtää hetki. Kuva: Janko Ferlic / Unsplash

Kulunut lukuvuosi on ollut poikkeuksellinen kaikille lapsille ja nuorille. Kesän kynnyksellä lapsiasiavaltuutettu haluaa muistuttaa lasten oikeudesta lepoon ja leikkiin sekä turvalliseen vapaa-aikaan ja virkistäytymiseen.

Levon ja leikin merkitys lapsille

Koronapandemia on vaikuttanut jokaisen koululaisen ja opiskelijan arkeen. Vaikka useissa oppilaitoksissa on vältytty karanteenitoimilta, muutoksia on ollut paljon. Lasten on oppimisen ohella täytynyt opetella etäisyyksien pitämistä, toistuvaa käsienpesua ja maskien käyttöä. Etäopetuksessa tuki läksyihin ei aina ole ollut riittävää, ja joissain lapsissa tilanne on herättänyt pelkoa.

- Meille on tullut yhteydenottoja vanhemmilta, että kouluissa oppilaille annetaan vaativia kesätehtäviä. Lepo ja vapaa-aika ovat kuitenkin lapsille todella tärkeitä, muistuttaa ylitarkastaja Katja Mettinen.

Harvoin tiedetään, että lapsella on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan oikeus lepoon ja leikkiin, ja tähän sopimukseen Suomikin on sitoutunut. Lepo ja leikki ovat tärkeitä lapsen hyvinvoinnille ja luovat pohjaa lapsen kasvulle ja kehitykselle. Kesällä kaikkien lasten onkin syytä hengähtää hetki.

Turvallinen elinympäristö kuuluu kaikille

Kesäisin useat lasten ja nuorten palvelut ovat tauolla, vaikka tuen tarve on erityisesti korona-aikana kasvanut. Nuorten väkivallanteot ja päihteiden käytön lisääntyminen ovat vakavia merkkejä pahoinvoinnista. Jo viime kesänä oli nähtävissä kasvavaa turvattomuutta lasten ja nuorten keskuudessa. Lapsiasiavaltuutettu huomauttaa, että monet lapset ja nuoret viettävät kesän kaupungissa. Kaupungissa on järjestettävä turvallisia vapaa-ajanvieton mahdollisuuksia lapsille ja nuorille.

- Monelta nuorelta on jäänyt kesätyö saamatta ja harrastukset ovat keskeytyneet, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo.

Pitkästyminen ja toimettomuus voivat purkautua häiriökäyttäytymisenä. Kuitenkin kavereiden tapaaminen ja hengailu ovat nuorisoikäisille tärkeää vapaa-ajanviettoa, jolle on luotava turvalliset puitteet.

- Turvallinen elinympäristö on jokaisen ihmisen oikeus. Eri alojen ammattilaisten työtä on tänä kesänä syytä ohjata vahvasti nuorten pariin, jotta tämä oikeus toteutuu, Pekkarinen toteaa.

* * * *
 

Det gångna läsåret har varit exceptionellt för alla barn och unga. Nu på tröskeln till sommaren vill barnombudsmannen påminna om barns rätt till vila och lek samt trygg fritid och rekreation.

Betydelsen av vila och lek för barn

Coronapandemin har påverkat vardagen av varje elev och studerande. Trots att flera läroanstalter har undkommit karantänåtgärder har det ändå skett mycket förändringar. Vid sidan av inlärningen har barnen fått lära sig att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och använda munskydd. Vid distansundervisning har läxstödet inte alltid varit tillräckligt, och situationen har väckt rädsla hos en del barn.

- Vi har kontaktats av föräldrar om att eleverna får krävande sommaruppgifter från skolan. Vila och fritid är dock väldigt viktiga för barn, påminner överinspektör Katja Mettinen.

Det är inte alltid känt att barn enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har rätt till vila och lek. Finland har förbundit sig till detta konvention. Vila och lek är viktiga för barns välbefinnande och skapar grund för barnets tillväxt och utveckling. Under sommaren bör barnen också pusta ut litet.

En trygg livsmiljö för alla

Under sommaren tar flera av barn och ungas tjänster en paus trots att stödbehovet har ökat särskilt under coronatiden. Ungas våldsdåd och ökningen av ungas bruk av rusmedel är allvarliga tecken på att unga mår dåligt. Redan förra sommaren observerades ökande otrygghet bland barn och unga. Barnombudsmannen påpekar att många barn och unga tillbringar sommaren i staden. Det bör anordnas trygga fritidsaktiviteter för barn och unga i städerna.

- Flera ungdomar har blivit utan sommarjobb och deras fritidsintressen är på paus, berättar barnombudsmannen Elina Pekkarinen.

Om man blir uttråkad och inte har något att göra kan det leda till problembeteende. Att träffa och hänga med kompisar på fritiden är dock viktigt för unga, och man bör skapa trygga miljöer för detta.

- Alla människor har rätt till en trygg livsmiljö. Under denna sommar bör arbetet av yrkespersoner inom olika branscher starkt styras att omfatta ungdomarna så att denna rättighet tillgodoses, konstaterar Pekkarinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kesällä kaikkien lasten on syytä hengähtää hetki. Kuva: Janko Ferlic / Unsplash
Kesällä kaikkien lasten on syytä hengähtää hetki. Kuva: Janko Ferlic / Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A
40100 Jyväskylä

0295 666 850http://lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita.

* * * 

Barnombudsmannen är en självständig och oberoende statlig myndighet som grundats genom lagen om barnombudsmannen (1221/2004). Barnombudsmannen rapporterar till statsrådet och till Finlands riksdag om hur barn och unga mår och om hur deras rättigheter genomförs. Barnombudsmannen rapporterar också till FN:s kommitté för barnets rättigheter i anslutning till statens regelbundna rapportering. Barnombudsmannen påverkar bland annat genom att göra motioner, ge utlåtanden och delta i den samhälleliga diskussionen. Ombudsmannen har inte rätt att handla i ärenden som gäller enskilda barn.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme