Aluehallintovirasto

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista

Jaa

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Uimarannan omistajan tai haltijan (käytännössä yleensä kunnan) täytyy julkaista ja pitää ajan tasalla verkkosivuillaan mm. seuraavat tiedot yleisistä uimarannoista:

  • viimeisimmät uimaveden laadun tutkimustulokset
  • kolmen edeltävän vuoden ajalta uimaveden laatuluokitus, joka määritetään neljän viimeisimmän uimakauden tulosten perusteella
  • uimavesiprofiili, joka on kuvaus uimarannan ja uimaveden ominaisuuksista ja riskinarvioinnista.

Kunnan terveydensuojeluviranomaisen on toimitettava aluehallintovirastolle uimarantaluettelo verkkosivuosoitteineen, jolta kyseiset tiedot löytyvät. Kunnan terveydensuojeluviranomaisen täytyy valvoa yleiseksi uimarannaksi luetteloitua rantaa mm. vedenlaatua säännöllisesti seuraamalla ja tarkastamalla uimaranta. Yleisöllä onkin mahdollisuus tehdä ehdotuksia lisäyksiksi uimarantaluetteloon, jotta runsaasti käytetyt rannat olisivat säännöllisen valvonnan piirissä.

Muutoksia uimarantaluetteloon voi ehdottaa ottamalla yhteyttä kunnan terveydensuojeluviranomaiseen. Tarvittaessa tarkempia kuntakohtaisia ohjeita ehdotusten tekemiseen saa kunnan terveydensuojeluviranomaiselta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella on 104 yleistä uimarantaa. Uimarantoihin ei tullut muutoksia edellisestä vuodesta, mutta jotkin uimarantojen verkkosivuosoitteet muuttuivat. Uimarantaluettelo laaditaan joka vuosi ennen uimakauden alkua. Lainsäädännössä määritelty uimakausi on 15.6.31.8. 

Uimakauden ajan yleisen uimarannan ylläpitäjän on tiedotettava mm. uimavesiprofiilista, voimassa olevasta uimavesiluokituksesta ja ajantasaisesta vedenlaadusta myös uimarannan ilmoitustaululla. Vesinäytteitä täytyy ottaa uimakauden aikana vähintään kolme kertaa tasaisin väliajoin ja lisäksi yksi näyte ennen uimakautta.

Uimarantojen tiedot löytyvät kootusti verkosta koko EU:n laajuudelta

Aluehallintovirasto ohjaa kuntia uimarantaluettelon laadinnassa ja uimarantojen valvonnassa. Virasto toimittaa tarkistetun uimarantaluettelon Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, joka tekee luettelosta valtakunnallisen yhteenvedon.

Valtakunnallinen uimarantaluettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan Euroopan komissiolle. Euroopan ympäristövirasto EAA julkaisee suurimpien eli yleisten uimarantojen tiedot koko EU:n laajuudelta verkkosivuillaan. Sivuilla on mm. uusin vuosittain laadittava raportti uimaveden laadusta rannoilla. Tiedoista voi olla hyötyä esimerkiksi matkailijoille.

Lisätietoa:

Medialle:

Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Sini Mustakallio, p. 0295 016 171, etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Valoisasta koronatilanteesta huolimatta Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta muistuttaa riskeistä etenkin massakokoontumisiin ja rajaliikenteeseen liittyen18.6.2021 10:47:29 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 17.6. kokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuvan ja muiden ajankohtaisten signaalien tarkastelun lisäksi Turvallisuuskomitean erikoistutkija Jouni Pousi kertoi valmiustoimikunnalle komitean ajankohtaisista kuulumisista ja yhteiskunnan turvallisuusstrategian päivitystyöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme