Suomen Mielenterveysseura ry

Kesätyönantaja, teetkö ensi kesänä mielenterveystyötä?

Jaa

Ensimmäinen kesätyöpaikka on nuorelle usein unohtumaton kokemus. Rohkaiseva ja avoin työnantaja ja esimies, joka huolehtii uudesta työntekijästä ja hänen perehdyttämisestään riittävän hyvin, tekee parasta mahdollista edistävää mielenterveystyötä työelämään siirtyvien tuhansien nuorten parissa tänäkin kesänä.

Luo nuorelle hyviä muistoja  

Harva unohtaa ensimmäiset työpaikkansa tai sen, kuinka hänet on otettu siellä vastaan. Pidä mielessä, että olet mukana ainutlaatuisissa hetkissä nuoren elämässä. Nuoren elämässä monet asiat tapahtuvat ensimmäisiä kertoja. Jokainen kohtaaminen työyhteisössä jättää muistijäljen ja voi olla merkityksellisempi, kuin arvaatkaan.

Varaa aikaa perehdytykseen

Nuorelle ei ole kertynyt vielä paljoakaan työkokemusta, jonka varaan rakentaa työelämässä pärjäämistään. Varmistu siitä, että nuori tietää, osaa ja hän saa tiedon mistä saa apua. Perehdytys vaatii aikaa ja sitä tulee tehdä pikku hiljaa ja koko ajan, ei vain ensimmäisenä aamuna. Muista kysyä nuorelta usein, miten hänellä menee. Muista, että sinulla voi olla paljon hiljaista tietoa, josta on hyötyä nuorelle.

Ylläpidä turvallista tunnelmaa

Auta nuori työnteon alkuun ja kerro hänelle, että aluksi saa opetella tekemään asioita. Kerro myös, että virheitä sattuu välillä kaikille, niistä voi oppia, niistä saa puhua ja niille voi jopa nauraa. Huumori keventää tunnelmaa ja lisää työssä viihtymistä. Anna nuorelle mahdollisuus kertoa kesätyöhön liittyvistä tunteista, kiinnitä huomiota hänen vahvuuksiinsa ja anna myönteistä palautetta.

Anna sopivasti vastuuta ja luota

Kerro avoimesti, mitä odotat kesätyöntekijältä ja mitkä ovat ne rajat, joista ei lipsuta. Keskustele ja arvioi nuoren kanssa yhdessä vastuun kantamisesta ja määrästä, jotta nuorella olisi mahdollisuus saada työstä onnistumisen kokemuksia. Varmista, ettei kesätyö tuota nuorelle liiallista stressiä tai kuormitusta.

Näytä esimerkkiä

Kohteliaat käytöstavat ja välittäminen lisäävät työhyvinvointia: tervehdi, kiitä ja kysy välillä nuoren kuulumisia. Kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla on suora yhteys mielenterveyteen. Aikuiset toimivat roolimalleina nuorille myös ravinnon, levon, palautumisen ja muiden elintapojen suhteen.

Vinkit kokosi Suomen Mielenterveysseuran lasten ja nuorten tiimi, jossa parhaillaan kehitetään nuorten mielenterveyden edistämistä Nuori Mieli Työssä -hankkeessa yhteistyössä S-ryhmän ja työeläkeyhtiö Elon kanssa."

Lisätietoa lasten ja nuorten mielenterveyden edistämisestä:

Anniina Pesonen, asiantuntija, Mielenterveyden edistämisen yksikkö,

+358 40 640 2405 tai anniina.pesonen@mielenterveysseura.fi

Susanna Kosonen, projektikoordinaattori, Mielenterveyden edistämisen yksikkö

+358 40 182 0656 tai susanna.kosonen@mielenterveysseura.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Mielenterveysseura ry
Suomen Mielenterveysseura ry
Maistraatinportti
00240 HELSINKI

(09) 615 516http://www.mielenterveysseura.fi

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Mielenterveysseura ry

Mielenterveysseuran liittohallitus: Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut eivät ole Suomessa riittävällä tasolla17.12.2018 09:43Tiedote

Mielenterveyden häiriöt ovat Suomessa nousseet nuorten merkittävimmäksi terveysongelmaksi. Yleisimpiä nuorten hyvinvointiin liittyviä ongelmia ovat mielialan lasku ja masennus. Nuorista joka viidennellä on mielenterveyden häiriöitä. Pääkaupunkiseudulla jopa yhdeksän prosenttia nuorten ikäluokista on viime vuosina ollut psykiatrisen erikoissairaanhoidon asiakkaana. Itsetuhoisuus tuntuu levinneen yhä nuorempiin ikäryhmiin.

Mielenterveysseuran Mielenterveys kuuluu kaikille -hanke on kouluttanut kahdessa vuodessa lähes 18 000 kansalaista ja ammattilaista19.11.2018 05:00Tiedote

Sipilän hallituksen Terveyden ja hyvinvoinnin kärkihanketta on toteuttanut Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveys kuuluu kaikille -osahanke. Se on järjestänyt 2017–18 yli 1000 Mielenterveyden ensiapu -koulutusta lähes 18 000 kansalaiselle ja ammattilaiselle ympäri Suomen. Lisäksi hankkeessa on koulutettu noin 600 uutta Mielenterveyden ensiapuohjaajaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme