Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kesätyöntekijä, muista pyytää työtodistus!

Jaa

Työsuojelutarkastajat tarkastivat kesän aikana noin 300 kesätyöpaikkaa. Osa kesätyöntekijöistä jäi taas ilman työterveyshuoltoa tai kunnollisia työvuorolistoja. Kesätyöntekijän kannattaa aina pyytää työnantajalta työtodistus. Jos työnantaja ei sitä anna, voi pyytää apua työsuojeluviranomaiselta.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa kesätyöntekijöitä työtodistuksen pyytämisestä. Työtodistus on tärkeä asiakirja, josta on hyötyä esimerkiksi työnhaussa. Työtodistusta voi tarvita pitkänkin ajan kuluttua erilaisissa yhteyksissä, joten se kannattaa aina pyytää ja säilyttää huolella.

”Työntekijä voi halutessaan pyytää kaksi versiota työtodistuksesta, laajan ja suppean. Laajaan voi pyytää esimerkiksi arvion työtaidosta ja käytöksestä, suppeaan vain tiedot työsuhteen ajankohdasta ja työtehtävistä”, neuvoo työsuojelutarkastaja Mia Rosendahl.

Työnantajalla on velvollisuus antaa työtodistus pyydettäessä. Mikäli työntekijä ei pyynnöstä huolimatta saa työtodistusta, hän voi pyytää apua työsuojeluviranomaisilta. Työtodistusta voi pyytää myös useita vuosia työsuhteen päättymisen jälkeen.

Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonta palvelee arkisin kello 9–15 numerossa 0295 016 620. Työsuojeluviranomainen saa vuosittain noin tuhat työtodistusta koskevaa yhteydenottoa.

Työterveyshuolto puuttui, työvuorolistan sai liian myöhään

Kesän aikana tähän mennessä tarkastetuista 302 kesätyöpaikasta 55:ltä puuttui työterveyshuolto. Näitä työpaikkoja on nyt velvoitettu järjestämään työterveyshuolto, ja työsuojelutarkastajat jälkivalvovat, että näin tapahtuu.

Lakisääteinen työterveyshuolto on ennaltaehkäisevää toimintaa, ja se on järjestettävä kaikilla työpaikoilla työpaikan koosta, toimialasta ja työsuhteiden kestosta riippumatta. Työterveyshuolto on tärkeä myös nuoria työllistävissä kesätyöpaikoissa, sillä sen tavoitteena on varmistaa, ettei työ vaaranna työntekijän terveyttä ja turvallisuutta.

32 työpaikalla oli puutteita työvuoroluetteloissa: niitä ei ollut tehty ollenkaan, niistä puuttui työvuoron päättymisen kellonaika, tai työntekijät saivat työvuorot tietoonsa liian myöhään. Esimerkiksi maanantaina alkavan listan saattoi saada vasta edellisenä viikonloppuna. Toimialasta ja työehtosopimuksesta riippuen työvuorolistat on annettava 1–2 viikkoa ennen uuden jakson alkua.

”Valtaosalla työvuoroluettelo oli kuitenkin kunnossa, ja ilahduttavan moni työnantaja muisti myös sen, että työvuoroja ei voi perua sateen takia”, Rosendahl kertoo.

Tarkastuksia tehtiin lähinnä jäätelökioskeihin, marjamyyntipisteisiin, kesäkahviloihin, ravintoloihin ja erilaisiin myymälöihin. Tarkastuksilla käsiteltiin myös muun muassa työsopimuksia, perehdyttämistä ja koronaturvallisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työsuojelutarkastaja Mia Rosendahl, p. 0295 016 625
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Työsuojelutarkastaja Janne Honkonen, p. 0295 017 675
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Sammankomstbegränsningarna i Nyland fortsätts inte i oktober - de sista sammankomstbegränsningarna i Finland upphör i slutet av september24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den senaste lägesbedömningen förlänger Regionförvaltningsverket i Södra Finland inte sammankomstbegränsningarna i Nyland i oktober. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 30 september och efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar är i kraft. De allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar emellertid fortsättningsvis en stor del av aktörerna som svarar för användningen av olika utrymmen att säkerställa kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet. Dessutom begränsas restaurangverksamhet regionalt genom statsrådets förordning.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa - Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättymässä syyskuun lopussa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei uusimman tilannearvion perusteella jatka Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyinen päätös on voimassa 30.9. asti, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme