Kesätyötekijä tarvitsee ohjausta – tapaturmien määrä kasvussa koronan jälkeen

Kesätyöllisyyden on ennakoitu palaavan tänä vuonna koronaa edeltävälle tasolle. Se on hyvä uutinen sekä nuorille työnhakijoille että työnantajille. Työnantajille se tarkoittaa myös sitä, että yrityksissä on tänä kesänä ennätysmäärä nuoria työntekijöitä, jotka ovat mahdollisesti ensimmäisessä työpaikassaan tai ovat koronan takia jääneet aiempina kesinä ilman töitä.
Koronan vaikutus kesätyöllisyyteen näkyy myös Ifin työtapaturmatilastoissa. Nuorten tapaturmia sattui kesäkuukausina (kesä-elo) 2020 aiempaa vuotta peräti neljänneksen vähemmän (-26 prosenttia). Viime vuonna (2021) tapaturmien määrä kääntyi jälleen kasvuun – tapaturmia sattui kahdeksan prosenttia vuoden 2020 kesää enemmän. Koronaa edeltävinä vuosina vaihtelu on ollut huomattavasti kahta viimeistä vuotta vähäisempää.
- Valitettavasti nuorten työtapaturmien väheneminen näyttää johtuneen vain koronan aiheuttamasta kesätyöpaikkojen vähyydestä. Tänä vuonna paikkoja on tarjolla enemmän ja todennäköisesti tapaturmienkin määrät kasvavat, kertoo Ifin yritysten henkilövakuutusten tuotepäällikkö Mari Alho.
Esimerkiksi laitteiden käytöstä tai häiriötilanteista johtuvat tapaturmamäärät nousivat vuoden 2021 kesänä jo vuoden 2019 ohi. Tällaiset tapaturmat johtuvat usein ohjauksen puutteesta.
- Kun tapaturmia tutkitaan, niin vuodesta toiseen sieltä nousee samanlaiset asiat. Perusasioissa olisi ollut petrattavaa eli perehdytys tai valvonta ovat mahdollisesti olleet puutteellisia, kommentoi Ifin työturvallisuusasiantuntija Arto Toivonen.
Perehdytä, neuvo ja rohkaise
Kesätyöntekijä tarvitsee opastusta. Hyvä tapa perehdyttää on nimetä nuorelle työntekijälle oma tutor eli joku, joka neuvoo ja jolta pyytää apua. Työympäristöön tutustuminen ja riskien kartoittaminen on tärkeä osa perehdytystä.
Kesätyöntekijää kannattaa erikseen rohkaista ilmoittamaan esimiehelleen rohkeasti, jos hän huomaa työturvallisuuteen liittyviä puutteita.
- Nuori työntekijä tuo työpaikalle myös uudet silmät ja näkökulman, mutta rohkeus puuttua asioihin voi uupua, muistuttaa Toivonen.
Käy uuden työntekijän kanssa läpi ennen työn aloittamista:
- Työ- ja tuotantomenetelmät
- Koneet, laitteet ja työvälineet sekä niiden oikea käyttö
- Työn riskit ja haitat, niiden välttäminen sekä turvalliset työtavat
- Suojalaitteet, ensiapuvälineet ja niiden käyttö
- Toiminta säätö-, puhdistus-, huolto- ja korjaustöiden aikana
- Toiminta häiriö-, vahinko- ja onnettomuustilanteissa
- Mahdolliset palovaarat ja niiden välttäminen
- Rakennuksen paloturvallisuusjärjestelyt ja toiminta tulipalon syttyessä
- Perehdytyksestä huolimatta kaikki ei aina mene suunnitellusti, joten opasta myös miten ongelmatilanteissa toimitaan
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna Nikkariviestinnän asiantuntija
Puh:010 514 1245henna.nikkari@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ajatko sähkö- vai bensa-autolla? Kesän tyypillisimmät vahingot ovat samat1.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
If kartoitti kesäkuukausien yleisimmät vahingot. Kolmen tyypillisimmän lisäksi esimerkiksi ilkivalta lisääntyy kesällä selvästi.
Vesijettien määrä kasvaa – muista turvallisuus ja toisten huomioiminen26.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Vesijetin kolarointii johtaa yllättävän usein kulkuvälineen lunastukseen laajojen vaurioiden takia, selviää Ifin vahinkotilastoista.
Turvallisesti löylyyn juhannuksena - saunassa sattuu valtaosa palovammoista17.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Saunat lämpenevät pian taas keskikesän juhlan kunniaksi ja tänä vuonna taustalla soi monella varmasti KAJ:n euroviisuhitti ”Bara bada bastu”. Saunaa ylistävä kappale muistuttaa osuvasti, että löylyistä kuuluu nauttia. Rentoutuessakin on tärkeä pitää mielessä turvallisuus, sillä sauna on keittiön ohella yksi yleisimmistä palovahinkojen syntypaikoista.
Kyselytutkimus: Suomessa jäädään herkemmin sairauslomalle kuin muissa Pohjoismaissa12.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Ifin Nordic Health Report -tutkimuksesta selviää, että suomalaisista vain joka kymmenes menee työpaikalle, jos tuntee itsensä sairaaksi. Norjassa työpaikalle menee joka kolmas ja Ruotsissakin melkein joka viides.
Kyselytutkimus: Nuoret naiset stressaavat säännöllisesti lähes kaksi kertaa useammin kuin miehet2.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ifin tuoreesta Nordic Health Report -terveystutkimuksesta selviää, että säännöllinen stressi on yleistä nuorissa aikuisissa. Erityisesti nuoret naiset kokevat säännöllistä stressiä selvästi muuta väestöä useammin, ja psyykkinen kuormitus vaikuttaa vahvasti myös heidän työkykyynsä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme