Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kesätyövalvonta: Nuorella työntekijällä on oikeus saada opastusta ja ohjausta

Jaa

Työsuojelutarkastajat tarkastivat kesän aikana yli 250 kaupan sekä matkailu- ja ravintola-alan kesätyöpaikkaa. Kehotuksia työnantajille annettiin työterveyshuollosta ja kokonaan puuttuneista työvuoroluetteloista. Tämän vuoden valvonnassa nousi esiin myös perehdytys. Nuori työntekijä tulee aina perehdyttää työhönsä työsuhteen alussa. Tästä hyötyy myös työnantaja.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa työnantajia nuorten perehdyttämisestä työsuhteen alussa. Hyvin toteutettu perehdyttäminen auttaa nuorta oppimaan työtehtävät nopeammin. Virheet, tapaturmat ja onnettomuudet vähenevät. Perehdyttäminen myös vähentää nuoren stressiä ja auttaa häntä pääsemään osaksi työyhteisöä. Myös työteho ja työn laatu paranevat, kun työntekijä tietää tehtävänsä ja vastuunsa.

”Nuorten perehdyttämisessä työnantajan on tärkeää huomioida työntekijän yksilölliset edellytykset. Nuoren osaaminen ja kokemus pitää selvittää, koska niiden perusteella määritellään perehdyttämisen kesto ja laajuus. Työpaikalla pitäisi olla ajantasainen perehdyttämissuunnitelma ja -aineisto. Tätä arvioidaan esimerkiksi työtapaturman sattuessa”, neuvoo työsuojelutarkastaja Juho Loukiala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. 

Nuorelle työntekijälle on kerrottava riittävän tarkasti, että hänen odotetaan noudattavan työnantajan antamia ohjeita ja työpaikan pelisääntöjä, poistavan mahdollisuuksien mukaan työpaikan vikoja ja puutteellisuuksia ja ilmoittavan niistä työnantajalle. Lisäksi hänet on opastettava käyttämään tarpeellisia henkilönsuojaimia ja työhön sopivaa vaatetusta sekä myös käyttämään ohjeiden mukaisesti koneita ja laitteita.

Työterveyshuollon asiakirjat puuttuivat, työvuorolistan sai liian myöhään

Kesän aikana tähän mennessä tarkastetuista 250:stä kesätyöpaikasta 89:ssä oli puutteita työterveyshuoltoon liittyvissä velvollisuuksissa ja 27:ssä työpaikassa työterveyshuoltoa ei ollut järjestetty ollenkaan. Näitä työpaikkoja on nyt velvoitettu järjestämään työterveyshuolto, ja työsuojelutarkastajat jälkivalvovat, että näin tapahtuu.

”Perehdytykseen kuuluu myös se, että kesätyöntekijälle kerrotaan, miten työterveyshuolto on järjestetty ja mitä palveluita se sisältää. Työnantajan on tärkeää miettiä, miten työterveyshuollosta kerrotaan nuorelle. Työpaikalla tulee olla nähtävillä työterveyshuollon asiakirjat, joista käy ilmi esimerkiksi työterveyshuollon yhteystiedot”, muistuttaa Juho Loukiala.

Työvuoroluetteloissa oli puutteita 32:lla työpaikalla: niitä ei ollut tehty ollenkaan, niistä puuttui työvuoron päättymisen kellonaika, tai työntekijät saivat työvuorot tietoonsa liian myöhään.

”Enemmistöllä työvuoroluettelo oli kuitenkin kunnossa, ja ilahduttavan moni työnantaja muisti myös sen, että työvuoroja ei voi perua ilman painavaa syytä”, Loukiala kertoo. ”Aikaisempina vuosina havaittuja työsopimuksia, joissa oli laiton ehto työvuoron perumisesta esimerkiksi sateen sattuessa, ei enää juuri havaittu.”

Työntekijälle pitää antaa kirjallisesti työsuhteen keskeiset ehdot, ja tässä havaitsimme puutteita 31:llä työpaikalla. Haasteita on edelleen myös siinä, että työntekijät eivät saa työtodistusta. Työsuojeluviranomainen saa vuosittain noin tuhat työtodistusta koskevaa yhteydenottoa.

Kesätyötarkastuksia tehtiin lähinnä jäätelökioskeihin, marjamyyntipisteisiin, kesäkahviloihin, ravintoloihin ja erilaisiin myymälöihin. Tarkastuksilla käsiteltiin myös muun muassa työsopimuksia sekä työtilojen järjestystä ja siisteyttä. Uutena ilmiönä havaittiin yksittäisiä tapauksia, joissa työn tekeminen oli järjestetty kevytyrittäjän sopimussuhteella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Juho Loukiala, 0295 016 812, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har avbrutit verksamheten vid Yrjö & Hanna Oy:s enhet Tammistokoti i Tammerfors den 22 september 202223.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

Enheten har under lång tid haft utmaningar med personaldimensioneringen för det direkta klientarbetet. Under arbetsskiften har det inte funnits den personal som krävs enligt tillståndet. Tammerfors stad har tagit över enhetens verksamhet och ansvarar i fortsättningen för vården och omsorgen om klienterna.

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202322.9.2022 09:50:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2023 senast 4.11.2022. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

On aika tehdä esitykset vuoden 2023 äitienpäivän kunniamerkkien saajista22.9.2022 09:50:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 4.11.2022 mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2023 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme