Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Keski-Pasilan peruskoulun ja päiväkodin arkkitehtuurikilpailun voittaja valittu

Jaa

Keski-Pasilan uuden peruskoulun ja päiväkodin arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi on valittu ehdotus Aurinkokello, jonka tekijöiksi paljastui työyhteenliittymä Mer Arkkitehdit Oy ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy. Lisäksi tuomaristo päätti jakaa kunniamaininnan nimimerkille Timangi, jonka tekijä on Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy.

Voittanut ehdotus, Aurinkokello. Sisäperspektiivi: Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy / visualisointi Tiina Juuti
Ulkoperspektiivi: Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy / visualisointi Atelier Replica
Voittanut ehdotus, Aurinkokello. Sisäperspektiivi: Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy / visualisointi Tiina Juuti Ulkoperspektiivi: Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy / visualisointi Atelier Replica

Keski-Pasilan Ratapihakortteleista on rakentumassa monipuolinen ja kantakaupunkimainen asuinalue loistavien kulkuyhteyksien varrelle. Alueen sydämen muodostaa uusi tuhannen oppilaan peruskoulu, joka tulee palvelemaan koko Pasilan aluetta. Rakennukseen liittyy lisäksi päiväkoti 200 lapselle. Uuden koulun ja päiväkodin rakentamisen on määrä alkaa vuonna 2022 ja käyttöönoton tapahtua syksystä 2024.

Tiiviiseen kaupunkirakenteeseen sijoittuvalla urbaanilla, monikerroksisella koulu- ja päiväkotirakennuksella on merkittävä rooli alueen julkisena rakennuksena. Kantakaupunkimainen tiivis rinnetontti asetti myös erityisiä haasteita suunnittelulle.

”Aurinkokellon massoittelu on taitavaa ja paikkaansa sopivaa. Erityisesti Höyrypuiston näkymän päätteeksi asettuva pääsisäänkäynti ja porrastuva massoittelu toimivat hienosti aukiotilan suuntaan ja tuovat pääsisäänkäynnin selkeästi havaittavaksi ja kutsuvaksi kaupunkikuvalliseksi kohokohdaksi, jonka päälle kattopiha työntyy kiinnostavana näköalatasanteena. Rakennuksella on selkeä julkisen rakennuksen hahmo ja tunnistettavaa identiteettiä luova olemus, joka poikkeaa sopivalla tavalla rakennusta ympäröivien asuinkortteleiden yleisilmeestä. Rakennus rajaa selkeää katujulkisivua Tulistimenkadun varteen”, toteaa kilpailijoiden nimeämä ja tuomaristoon kuuluvan SAFA arkkitehti Erkko Aarti.

Kilpailun tavoitteena oli löytää kaupunkikuvallisesti, arkkitehtonisesti ja toiminnallisesti paras kokonaisratkaisu, joka on turvallinen, terveellinen, kokonaistaloudellinen ja täyttää kaupungin asettamat pitkäaikaiskestävyys, ympäristö- ja elinkaariominaisuustavoitteet. Kilpailuun saapui yhteensä 29 hakemusta, joista kuusi vähimmäiskelpoisuusehdot täyttänyttä suunnitteluryhmää valittiin kilpailuun. Kullekin kilpailuun kutsutulle, hyväksytyn kilpailuehdotuksen jättäneelle suunnitteluryhmälle maksettiin palkkiona 40 000 euroa.

Pasilan puretun alaratapihan tilalle keskustakortteli Triplan pohjoispuolelle on rakenteilla Ratapihakortteleiden monipuolinen, tiivis ja kantakaupunkimainen asuin- ja työpaikka-alue noin 3 200 asukkaalle ja 1 000 työntekijälle. Erinomaisten julkisten liikenneyhteyksien asuinalue sijaitsee kattavien palveluiden äärellä. Keski-Pasilan koulun ja päiväkodin kortteli sijoittuu keskeiselle paikalle Ratapihakortteleiden tiiviissä kaupunkirakenteessa. Ratapihakorttelien alue rakentuu vuosien 2018-2030 aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Etelämäki
Tiimipäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 31871
paivi.etelamaki@hel.fi

Kuvat

Voittanut ehdotus, Aurinkokello. Sisäperspektiivi: Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy / visualisointi Tiina Juuti
Ulkoperspektiivi: Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy / visualisointi Atelier Replica
Voittanut ehdotus, Aurinkokello. Sisäperspektiivi: Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy / visualisointi Tiina Juuti Ulkoperspektiivi: Mer Arkkitehdit ja Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy / visualisointi Atelier Replica
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne rauhallinen Helsingin uimarannoilla ja ulompana merellä10.7.2020 14:01:07 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin suurilta uimarannoilta. Marjaniemen, Rastilan sekä Iso Kallahden rantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja rannoilta otettiin uusintanäytteet. Marjaniemen uusintanäyte oli hyvänlaatuinen. Rastilan ja Iso Kallahden uusintanäytteet valmistuvat ensi viikon alussa. Kohonneet bakteeripitoisuudet johtuvat todennäköisesti viime aikojen runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maalta uimaveteen. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimavesien bakteeripitoisuudet paikoitellen koholla – sinilevät vähentyneet merialueilla3.7.2020 14:32:28 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme