Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Keski-Pasilan Veturitallinpihalle laaditaan suunnitteluperiaatteita – kaupunkilaisilta toivotaan ideoita

Jaa

Veturitallinpihasta halutaan toiminnallisesti monipuolinen ja elämää sykkivä alue, jonka keskeisenä osana on kaupunginosapuisto. Kaupunkilaisilta toivotaan nyt ideoita Veturitallinpihan tulevaisuudesta. Verkkokysely on auki 13. kesäkuuta asti osoitteessa kerrokantasi.hel.fi.

Suunnittelualue sijoittuu tulevan tornialueen edustalle pääradan länsipuolella ja se rajautuu Veturitiehen. Kuva: Sitowise.
Suunnittelualue sijoittuu tulevan tornialueen edustalle pääradan länsipuolella ja se rajautuu Veturitiehen. Kuva: Sitowise.

Toistasataa kaupunkilaista ideoi vuosi sitten Veturitallinpihan verkkotyöpajassa ja
-kyselyssä. Osallistujien näkemyksien pohjalta koostettiin alueen visio, kurkistus mahdolliseen tulevaisuuteen: Veturitallinpiha on tulevaisuudessa elävän kaupunkikulttuurin paikka ja Pasilan kaupunginosapiha. Veturitien varren monitoimihalliin voi mennä keikalle tai hengailla sen viherkatolla. Hallin reunassa olevaa ramppia pitkin pääsee radan ylittävälle sillalle, joka johtaa Savonkadun alueelle. Ratapihan huoltotoiminnot ovat supistuneet radan varressa olevaan uuteen veturitalliin. Raideyhteys pohjoiseen veturitalliin on säilytetty, ovathan tallit aktiivisessa käytössä. Lounaisosan huoltamorakennuksen tilalla on tehokas korttelialue, muutoin lisärakentaminen on maltillista. Nordenskiöldinkatu ylitetään siltaa pitkin Eläintarhaan suuntaan ja Pasilan asemalle pääsee luontevasti keskisen tornin kautta.

”Alustavat tulevaisuuden suunnitelmamme saivat vahvistusta osallistujien näkemyksistä, juuri näin voisi Veturitallinpihaa kuvata 2030-luvulla. Veturitallien historia, maanläheisyys ja toiminnallisuus ovat suunnittelun lähtökohtia ja samalla tärkeitä asioita alueen asukkaille ja yrittäjille. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa Veturitallinpihan suunnitteluperiaatteisiin. Mitä tulisi lisätä tai muuttaa? Millainen alueen puiston tulisi olla?”, kysyy alueen kaavoittaja Sakari Pulkkinen.

Sadan vuoden unesta heräilevän rouhean Veturitallinpihan tulevaisuus on herättänyt suurta mielenkiintoa, kun kaupunkirakenne sen ympärillä tiivistyy Keski-Pasilan suurten rakennusprojektien myötä. Ratapiha-aluetta on poistunut, Veturitie on rakennettu ja kauppakeskus Tripla toimistoineen ja asuntoineen on lähes valmis. Ratapihakortteleita rakennetaan parhaillaan ja läntistä tornialuetta kaavoitetaan. Veturitallinpihalla on tänä päivänä laaja, aidattu rata-piha-alue, Toralinna, Veturitallit sekä huoltoasema.

Suunnitteluperiaatteissa on kyse Veturitallinpihan toiminnoista ja yhteyksistä

Veturitallinpihalla on edellytykset olla Keski-Pasilan eloisa tapahtumakeidas – toiminnallisesti monipuolinen avoin alue, jonka keskeisenä osana on kaupunginosapuisto. Suunnitteluperiaatteissa luodaan yleisiä suuntaviivoja pitkälle tulevaisuuteen. Periaatteet ohjaavat silloin tarkempaa asemakaavoitusta.

Suunnitteluperiaatteiden kattavaan aineistoon voi tutustua ja kertoa näkemyksensä Kerro kantasi –palvelussa 24.5.–13.6.2021. Lyhyt video toimii johdatuksena alueeseen ja kysymyksiin. Kattavampi aineisto on koottu Suunnitteluperiaatteet -vihkoon.

Suunnitteluperiaatteet koostuvat yleisistä tavoitteista, osa-alueiden kuvailuista sekä alueen yhteyksistä. Veturipihan osalta tavoitellaan, että alue on julkista ja kaikille avointa, kaupunginosapuisto on alueen keskeisin toiminto ja nykyistä toimintaa halutaan vahvistaa kulttuurin ja luovan työn keskittymänä. Ratapiha-aluetta pyritään supistamaan, Veturitallinpiha on turvallinen ja miellyttävä paikka kaikille eikä alueelle tule ajoneuvoliikennettä huoltoajoa lukuun ottamatta. Suunnittelualue on jaettu yhdeksään osa-alueeseen, joista keskeinen puistoalue sitoo kaikki alueet yhteen. Alueen yhteyksissä on osoitettu jalankulun ja pyöräilyn reitit eri ilmansuuntiin sekä radan yli ja ali.

Veturitallinpihan muutos aidatun ratapihan hallitsemasta alueesta suunnitteluperiaatteiden mukaiseksi avoimeksi ja elämää sykkiväksi kaupunkialueeksi tulee tapahtumaan pitkällä aikavälillä ja vaiheittain. Olennaisimpana edellytyksenä on ratapihatoimintojen supistaminen nykyistä pienemmälle alueelle. Tämä vaatii monien toimijoiden yhteistä tahtotilaa.

Suunnitteluperiaatteiden tarkoituksena on luoda strateginen visio ja esittää suuntaviivat vetovoimaisen, puistomaisen ja monipuolisen keskusta-alueen luomiseksi Tornialueen edustalle. Suunnitteluperiaatteet viedään kaupunkiympäristölautakuntaan hyväksyttäväksi syksyllä 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sakari Pulkkinen
arkkitehti
Helsingin kaupunkiympäristön asemakaavoitus
puh. 09 310 37276
sakari.pulkkinen@hel.fi

Kuvat

Suunnittelualue sijoittuu tulevan tornialueen edustalle pääradan länsipuolella ja se rajautuu Veturitiehen. Kuva: Sitowise.
Suunnittelualue sijoittuu tulevan tornialueen edustalle pääradan länsipuolella ja se rajautuu Veturitiehen. Kuva: Sitowise.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Entries selected for the second phase of the Elielinaukio Square and Asema-aukio Square architectural competition are open for comments until November 825.10.2021 09:09:02 EEST | Press release

The competition entries selected for the second phase of the Elielinaukio Square and Asema-aukio Square architectural competition have been developed further based on feedback from city residents and the panel of judges. The entries which were carried forward from the first phase, Albero and Klyyga, are presented in revised versions. These two entries were developed further. You can view and comment on them online at the Voice Your Opinion service from 25 October to 8 November 2021.

Arbetena i det andra skedet av arkitekttävlingen för Elielplatsen och Stationsplatsen kan kommenteras fram till 8 november25.10.2021 09:08:00 EEST | Tiedote

De tävlingsförslag som valts ut för den andra etappen i arkitekttävlingen för att förnya Elielplatsen och Stationsplatsen har vidareutvecklats enligt feedbacken från stadsborna och juryn. Förslagen Albero och Klyyga som gick vidare i första skedet presenteras som förnyade. De två vidareutvecklade tävlingsförslagen finns till påseende och kan kommenteras i webbtjänsten Säg din åsikt under perioden 25.10.–8.11.2021.

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun toisen vaiheen työt kommentoitavina 8. marraskuuta asti25.10.2021 09:07:15 EEST | Tiedote

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun toiseen vaiheeseen valittuja kilpailuehdotuksia on kehitetty edelleen kaupunkilaisilta ja tuomaristolta saadun palautteen pohjalta. Ensimmäisestä vaiheesta jatkoon päässeet ehdotukset Albero ja Klyyga esitellään uudistuneina. Nämä kaksi jatkokehiteltyä kilpailuehdotusta ovat nähtävillä ja kommentoitavina Kerro kantasi -verkkopalvelussa 25.10.–8.11.2021.

Mitä uutta Länsi-Helsinkiin? Alueen ajankohtaiset suunnitelmat ja hankkeet esillä verkkotilaisuudessa 27.10.20.10.2021 08:55:13 EEST | Tiedote

Läntisessä Helsingissä on käynnissä useita suunnittelu- ja rakentamishankkeita. Malminkartanon ja Kannelmäen kaupunkiuudistus käynnistyy, asema-alueita kohennetaan ja uudet kohteet täydentävät aiempaa rakennuskantaa. Myös alueen kadut ja puistot kehittyvät. Ajankohtaisia suunnitelmia esitellään Uutta Länsi-Helsinkiä -verkkotilaisuudessa keskiviikkona 27.10. klo 17.00 alkaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme