Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomeen 550 hehtaaria uusia suojelualueita vuonna 2022

Jaa
Keski-Suomessa suojeltiin vuonna 2022 yhteensä 550 hehtaaria uusia suojelualueita. Alueita on suojeltu vapaaehtoisen METSO-ohjelman, Helmi-elinympäristöohjelman sekä Natura 2000 -verkoston avulla. Merkittäviä suojelualueita perustettiin mm. Saarijärvellä Kulhanvuorella, Multian Heinäsuolla sekä Jyväskylässä Jääskelässä ja Päijänteellä. Pienempiä suojelualueita perustettiin kuluneena vuonna ympäri Keski-Suomea. METSO-ohjelman maakuntakohtainen pinta-alatavoite on Keski-Suomessa jo saavutettu, mutta ohjelma jatkuu vuoteen 2025.
Päijänteellä sijaitsevat verkkosaaret ovat yksi viime vuonna suojelluista kohteista. Kuva: Marjo Kuisma.
Päijänteellä sijaitsevat verkkosaaret ovat yksi viime vuonna suojelluista kohteista. Kuva: Marjo Kuisma.

Viime vuonna Keski-Suomessa suojeltiin vapaaehtoisen METSO-ohjelman avulla noin 270 hehtaaria luonnonsuojelullisesti arvokkaita metsäalueita. Lisäksi Helmi-elinympäristöohjelman avulla suojeltiin noin 190 hehtaaria pääosin suoalueita, jotka kuuluvat Keski-Suomen maakuntakaavan suojeluvaraus- ja soidensuojelun täydennysehdotuksen rajauksiin. Lisäksi suojeltiin 90 hehtaaria Natura 2000 -verkoston kohteita.

Merkittäviä suojelukohteita Saarijärvellä ja Multialla

Valtiolle suojelualueeksi ostettiin METSO-ohjelman kohteena Saarijärven Kulhanvuoren kupeesta noin 23 hehtaarin kokoinen alue. Maastonmuodoiltaan monipuolisen alueen keskellä on jyrkähkörinteinen notko, joka on samaa geologista murroslaaksoa kuin itäpuolella oleva Kulhanvuoren Syväojanrotko. Notkon pohjan suo on keskiosistaan vähäpuustoista rämettä, jonka reunuksilla on korpia ja luonnontilainen lähteikkö.

Vuoden 2022 merkittävimpiin soidensuojelukohteisiin lukeutuu Multian Heinäsuolla rauhoitettu noin 17 hehtaarin laajuinen yksityinen luonnonsuojelualue.

– Heinäsuo on maakuntakaavan luonnonsuojelualue ja valtakunnallisesti merkittävä suokohde, josta on jo aiemmin hankittu suojeluun 17 hehtaaria suota. Kyseessä on harvinaisen laaja lähes luonnontilaisena säilynyt suoalue, kertoo biologi Johanna Hallman Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Heinäsuolla esiintyy laajalti uhanalaista suokasvillisuutta. Suojellulla alueella on eteläisen Suomen alueella äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltua lettorämettä, jossa kasvaa suopunakämmekkää ja uhanalaisia sammalia.

Useita suojeltuja alueita eri puolilla Jyväskylää

Jyväskylässä toteutettiin Jääskelän Natura-alueen suojelua. Jääskelästä valtiolle ostettiin kolmesta osa-alueesta muodostuva 46 hehtaarin suuruinen alue ja rauhoitettiin yhteensä 35 hehtaaria: Sammallistonkallio, Iso ja Pieni Teerisaari sekä kaksi muuta Päijänteen ranta-aluetta. Rauhoitetut alueet jäivät Jyväskylän kaupungin omistukseen. Jääskelän luontopolun kiertämällä pääsee tutustumaan Sammalistonkallion alueeseen. Jyväskylän kaupungilta ostettiin METSO-ohjelman kohteina valtiolle myös yleiskaavassa osoitettuja luonnonsuojelualueita. Alueet ovat monimuotoista vanhaa metsää, ja ne sijoittuvat Taka-Keljon Kotajärville (23 ha), Ylä-Sallaajärvelle (27 ha) ja Etapin alueelle (7 ha), Vertaalan Myllyjärvelle (12 ha) ja Hiekkapohjan Karhujärvelle (35 ha), jonka laavulle vie myös talvisin latuyhteys Ampujien majalta.

Lisäksi Jyväskylässä suojeltiin Päijänteen Kirkkoselältä Verkkosaaret sekä noin 20 hehtaarin suuruinen alue Maa-Kuivanen nimisestä saaresta. Päijänteen rantamilla suojeltiin Mustikkavuoren iäkästä metsäistä rinnettä vajaa 10 hehtaaria.

– Lisäksi Tikkakoskella rauhoitettiin kilometrin verran luonnontilaista ja rehevää Kalmujoenvartta, joka on myös virkistyskäytössä olevaa lähimetsää. Alueen läpi kulkee hiihtolatukin, kertoo ylitarkastaja Piia Siitonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

METSO-ohjelman pinta-alatavoite saavutettiin Keski-Suomessa jo nyt

Pienempiä suojelualueita perustettiin kuluneena vuonna ympäri Keski-Suomea. Keski-Suomen ELY-keskus on METSO-ohjelman yhteydessä suojellut maakunnassa jo yli 7 000 hehtaaria. METSO-ohjelmaa on toteuttanut myös Metsähallitus, joka on osoittanut metsätalouden piirissä olleita alueita suojeluun n. 1 200 ha.

– Keski-Suomessa on tästä syystä päästy jo tässä vaiheessa METSO-ohjelman maakuntakohtaiseen pinta-alatavoitteeseen eli noin 8200 ha suojeltuun pinta-alaan. METSO-ohjelman toteuttaminen jatkuu kuitenkin vielä 2025 vuoden loppuun asti, Piia Siitonen kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Päijänteellä sijaitsevat verkkosaaret ovat yksi viime vuonna suojelluista kohteista. Kuva: Marjo Kuisma.
Päijänteellä sijaitsevat verkkosaaret ovat yksi viime vuonna suojelluista kohteista. Kuva: Marjo Kuisma.
Lataa
Kalmujoki, Tikkakoski. Kuva: Elina Lehtinen.
Kalmujoki, Tikkakoski. Kuva: Elina Lehtinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskus edellyttää Finnforel Oy:n hankkeelta YVA-menettelyä15.3.2023 10:34:32 EET | Tiedote

Finnforel Oy suunnittelee kirjolohen kiertovesilaitoksen perustamista Jämsän Kaipolaan entiselle paperitehtaan alueelle. Suunnitellussa laitoksessa tultaisiin tuottamaan kirjolohta kiertovesitekniikalla (RAS), pitämään yllä emokalastoa ja jalostamaan kalat lopputuotteeksi omalla kalankäsittelylaitoksella. Laitoksen tavoitteena on tuottaa kirjolohta 5 000 000 kg/v lisäkasvuna laskettuna. Finnforel Oy on kirjolohen kiertovesikasvatuksen kehittämiseen keskittyvä yritys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme