Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomeen 900 hehtaaria uusia suojelualueita vuonna 2020

Jaa

Viime vuonna Keski-Suomessa suojeltiin vapaaehtoisen Metso-suojeluohjelman avulla yli 400 hehtaaria metsää. Helmi-elinympäristöohjelman avulla suojeltiin noin 500 hehtaaria, pääosin suo-alueita. Pinta-alallisesti suurin noin 400 hehtaarin suojelukauppa tehtiin Vapon kanssa.

Kivijärvi suojeltu alue
Kivijärvi suojeltu alue

Soidensuojelun osalta vuosi 2020 merkitsi positiivista käännettä. HELMI-elinympäristöohjelma käynnistyi ja sen myötä soidensuojeluun saatiin merkittäviä lisäresursseja. Maakuntakaavassa suojelualueiksi osoitettujen soiden ja soidensuojelun täydennysehdotettujen kohteiden maanomistajien on nyt mahdollisuus selvittää omistamiensa soiden suojelumahdollisuuksia ELY-keskukselta ja saada suojelusta rahallinen korvaus.  

Metso-ohjelman kohteita Keski-Suomessa 

Keski-Suomen kunnista eniten suojelualueita perustettiin Jämsään (150 ha)
Merkittävä suojelukokonaisuus löytyy Kuorevedeltä Palsinajärven Aittojärven ja Rotkojärven läheisyydestä rotko-laaksomuodostumasta. Lähialueella on myös muita suojelualueita. 

Jyväskylässä Metso-ohjelman kohteita suojeltiin 112 hehtaaria, joista merkittävimmät olivat noin 20 hehtaarin Kauravaisvuoren monimuotoinen vanhan metsän alue. Kohteen ytimenä on Karhunperä-niminen pieni rotko. Päijänteen Rutalahdessa suojeltiin noin 16 hehtaarin puronvarsi, jossa puusto on pääosin iäkästä kuusivaltaista sekametsää. 

Kivijärvellä suojeltiin noin 22 hehtaarin monimuotoinen vanhan metsän alue, joka rajoittuu Pitkäjärveen ja Iso-Kotanen järveen. Alueella on jyrkkiä järven rantaan laskevia yli satavuotiaita luonnontilaisia metsiä ja jyrkänteiden alusmetsiä sekä kallioita.  

Pienempiä suojelualueita perustettiin eri puolille maakuntaa mm. Muuramen Kuusimäen vanhojen metsien suojelualueen kupeeseen.  

Metso-ohjelmalla on suojeltu maakunnassa vajaa 7 000 hehtaariaTavoitteena on saada vuoteen 2025 mennessä suojeltua kaikkiaan reilut 8000 hehtaaria  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Piia Siitonen p. 0295 024 813
Luonnonvarayksikön päällikkö Risto Kujala, p. 0295 024 765
Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Kivijärvi suojeltu alue
Kivijärvi suojeltu alue
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Saarijärven reitin kosteikkojen inventointiin ja kunnostukseen haettavissa avustusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta10.2.2021 13:08:28 EETTiedote

Ympäristöministeriön hallinnonalan harkinnanvaraista valtionavustusta Saarijärven reitin kosteikkojen inventointiin, kunnostuksen suunnitteluun ja toteutukseen voi nyt hakea Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Toimenpiteet tulee kohdentaa hyvää huonommassa tilassa olevien vesistöjen valuma-alueille tai alueille, joilla hyvän tilan säilymiseen kohdistuu riski Keski-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelmassa esitettyjen tietojen mukaan. Avustusta myönnetään ministeriön osoittaman määrärahan puitteissa, alustavasti enintään 45 000 €.

ELY-keskukselta maatalouden toimintaedellytyksien tukemiseen reilut 10,3 miljoonaa euroa vuonna 20202.2.2021 08:56:00 EETTiedote

Keski-Suomen ELY-keskus myönsi viime vuonna maatalouden rakennetukia noin 10,3 miljoonaa euroa yhteensä 77 kohteeseen. Suoria avustuksia myönnettiin 4,5 miljoonaa ja korkotukilainoja 5,8 miljoonaa. Lisäksi ELY-keskus myönsi neljään kohteeseen nuoren viljelijän aloitustukea. Tilojen neuvontakorvauksia maksettiin noin 340 000 euroa. Rakennetukien myöntämisen tavoitteena on kehittää maatalouden toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä edistämällä maataloustuotannon tehokkuutta ja laatua kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme