Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskuksen leväseurannan katsaus kesä 2021

Jaa

Perinteiseen tapaan kesän 2021 aikana Keski-Suomen maakunnassa seurattiin sinilevätilannetta 14 virallisella pisteellä kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Sinileväseurannan tarkoitus on antaa yleiskuva levätilanteesta erilaisissa järvissä. Viikoittaisessa seurannassa sinilevää havaittiin erityisesti kahdessa järvessä; Karstulan Pääjärvellä ja Hankasalmen Kuuhankaveden Kirkkoselällä.

Sinilevähavaintojen suhteen kesä 2021 ei Keski-Suomessa poikennut edellisistä, vaikka helteet edistivät sinilevien kasvua alkukesällä. Sinilevää esiintyi eniten heinä- elokuun vaihteessa. Sinilevää havaittiin erityisesti kahdessa järvessä: Karstulan Pääjärvellä ja Hankasalmen Kuuhankaveden Kirkkoselällä. Lisäksi havaintoja oli Päijänteeltä, eli näistä kolmesta viikoittaisia havaintoja on enemmän kuin kaksi. Havaintopaikat ovat osa valtakunnallista sinilevähavaintoverkostoa ja edustavat rehevyydeltään, kooltaan ja vedenlaadultaan erityyppisiä järviä.

Sinileviä esiintyy kaikenlaisissa vesissä, mutta kukinnan muodostumiseen vaikuttavat monet tekijät. Tyypillisesti sinileviä pidetään rehevien järvien ongelmana. Tosin myös karuissa vesissä voi esiintyä sinilevien muodostamaa kukintaa edellyttäen, että ravinteiden määrä järvessä on riittävä ja olosuhteet otolliset. Lämmin ja tyyni sää edesauttavat sinilevien kukinnan muodostumista.


Levähaitoista havaintoja myös kansalaisilta

Viikoittaisen, valtakunnallisen seurannan lisäksi ELY-keskukseen tuli useita kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja, jotka keskittyivät helleviikoille. Ilmoituksia tuli eri puolilta maakuntaa mm. Päijänteeltä. Myös syyskuun aikana on tullut muutamia havaintoja sinilevästä. Myöhäisimpiä sinilevähavaintoja on vuosien saatossa tullut ELY-keskukselle jopa joulukuun alkupuolella.

Syksyllä harmia voivat aiheuttaa runsaat piilevät erityisesti kalastajille verkkojen limoittumisena. Tällöin verkot ovat usein raskaita ja hankalia puhdistaa juuri piilevien runsaudesta ja ruskeasta ”limaisuudesta” johtuen. Piilevät eivät muodosta myrkyllisiä kantoja ja ne esiintyvät tyypillisesti runsaana erityisesti viileän veden ja täyskiertojen aikaan. Ilmoituksia on tullut mm. Keiteleeltä.

Vaikka valtakunnallinen sinileväseuranta on tältä kesältä päättynyt, voi havaintojaan edelleen ilmoittaa Keski-Suomen ELY-keskukseen tai tallentaa Järvi-Meriwiki -palveluun. Havaintoja verkkojen limoittumisista otetaan myös vastaan.

Kuluneen kesän levähavainnot löytyvät Järvi-Meriwiki-palvelusta

Valtakunnallinen yhteenveto kesä 2021 löytyy

https://www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Valtakunnallisen_sinilevakatsauksen_yhte(61390)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Limnologi Arja Koistinen, puh. 0295 02 4760, arja.koistinen(at)ely-keskus.fi

Limnologi Katja Leskisenoja, puh. 0295 024 965, katja.leskisenoja(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen alueelliset kehitysnäkymät II/2021: innovatiiviset investoinnit nostavat odotuksia22.10.2021 10:25:46 EEST | Tiedote

Yritysten näkymät ovat parantuneet nopeasti pahimman koronavaiheen väistyessä. Merkittävät ja uudenlaiset investoinnit tuovat luottamusta maakunnan tulevaisuuteen. Suurimpana haasteena voidaan edelleen pitää työvoiman kohtaanto-ongelmaa, mikä näkyy yhtäältä matalana työllisyysasteena ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvuna sekä toisaalta tiettyjen alojen osaavan työvoiman saatavuusongelmana.

Päällystevaurioita korjataan eri näkökulmista ja useassa urakassa18.10.2021 12:52:35 EEST | Tiedote

Teiden päällystevaurioiden korjaamisen nopeus riippuu karkeasti ottaen siitä, mikä vaurion aiheuttama haitta on liikenneturvallisuuden ja ajomukavuuden kannalta. Myös tielle suunnitelluilla pitkän ajan toimenpidesuunnitelmilla on vaikutusta. Niukkojen resurssien vuoksi pyritään aina löytämään kokonaisvaltainen ja kustannustehokas ratkaisu, mikäli kyse ei ole aivan akuuttia korjausta vaativasta vauriosta.

Hankasalmella ja Köhniöllä suoritetaan siltojen erikoistarkastuksia – aiheuttaa haittaa liikenteelle8.10.2021 08:21:08 EEST | Tiedote

Hankasalmen kirkonkylällä siltatarkastus tehdään Pellisensalmen ylittävällä sillalla (Keskustie, tienro 641) 11.-12.10.2021 klo 08.00–20.00 välisenä aikana. Jyväskylän Köhniöllä tarkastetaan Keuruuntien ja rautatien ylittävät (tienro 6015) sillat 12.-15.10.2021 klo 8.00–20.00 välisenä aikana. Työn aikana siltojen toinen kaista joudutaan pitämään suljettuna. Liikennettä ohjataan liikennemerkein.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme