Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskus etsii urakoitsijoita perinnebiotooppien kunnostuksiin – myös kunnostuskohteista otetaan vastaan vinkkejä

Jaa

Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelma käynnistyi keväällä 2020 myös Keski-Suomessa. Heikentyneitä luonnonympäristöjä kunnostavan monivuotisen ohjelman yhtenä teemana ovat perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat ja metsälaitumet. Nyt etsitään lisää vastuutahoja ja kunnostuskohteita.

Umpeen kasvavaa rantaniittyä Toivakassa. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Umpeen kasvavaa rantaniittyä Toivakassa. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus

Tänä vuonna ELY-keskuksessa on keskitytty kohteiden maastokartoituksiin. Kartoitustyötä on tehty Keski-Suomessa jo lukuisina vuosina, mutta edelleenkin on jäljellä kohteita, joilla kartoitusta ei ole tehty koskaan tai aiempi kartoitus on vanhentunut.

– Kartoituksissa arvioidaan erityisesti kohteen kasvillisuutta ja maisemallista arvoa sekä mahdollisen hoidon onnistumista. Kohde ja sen luontotyypit rajataan kartalle ja kohteelle annetaan arvoluokka, jonka avulla maakunnan perinnebiotooppikohteita voidaan asettaa tärkeysjärjestykseen, luonnonsuojeluasiantuntija Jukka Mattlar Keski-Suomen ELY-keskuksesta selventää.

Vuonna 2021 painopiste siirtyy kartoituksista kunnostuksiin. Vaikka Keski-Suomessa on jo arviolta 200–300 hoidossa olevaa perinnebiotooppikohdetta, hoitamattomia lienee saman verran. Tästä hoitamattomien joukosta seulotaan kohteet, joiden laidunnus- tai niittohoitoon palauttaminen on vielä mielekästä.

– Tärkeimpiä ehtoja ovat, että kohteen arvo perinnebiotooppina ei ole päässyt tuhoutumaan ja että perinnebiotoopin kunnostaminen ja hoitoon palauttaminen sopii yhteen maanomistajan tavoitteiden kanssa, Mattlar kertoo.

Helmi-ohjelmassa ELY-keskuksen on tarkoitus hankkia ostopalveluna hoidotta olevien kohteiden hoidon aloittamiseen kytkeytyviä toimenpiteitä, kuten kunnostusraivauksia ja laidunten aitaamisia.

– Varsinaisen hoidon vastuutahoiksi pyritään löytämään yksityisiä toimijoita. Valtio toimii harvoin toteuttajana jatkuvalle, vuosittain toistuvalle hoidolle, vaan siitä vastaavat tavallisesti maatilat, yhdistykset ja yksityishenkilöt, Mattlar toteaa.

Oletko kiinnostunut toteuttamaan lähivuosina perinnebiotooppien kunnostus- tai hoitotoimia, kuten puuston tai pensaikon raivauksia, aitojen pystyttämistä, niittoja tai laidunnusta?

ELY-keskus ottaa mielellään vastaan alustavia ilmoittautumisia urakoitsijoilta koko Keski-Suomen alueelta. Kunnostus- ja hoitotöitä tultaneen hankkimaan sekä kilpailutuksen kautta että ilman kilpailutusta. ELY-keskuksella on siis hyvä olla tietoa yrityksistä ja vaikkapa kyläyhdistyksistä, joilla on valmiutta tällaisten palvelujen tarjoamiseen joko yksittäisellä lähikohteella tai laajemmalla alueella.

Omistatko tai tiedätkö mahdollisen perinnebiotooppikohteen, jolle toivoisit toimenpiteitä, kuten raivauksia, niittoa tai laidunnusta?

ELY-keskus ottaa mielellään vastaan ilmoituksia myös tällaisista kohteista. Vaikka kaikille kohteille ei voida järjestää kunnostusta ja niitä joudutaan asettamaan tärkeysjärjestykseen luontoarvojen perusteella, varmasti on edelleen arvokkaitakin kohteita, jotka eivät ole ELY-keskuksen tiedossa. Voit ilmoittaa kohteen, vaikka et olisi sen omistaja. Toimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytä ilman maanomistajan suostumusta.

Lisätietoa:

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Luontotyypit/Luontotyyppien_uhanalaisuus/Perinnebiotoopit

https://ym.fi/helmi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija
Jukka Mattlar
p. 0295 024 552
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Umpeen kasvavaa rantaniittyä Toivakassa. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Umpeen kasvavaa rantaniittyä Toivakassa. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Työttömyys marraskuussa 13,2 prosenttia22.12.2020 08:00:35 EETTiedote

Keski-Suomessa oli marraskuun lopussa yhteensä 16 547 työtöntä työnhakijaa. Se on 3 241 (24,4 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 352 henkilöä enemmän kuin kuukausi sitten. Työttömistä työnhakijoista oli marraskuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja 1 849, mikä on 940 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Lyhennettyä työviikkoa tekeviä työnhakijoita oli lisäksi 900, mikä on 152 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Retkeily luonnonsuojelualueilla kasvussa – kulkijan tulee kuitenkin huomioida määräykset24.11.2020 10:29:14 EETTiedote

Luonnossa ja luonnonsuojelualueilla liikkuminen on lisääntynyt viime vuosina ja nyt jylläävä koronapandemia on vahvistanut tätä kehitystä entisestään. Kasvanut kiinnostus luontoa ja luonnonsuojelualueita kohtaan on positiivista, sillä luontokokemukset laajentavat ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja luonnonsuojelun merkityksestä. On kuitenkin valitettavaa, että lisääntyneen luonnossa liikkumisen seurauksena myös epäasiallinen käytös on lisääntynyt.

ELY-keskuksen vetovastuulla miljoonalla kevyen liikenteen väylää11.11.2020 13:18:47 EETTiedote

Kun eduskunta myönsi lisärahoitusta tiehankkeisiin loppuvuonna 2018, Puuppolantien kauan kaivatulle kevyen liikenteen väylän rakentamiselle voitiin lopulta näyttää vihreää valoa. Hankkeessa yhdistyi tilaajien, rakennuttajan ja alueen suurhankkeen – Kirri-Tikkakoski-moottoritie – välinen hyvä yhteistyö. Lopputuloksena Lintukankaan ja Puuppolan välillä on nyt kevyelle liikenteelle turvallinen kulkureitti, joka yhdistyy luontevasti jo olemassa olleisiin liikennejärjestelyihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme