Keski-Suomen väestön ikääntyminen lisää sotepalveluiden tarvetta

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyössä tekemässä raportissa arvioidaan ikääntymisen vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöön Keski-Suomessa seuraavan kahden vuosikymmenen aikana. Aihetta tarkastellaan väestörakenteen muutosten, sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten ja tarpeiden sekä eri sairauksien potilasmäärin ja hoitotarpeiden näkökulmasta.
– Raportissa on mielenkiintoista uudenlaista tarkastelukulmaa palvelutarpeen kehityksestä maakunnan sisällä seutukunnittain. Se antaa hyvää pohjatietoa myös tulevan hyvinvointialueen pitkän aikavälin suunnitteluun, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin talousjohtaja Aija Suntioinen kuvailee.
Tilastokeskuksen tekemien väestöennusteiden perusteella Keski-Suomen väestö ikääntyy seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana. 2020-luvulla kasvaa varsinkin 75–84-vuotiaiden ja 2030-luvulla yli 85-vuotiaiden osuudet väestöstä. Maakunnan sisäiset erot kärjistyvät, kun väestö ikääntyy ja vähenee nopeimmin alueilla, joissa väestö on jo nyt vanhinta.
Raporttia varten tehtyjen laskelmien perusteella Keski-Suomen kuntapohjaisesti rahoitettujen sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannukset kasvaisivat keskimäärin 2,4 % vuodessa vuosina 2021–2040. Kustannuspaineiden kasvuvauhti kuitenkin hidastuu 2030-luvulla, kun palveluiden tarve lisääntyy hitaammin.
Väestö ikääntyy nopeimmin Jämsässä ja pohjoisessa Keski-Suomessa
– Sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve ja siten myös kustannukset kasvavat maakunnan väestön ikääntyessä, sillä vanhemmat ihmiset käyttävät nuoria enemmän kyseisiä palveluita. Kasvua on odotettavissa eniten Jämsässä ja pohjoisessa Keski-Suomessa eli alueilla, joissa väestö ikääntyy nopeimmin. Näiden alueiden tilannetta hankaloittaa niiden väestörakenteesta johtuvat valmiiksi korkeat asukaskohtaiset kustannukset, kertoo raportin tehnyt Kimmo Niinimäki.
Raportissa tarkasteltavien kansanterveyden kannalta merkittävien sairauksien suorien hoitotarpeiden ja potilasmäärien odotetaan pääosin saavuttavan huippunsa 2020- ja 2030-lukujen vaihteessa. Sepelvaltimotaudin hoitotarpeiden ja potilasmäärien arvioidaan kasvavan seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana eniten, noin 20 %. Väestön nykyterveyteen pohjautuvien laskelmien perusteella masennuksen hoitotarve ja potilasmäärät laskevat, kun väestön ikääntyessä nuorten osuus pienenee.
Raportissa esitetään, että tuleviin kustannuspaineisiin voidaan vastata rahoitusta lisäämällä, tuottavuutta parantamalla ja väestön terveyttä edistämällä tiedottamisella ja interventioilla.
– Kustannusten hallinnan kannalta digitalisaation monipuolinen hyödyntäminen ja uuden sukupolven tekoälytuetut toiminnanohjaus- ja potilastietojärjestelmät ovat ratkaisevassa asemassa. Yhtä lailla tärkeää on kansalaisten omatoiminen kunnosta huolehtiminen, toteaa professori Pekka Neittaanmäki.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Neittaanmäki
professori
Jyväskylän yliopisto, informaatioteknologian tiedekunta
pekka.neittaanmaki@jyu.fi
040 550 7005
Kimmo Niinimäki
Jyväskylän yliopisto, informaatioteknologian tiedekunta
kimmo.j.niinimaki@jyu.fi
Juha Paloneva
johtajaylilääkäri
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
juha.paloneva@ksshp.fi
050 336 3695
Aija Suntioinen
talousjohtaja
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
aija.suntioinen@ksshp.fi
040 185 9985
Kati Valpeviestinnän asiantuntija
Puh:0400 247 458viestinta@jyu.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta9.5.2025 09:48:03 EEST | Tiedote
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme