Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen valtakunnallisilla havaintopaikoilla vain vähän sinilevää

Jaa

Keski-Suomen maakunnassa seurattiin jälleen tänä kesänä 17 viikon ajan sinilevätilannetta. Valtakunnallisessa viikoittaisessa seurannassa sinilevää havaittiin vain kahdessa järvessä: Karstulan Pääjärvellä ja Hankasalmen Kuuhankaveden Asemanselällä sekä Kirkkoselällä.

Sinilevää karun, kirkkaan järven veden pinnalla. Kuva Katja Leskisenoja
Sinilevää karun, kirkkaan järven veden pinnalla. Kuva Katja Leskisenoja

Valtakunnallisen seurannan havaintopaikat edustavat rehevyydeltään, kooltaan ja vedenlaadultaan erityyppisiä järviä. Seurannan tarkoituksena on antaa yleiskuva levätilanteesta erilaisissa järvissä. Sinilevätilannetta seurattiin 14 paikalla kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka. Ajanjaksolla ei havaittu ollenkaan runsaita sinileväesiintymiä. Toki kaikilta havaintopaikoilta ei saatu viikoittaisia tuloksia.

Viikoittaisen seurannan lisäksi kansalaisten ELY-keskukseen ilmoittamia sinilevähavaintoja kirjattiin kesän aikana Keski-Suomen maakunnan alueelta noin viitisentoista. Eniten havaintoja oli tyypillisesti juhannuksen aikoihin. Ilmoituksia tuli mm. Päijänteeltä, Leppävedeltä, Luonetjärveltä ja Humalajärveltä. Viimeisimmät havainnot ovat syyskuun lopulta, sinilevää havaittiin kohtalaisen runsaasti mm. Alvajärvessä ja Päijänteessä.  Runsaatkaan sinileväesiintymät eivät ole harvinaisia vielä tähän aikaan vuodesta, varsinkin kun sää on ollut vuodenaikaan nähden lämmin.

Sinilevien näkyvyys järvillä vaihtelee pitkälti sääolojen mukaan

Sinileviä esiintyy kaikenlaisissa vesissä, mutta kukinnan muodostumiseen vaikuttavat monet tekijät. Tyypillisesti sinileviä pidetään rehevien järvien ongelmana. Tosin myös karuissa vesissä voi esiintyä sinilevien muodostamaa kukintaa edellyttäen, että ravinteiden määrä järvessä on riittävä ja olosuhteet otolliset. Lämmin ja tyyni sää edesauttavat sinilevien kukinnan muodostumista.

Kuluneen kesän valtakunnalliset levähavainnot löytyvät Järviwiki -palvelusta.

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä voi myös kuka tahansa voi perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille levähavaintoja.


Valtakunnallisen leväkatsauksen yhteenveto kesä-elokuu 2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Limnologi Katja Leskisenoja, puh. 0295 024 965, katja.leskisenoja(at)ely-keskus.fi
Limnologi Arja Koistinen, puh. 0295 02 4760, arja.koistinen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Sinilevää karun, kirkkaan järven veden pinnalla. Kuva Katja Leskisenoja
Sinilevää karun, kirkkaan järven veden pinnalla. Kuva Katja Leskisenoja
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskus järjestää virtuaalisen tietoiskusarjan julkisista yrityspalveluista26.10.2020 08:53:14 EETTiedote

Keski-Suomen ELY-keskus järjestää yhteistyössä TE-palvelujen kanssa syksyn lopuksi virtuaalisen tietoiskusarjan "Mitä koronan jälkeen?" aina maanantaisin klo 15 eteenpäin 2.11.2020 alkaen. Tietoiskut on tarkoitettu kaikille yrityskentän parissa työskenteleville – esimerkiksi niin yrittäjille kuin yritysneuvojillekin. Niihin osallistutaan Teamsin välityksellä.

Alueelliset kehitysnäkymät -julkaisu ennustaa lievää optimismia20.10.2020 14:06:06 EESTTiedote

Vaikka korona on kurittanut ja uutiset metsäteollisuudesta ovat kertoneet Säynätsalon vaneritehtaan ja Kaipolan paperitehtaan alasajoista, Keski-Suomen tulevaisuus ei näytä niin synkältä kuin äkkiseltään voisi ajatella. Haasteita riittää, mutta toisaalta työttömyys on alkanut jo laskea, julkisia investointeja on luvassa etenkin liikenneverkolle ja mullistava koronavuosi on vauhdittamassa uusia innovaatioita ja suuntauksia muun muassa matkailualalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme