Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Baltian elpymispaketit kiihdyttävät uudistuksia ja avaavat ovia Suomen viennille

Jaa

Euroopan unionin elvytyspaketti tulee Suomen ja Baltian toipuvien talouden kannalta jälkijunassa, mutta se voi olla ratkaiseva tekijä kussakin maassa kiihdyttää talouden rakennemuutosta. Osa esitetyistä elpymistoimista on uudistuksia, jotka olisi pitänyt tehdä joka tapauksessa näissä maissa, toteaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Liisa Takala
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Liisa Takala

Kotamäki analysoi Suomen ja Baltian maiden kansallisia elvytystoimia Baltian maiden kauppakamareiden yhteisessä tilaisuudessa. Maiden ekonomistit arvioivat Suomen ja Liettuan paketit aavistuksen Eestin ja Latvian elvytystoimia monipuolisemmaksi talouden uudistamisen kannalta. 

“Kaikkien maiden paketteja vaivaa niiden laajuus, kun fokus pitäisi olla nyt vain vihreän kasvun ja digitaalisen talouden muutoksen kiihdyttämisessä”, sanoo Kotamäki.  

Baltian uusiin vientimahdollisuuksiin tartuttava 

”Jos EU-maat onnistuvat oikeasti vaativassa loikassa vihreään ja digitaaliseen talouteen, se voi aidosti vahvistaa Euroopan kilpailukykyään ja houkuttelevuutta osaajien ja investoijien silmissä verrattuna Amerikkaan ja Kiinaan”, muistuttaa tilaisuuden puheenjohtajana toiminut Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori.  

Baltian maiden edustajat nostivat vahvasti esille myös Baltian raideliikenteen kehittämistä osana laajempaa Euroopan raideliikenteen uudistamista ja ihmettelivät Suomen passiivisuutta Rail Baltica -yhteistyössä. 

Vuoren mukaan nyt olisi oiva paikka Suomelle tiivistää yhteistyötä Baltian maiden kanssa talouksien uudistamisessa ja pyrkiä löytämään uusia vientimarkkinoita suomalaisille tuotteilla ja palveluille. Myös eurooppalaiset liikenneinvestoinnit on nähtävä Suomessa osana viennin kilpailukyvyn vahvistamista.  

”Suomen vientiä Baltian-maihin voidaan ilman muuta kasvattaa ja maiden kauppakamariverkostoa siinä työssä kannattaa ehdottomasti hyödyttää”, sanoo Vuori. 

Keskuskauppakamarin yhteydessä toimivat Suomi-Eesti, Suomi Latvia ja Suomi-Liettua kauppayhdistykset, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä Baltia-maiden vastaavien kauppakamarien kanssa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Liisa Takala
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki. Kuva: Liisa Takala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Hallituksen tulee linjata osinkojen lähdeverosta valtiovarainministeriön selvityksen mukaisesti8.6.2021 15:11:00 EEST | Tiedote

Valtiovarainministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä on tänään julkaissut selvityksen, jonka mukaan osinkojen viiden prosentin lähdeveroa ei olisi perusteltua ottaa osaksi Suomen verojärjestelmää. Keskuskauppakamari pitää työryhmän kantaa erittäin perusteltuna kotimaisten pääomamarkkinoiden toimivuuden ja kotimaisen omistamisen näkökulmasta. Hallituksen tulisi linjata lähdeverosta syksyn budjettiriihessä työryhmän näkemyksen mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme