Keskuskauppakamari: Eduskunnan tulee palauttaa hallituksen sote-esitys takaisin valmisteluun – Yrityksillä oltava suurempi rooli palveluiden tuottamisessa

Keskuskauppakamarin mukaan esityksen suurin ongelma on julkisen sektorin liian vahva monopoli sote-palveluiden tuottamisessa.
”Tuottavuus ja tehokkuus eivät kasva, jos julkista tuotantoa suojellaan perusteettomasti kilpailulta. Yritykset tulee ottaa esitettyä vahvemmin mukaan sote-palveluiden tuottamiseen. Yritykset eivät ole nykytilan ongelma vaan osa ratkaisua”, sanoo Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola
”Suomessa toimii yli 18 000 yksityisen sektorin sote-alan yritystä. Yhteistyö yritysten ja julkisen sektorin välillä sote-palveluiden tuottamisessa on jo nyt laajaa ja tiivistä. Nyt yritysten mahdollisuuksia tuottaa julkisia sote-palveluita heikennetään, vaikka tuottavuuden ja laadun parantamiseksi yritysten roolia pitäisi kasvattaa”, Sipola jatkaa.
Keskuskauppakamarin mukaan esityksessä vaaditaan hyvinvointialueita ylläpitämään liian laajaa omaa palvelutuotantoa ja henkilöstöä.
”Julkisen sektorin ei ole järkevää tuottaa kaikkia sote-palveluita itse. Palveluiden järjestäjä ja tuottaja tulisi erottaa. Lisäksi sote-palveluiden kustannuksista tulisi tehdä läpinäkyviä ja vertailtavia yhteisellä kustannusten laskentamallilla”, Sipola sanoo.
Keskuskauppakamarin arvion mukaan esitys ei myöskään anna hyvinvointialueille riittävästi valtaa päättää järjestämisvastuullaan olevien sote-palvelujen tuotantotavasta.
”Sosiaali- ja terveysministeriö valvoo, että hyvinvointialueet tuottavat palveluita itse ja että heillä on tarpeeksi omaa henkilöstöä vuokratyövoiman sijaan. Tällainen malli johtaa valtavaan tehottomuuteen. Se tarkoittaa myös yksityisen ja julkisen sote-sektorin kehityksen irtaantumista toisistaan, eriarvoisuuden lisääntymistä ja terveysvakuutusten määrän kasvua”, Sipola sanoo.
Keskuskauppakamarin mukaan sote-uudistuksella on suuri merkitys julkisen talouden tasapainottamisessa, eikä nopeasti velkaantuvalla ja ikääntyvällä Suomella ole varaa jättää tilaisuutta käyttämättä. Euroopan komissio on arvioinut, että Suomi voisi vakauttaa talouttaan sote-uudistuksen avulla 4-5 miljardia euroa.
”Hallitus on nyt itsekin myöntänyt, että esitetyllä uudistuksella ei tulla hillitsemään sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua. Kun esitys ei myöskään paranna asiakkaan näkökulmasta palveluiden saatavuutta tai laatua, ei uudistusta ole järkeä toteuttaa esitetyllä mallilla”, Sipola sanoo.
Keskuskauppakamari julkaisi kesäkuussa oman mallinsa, kuinka sote-uudistus tulisi toteuttaa. Lue Tuottavuutta parantava sote -julkaisu täältä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna SipolaJohtaja, vaikuttaminen ja kilpailukyky
Puh:050 352 1172johanna.sipola@chamber.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Komissiolta esitys 2040-ilmastotavoitteesta – EU:n ulkopuolisten ilmastotoimien sallimisessa mahdollisuuksia ja riskejä2.7.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Komissio antoi keskiviikkona pitkään odotetun esityksensä EU:n 2040-ilmastotavoitteeksi. EU:n päästöjen pitäisi vähentyä 90 prosenttia 2040 mennessä. Uutena elementtinä komissio sallisi rajatusti kansainvälisten yksiköiden käytön eli EU:n ulkopuolella toteutetut ilmastotoimet osana EU:n tavoitetta, ja lisää joustavuutta eri alatavoitteiden välille. Teknologisia nieluja ollaan tuomassa osaksi EU:n päästökauppaa.
Ihmisarvoa loukkaava mainos sai huomautuksen MENiltä30.6.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Mainonnan eettinen neuvosto antoi harvinaisen huomautuksen somealustalla julkaistulle mainokselle. Mainoksen katsottiin loukkaavan ihmisarvoa ja olevan siten hyvän tavan vastainen. Viimeksi vastaavantyyppisestä mainoksesta on annettu huomautus vuonna 2007.
Pääekonomisti: Ei merkkejä luottamuksen paranemisesta – kotitalouksien arviot ”hehtaarikaupalla” ekonomisteja synkemmät27.6.2025 08:53:23 EEST | Tiedote
Kotitalouksien luottamus talouteen on edelleen kehnoa, ja arvio Suomen talouden kehityksestä on ”hehtaarikaupalla” synkempi kuin tyypillisissä ekonomistiennusteissa. Tilastokeskuksen kesäkuun tilastossa luottamusindikaattori sai arvon -8,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,7, joten alkukesän tunnelmat olivat selvästi tavanomaista heikompia. Viime kuukausien kuluttajaluottamuksen muutokset ovat olleet vähäisiä, mutta pikemminkin suunta on heikkenevä.
Valtiontukikilpailun jatkuminen Euroopassa on Suomelle huono uutinen – investointien verohyvityksen jatkotarve nyt selvä25.6.2025 16:23:30 EEST | Tiedote
EU:n komission keskiviikkona julkaisemat uudet valtiontukipuitteet puhtaan teollisuuden investoinneille jatkavat sallivaa linjaa jäsenmaiden valtiontukiin vuoteen 2030 asti. Investointien lisäksi jäsenmaat voivat myös tukea teollisuuden sähkön hintaa. Keskuskauppakamari pitää tilannetta reilun kilpailun kannalta huolestuttavana ja Suomelle huonona sekä kannustaa hallitusta valmistelemaan ripeästi investointien verohyvityksen jatkoa.
Pääekonomisti: Hyviä uutisia työttömyydestä – ilmassa todellinen käänne25.6.2025 09:30:52 EEST | Tiedote
Toukokuun työmarkkinatilastojen kokonaisuus on jossain määrin ristiriitainen, mutta myönteistä on, että työttömyydessä nähtiin selkeää paranemista. Työttömyyden osalta ilmassa on aitoa suhdanneluonteista paranemista ja todellista käännettä, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme