Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Lapin matkailun talvikausi pelastettava matkailukäytävän avulla

Jaa

Keskuskauppakamari vaatii hallitusta päättämään pikaisesti matkailukäytävän luomisesta Lapin matkailun talvikauden pelastamiseksi. Matkailukäytävän avulla mahdollistetaan turismi Lappiin valituista kohdemaista terveysturvallisuus huomioiden. Ilman pikaisia päätöksiä matkailukäytävästä joutuu suuri osa matkailualan ja koko palvelualan yrityksistä Lapissa suuriin vaikeuksiin.

Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.

Koronapandemia ja sen seurauksena päätetyt rajoitustoimet ovat ajamassa Lapin matkailua erittäin ahtaalle. Vuositasolla Lapin matkailun arvo on yli miljardi euroa. Ulkomaalaisten osuus Lapin talvimatkailijoista on noin 70 prosenttia. Mikäli nykyisiin matkustusrajoituksiin ei tehdä muutoksia, eivät ulkomaalaiset matkailijat pääse Lappiin. Nykytilanteen on arvioitu johtavan Lapin matkailun tulovirtojen osalta jopa puolen miljardin euron menetyksiin.

”Jos hallitus ei reagoi Lapin matkailun ahdinkoon, tulee työllisten määrä vähenemään tuhansilla niin matkailusektorilla kuin sitä tukevilla aloilla. Meillä ei ole varaa menetettyihin työpaikkoihin ja kaatuneisiin yrityksiin. Varsinkaan, kun tilanne on ratkaistavissa terveysturvallisuus huomioiden luomalla matkailukäytävä”, sanoo Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen.

Matkailukäytävällä tarkoitetaan järjestelyä, jossa nykyisiin matkustusrajoituksiin tehtäisiin poikkeus, jonka turvin valikoitujen lentoreittien kautta tulevat kansainväliset matkustajat voisivat tulla turvallisesti Lappiin. Turvallinen matkustajapolku järjestettäisiin yksilö- ja ryhmätasolla koko matkan ajaksi. Myös matkailutyöntekijöiden ja paikallisväestön suojaamisesta huolehditaan osana matkailukäytävän toteutusta.

Lapin matkailun kannalta keskeisimmät Euroopan maat ovat Iso-Britannia, Ranska, Saksa ja Hollanti. Iso-Britanniasta tulevat turistit vastaavat yksin noin 20 prosentista koko Lapin talvimatkailusta. Euroopan tartuntatautiviraston mukaan edellä mainituissa maissa tautitilanne on toistaiseksi hyvin hallinnassa. Matkailukäytävän luomiseen kuuluu myös tehokkaan testaustoiminnan järjestäminen, jonka avulla käytännössä poistetaan mahdollisuus taudin leviämiseen.

”Lapland Hotels ja Lapland Safaris ilmoittivat eilen 2000 henkilöä koskevien yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamisesta. Pahoin pelkään, että ilman pikaisia päätöksiä matkailukäytävän luomisesta näitä ilmoituksia tulee syksyn aikana paljon lisää”, pohtii Valtonen.

”Matkailukäytävän luomisella on kova kiire, koska suuret matkanjärjestäjät päättävät ihan lähiaikoina, järjestetäänkö Lappiin tulevalla talvikaudella matkoja vai ei. Nyt tarvitaan nopeasti signaali, että asiat tullaan Suomen päässä hoitamaan kuntoon”, painottaa Valtonen.

Myös kotimaan kysynnän kautta voidaan tukea Lapin matkailusektoria. Keskuskauppakamari esittää koulujen hiihtolomien porrastamista alueittain esimerkiksi seitsemän viikon ajalle normaalin kolmen viikon sijaan. Joka vuosi kysyntä hiihtolomaviikoilla ylittää tarjonnan. Siksi olisi järkevää jakaa kysyntää useammalle viikolle. Hyötyjiä olisivat sekä Lappiin kotimaan matkalle pääsevät perheet että Lapin matkailutoimijat.

”Suomella on mahdollisuus luoda Lapin matkailusta kilpailuvaltti tilanteessa, jossa käytännössä koko maailman matkailuala riutuu koronapandemian seurauksena. Luodaan siis pikaisesti matkailukäytävä matkaajien, työntekijöiden ja paikallisväestön terveysturvallisuus tarkkaan huomioiden. Toinen vaihtoehto on matkailusektorin romahdus, konkursseja ja työttömyyttä”, toteaa Valtonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Työttömien määrä kasvanut selvästi - “Pelkkä rahan käyttäminen ilman selkeästi viestittyä suunnitelmaa on huolestuttavaa”22.9.2020 08:51:33 EESTTiedote

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki on huolissaan työttömien määrän runsaasta kasvusta vuoden takaiseen verrattuna. Toimia työllisyyden nostamiseksi olisi tarvittu budjettiriihessä, jonka työllisyyspäätökset olivat pettymys. Pelkkä rahan käyttäminen ilman selkeästi viestittyä suunnitelmaa tulevaisuudesta on huolestuttavaa.

Keskuskauppakamari: Maakuntien lennot turvattava pysyvästi17.9.2020 15:01:59 EESTTiedote

Maakuntakenttien lentojen turvaamiseksi esitetty ostopalvelumalli on tervetullut teko alueiden elinvoiman ja kilpailukyvyn tukemiseksi. Juuri tulleen esityksen mukaan valtio sitoutuu vuoden 2021 loppuun saakka turvaamaan lennot, jotka ovat olleet koronaepidemian takia keskeytyksissä viidelle maakuntakentälle. Keskuskauppakamari perää kuitenkin pysyvää ratkaisua maakuntalennoille myös vuoden 2021 jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme