Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Ostitko mökin koronakeväänä? - Älä unohda syyskunnossapitoa

Jaa
Kuluneena vuonna osa Suomen noin 500 000 kesämökistä vaihtoi omistajaa, kun ihmiset kaipasivat koronan takia enemmän tilaa ympärilleen. Jos mökkielo ei ole entuudestaan tuttua, saattavat syyskunnossapitotyöt päästä yllättämään.
Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.
Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

Leuto syksy on mahdollistanut mökkikauden jatkumisen myöhään syksyyn. Nyt on kuitenkin viimeistään aika laittaa paikat kuntoon talvea ajatellen.

“Mökin omistajan on oltava valmis jatkuvaan kunnossapitoon ja huoltotöihin. Rästiin jääneet kunnostustoimet vaikuttavat sekä omaan käyttömukavuuteen että mökin arvoon. Jos mökki on ostettu hetken huumassa ja miettien vain kauniita kesäpäiviä, voi huoltotöihin ryhtyminen unohtua. Samoin voi käydä silloin, jos mökki sijaitsee kaukana vakituisesta asuinpaikasta”, muistuttaa Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

Yhtenä ongelmallisimmista tilanteista Harju näkee sellaiset yhteisomistuksessa olevat mökit, joissa ei ole tehty sopimuksia kunnossapitovastuusta ja kustannusten jakautumisesta omistajien kesken. Tämä saattaa johtaa tilanteeseen, jossa yhteisomistajat välttelevät vastuutaan tai ajattelevat, että ehkä joku muu käy tekemässä tarvittavat työt. Pattitilanteiden ja vastuun välttelyn ehkäisemiseksi Harju kannustaa keskustelemaan asioista avoimesti ja tämän perusteella sopimaan yhteiset pelisäännöt niin mökin käyttöön, kunnossapitoon kuin kustannusjakoonkin. Selkeät pelisäännöt ehkäisevät myös turhia riitoja.

”Syksyn tullen voidaan pitää vaikka yhteinen talkooviikonloppu, jossa paikat laitetaan kuntoon talvea ajatellen. Korona-aikaan tehtäviä kannattaa toki myös jakaa siten, että kaikki yhteisomistajat eivät ryysi samaan aikaan paikalle,” Harju vinkkaa.

Keväällä on mukava palata mökille, jos huoltotoimenpiteet on tehty ja mökki on niiden ansiosta talvehtinut ilman vaurioita, Harju muistuttaa.

Muista ainakin nämä kunnostustoimet ennen talven tuloa:

1) Tarkasta katon kunto ja puhdista räystäskourut sekä syöksytorvet. Märät roskat voivat jäätyessään rikkoa räystäskouruja.

2) Jos mökki jää kylmäksi, muista tyhjentää vesijohdot ja pumput huolellisesti ja laita sekoittajat auki-asentoon. Katkaise virta päävirtakytkimestä pois päältä. Hajulukkoihin voi kaataa pakkasnestettä. Nesteiden jäätyminen ja sulaminen voi aiheuttaa kosteusvaurioita sekä rikkoa putkia, pumppuja ja koneita.

3) Varmista riittävä ilmankierto mm. jättämällä väliovet ja ilmanvaihtoventtiilit auki. Savu- ja ilmahormeihin voi laittaa sadesuojan, mutta ilmahormeja ei saa sulkea kokonaan.

4) Nosta laituri ylös vedestä ja talvitelakoi veneet sekä poisto vedet veneen moottorista. Jäät saattavat talvella rikkoa laiturit tai pahimmassa tapauksessa viedä ne mennessään.

5) Siivoa mökki ja piha sekä suojaa ulkokalusteet tai siirrä suojaan. Muista jättää jää- ja pakastinkaapin ovi raolleen. Arvoesineet kannattaa laittaa pois näkyvistä. Verhot kannattaa kuitenkin jättää auki. Jos arvoesineet ovat poissa näkyvistä, ei murtomies välttämättä innostu niin paljoa näkemästään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.
Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarin vientijohtajakysely: Yritysten vientinäkymät kuluvalle vuodelle heikentyneet merkittävästi edellisvuodesta27.3.2024 06:54:00 EET | Tiedote

Kauppakamarin vientijohtajakyselyn perusteella yritysten vientinäkymät ovat selkeästi heikentyneet edellisvuoteen nähden. Tuoreen kyselyn mukaan enää kuusi prosenttia vientiyrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Alkuvuonna 2023 vielä 20 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi vuoden aikana.

Keskuskauppakamarin hallitus: Työmarkkinatilanne on ratkaistava luottamusta rakentamalla25.3.2024 16:41:36 EET | Tiedote

Meneillään olevat työtaistelutoimenpiteet ovat vahingollisia Suomen taloudelle. Yrityksille aiheutuu taloudellisia ja toiminnallisia vaikeuksia, joiden korjaaminen ei tapahdu hetkessä. Keskuskauppakamarin hallitus painottaa, että Suomen nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tähän ei ole varaa. Suomen talouden kasvu on jo pitkään ollut lähes olematonta ja teolliset investoinnit vuotuisia poistoja pienemmät rapauttaen siten tulevaa kasvupotentiaalia. Siksi Keskuskauppakamarin hallitus pitää tärkeänä, että kiistoissa päästään eteenpäin.

Kauppakamarien vientijohtajakysely: Vientiyrityksistä yli 90 prosenttia kertoo poliittisten lakkojen vaikuttaneen toimintaan - lisäkustannuksia, mainehaittaa, lomautuksia22.3.2024 06:53:00 EET | Tiedote

Yli 90 prosenttia Kauppakamarien vientijohtajakyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo meneillä olevien lakkojen vaikuttaneen yritysten toimintaan. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 37 prosenttia kertoi lakkojen vaikuttaneen merkittävästi ja 54 prosenttia yrityksistä kertoo lakkojen vaikuttaneen jonkin verran.

Keskuskauppakamari: Naisten osuus EU- ja ETA-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien yhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä jatkoi kasvuaan – Suomi jäämässä jälkeen terävimmästä kärjestä19.3.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Naisten osuus EU- ja ETA-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä kasvaa edelleen, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajakatsauksesta. Jo yli puolessa jäsenmaista naisten osuus hallituksen jäsenistä on yli 30 prosenttia ja johtoryhmän jäsenistä yli 20 prosenttia. Vaikka Suomi sijoittuukin edelleen kärkikymmenikköön kummassakin vertailussa, olemme jäämässä jälkeen terävimmästä kärjestä. Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä Keskuskauppakamari haluaa muistuttaa, että naisjohtajuuden edistämiseksi on vielä paljon työtä tehtävänä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye