Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Päästökaupan heikennys vaikuttaisi hintoihin vain vähän, mutta olisi suuri lommo Euroopan irtautumiselle fossiilista

Jaa
Keskuskauppakamari ei pidä EU:n päästökaupan keskeyttämistä tai päästöoikeuksien lisäämistä markkinoille järkevänä, sillä vaikutus sähkön hintaan olisi pieni, mutta vahinko toimiville päästömarkkinoille suuri. Keskuskauppakamarin mukaan Suomen ei kannata ajaa EU-toimia, jotka heikentävät markkinaehtoista irtautumista fossiilista. Sähkön hinnan nousu johtuu fossiilisten polttoaineiden kallistumisesta.
Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari ei pidä päästöoikeuksien lisäämistä tai päästökaupan keskeyttämistä järkevänä vastauksena sähkön hintojen nopeaan nousuun. Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkisen mukaan ajatus on huono kolmesta syystä. 
 
”Sähkön hinnan nousu on todellinen ongelma kotitalouksille ja yrityksille. EU:n päästökaupan keskeyttämisen tai päästöoikeuksien lisäämisen vaikutus sähkön hintaan olisi kuitenkin pieni, mutta lommo toimiville päästömarkkinoille suuri. Nopea keskeytys ei myöskään ole käytännössä mahdollista”, sanoo Säkkinen. 

Sähkön hinnan nousu johtuu niukkuudesta fossiilissa polttoaineissa, erityisesti kaasussa. Syynä on Venäjän hyökkäyssota, Venäjän kaasutoimitusten ehtyminen Eurooppaan ja sitä seurannut kaasun hinnan moninkertaistuminen. 

”Ilman päästökauppaakin sähkön hinta olisi nyt korkealla. Siten myös päästöoikeuksien lisääminen markkinoille vaikuttaisi hintoihin vain vähän”, sanoo Säkkinen. Kaikki lisätyt päästöoikeudet eivät myöskään näkyisi sähkön hinnassa, sillä alennuksesta voitaisiin ostaa päästöoikeuksia varastoon tulevien hinnannousujen varalle. 

Päästökaupan vaikutus sähkön hintaan EU:ssa on keskimäärin noin 20 euroa megawattitunnilta, kun päästöoikeuden hinta on 90 euroa ja sähköntuotannon keskipäästöt 229 grammaa hiiltä kilowattitunnilta. Hetkinä, jolloin maakaasu tai kivihiili määrittää hintaa, vaikutus voi olla 30–90 euroa megawattitunnilta. Selvästi suurin osa sähkön hinnasta määräytyy kuitenkin nyt tarjonnan niukkuuden, ei päästökaupan ehdoilla. 

Päästökaupan heikennys vaikuttaisi siis vain vähän tulevan talven energianhintoihin. Lommo ilmastotoimille ja Euroopan irtautumiselle fossiilisista olisi suuri, sillä se loisi epävarmuutta päästömarkkinan toimivuudesta.  ”Jos markkinoihin puututaan nyt, miksei toistekin. Energiainvestointeja tehdään kymmenien vuosien aikajänteellä ja tällainen epävarmuus olisi niille myrkyllistä”, Säkkinen sanoo. 
  
Säkkinen korostaa, että toimiva päästömarkkina on Suomen kannalta erityisen tärkeä, sillä se puskee Eurooppaa irti energian hintoja nostavista fossiilisista polttoaineista. 
 
”Vaikka meillä sähkö on jo lähes päästötöntä, suomalaiset kotitaloudet ja yritykset kärsivät nyt Keski-Euroopan kaasuriippuvuudesta. Suomen ei kannata ajaa EU-toimia, jotka heikentävät markkinaehtoista irtautumista fossiilista. Investoinnit puhtaaseen energiaan ovat tärkein lääke tulevien energiakriisien ehkäisemiseksi", Säkkinen sanoo.

EU-komissio on esittänyt päästöoikeuksien vapauttamista päästökaupan markkinavakausvarannosta osana RePowerEU-pakettia. Säkkinen muistuttaa, että esityksen tavoite on kuitenkin rahoittaa energiainvestointeja, ei vaikuttaa sähkön hintaan. 

EU:n päästökaupan keskeytys ei ole nyt käytännössä edes mahdollista, koska sille ei ole lainsäädännössä pykäliä. Kokonaan uuden EU-lainsäädännön laatiminen vaatisi komission, jäsenmaiden ja parlamentin yhtenäisyyttä ja veisi aikaa", sanoo Säkkinen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarin vientijohtajakysely: Yritysten vientinäkymät kuluvalle vuodelle heikentyneet merkittävästi edellisvuodesta27.3.2024 06:54:00 EET | Tiedote

Kauppakamarin vientijohtajakyselyn perusteella yritysten vientinäkymät ovat selkeästi heikentyneet edellisvuoteen nähden. Tuoreen kyselyn mukaan enää kuusi prosenttia vientiyrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Alkuvuonna 2023 vielä 20 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi vuoden aikana.

Keskuskauppakamarin hallitus: Työmarkkinatilanne on ratkaistava luottamusta rakentamalla25.3.2024 16:41:36 EET | Tiedote

Meneillään olevat työtaistelutoimenpiteet ovat vahingollisia Suomen taloudelle. Yrityksille aiheutuu taloudellisia ja toiminnallisia vaikeuksia, joiden korjaaminen ei tapahdu hetkessä. Keskuskauppakamarin hallitus painottaa, että Suomen nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tähän ei ole varaa. Suomen talouden kasvu on jo pitkään ollut lähes olematonta ja teolliset investoinnit vuotuisia poistoja pienemmät rapauttaen siten tulevaa kasvupotentiaalia. Siksi Keskuskauppakamarin hallitus pitää tärkeänä, että kiistoissa päästään eteenpäin.

Kauppakamarien vientijohtajakysely: Vientiyrityksistä yli 90 prosenttia kertoo poliittisten lakkojen vaikuttaneen toimintaan - lisäkustannuksia, mainehaittaa, lomautuksia22.3.2024 06:53:00 EET | Tiedote

Yli 90 prosenttia Kauppakamarien vientijohtajakyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo meneillä olevien lakkojen vaikuttaneen yritysten toimintaan. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 37 prosenttia kertoi lakkojen vaikuttaneen merkittävästi ja 54 prosenttia yrityksistä kertoo lakkojen vaikuttaneen jonkin verran.

Keskuskauppakamari: Naisten osuus EU- ja ETA-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien yhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä jatkoi kasvuaan – Suomi jäämässä jälkeen terävimmästä kärjestä19.3.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Naisten osuus EU- ja ETA-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä kasvaa edelleen, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajakatsauksesta. Jo yli puolessa jäsenmaista naisten osuus hallituksen jäsenistä on yli 30 prosenttia ja johtoryhmän jäsenistä yli 20 prosenttia. Vaikka Suomi sijoittuukin edelleen kärkikymmenikköön kummassakin vertailussa, olemme jäämässä jälkeen terävimmästä kärjestä. Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä Keskuskauppakamari haluaa muistuttaa, että naisjohtajuuden edistämiseksi on vielä paljon työtä tehtävänä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye