Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Talouden iso kuva huolettaa - kehysriihessä hyviäkin linjauksia

Jaa
Huoli talouden isosta kuvasta kasvaa kehysriihen päätösten myötä entisestään. Puheista huolimatta velkaantumista kasvatetaan päätösperäisesti ja avoimen sektorin julkista taloutta vahvistaen. Aitojen rakenteellisten työllisyystoimien vaikutukset jäävät vähiksi. Keskuskauppakamari näkee kehysriihen linjauksissa kuitenkin myös hyviä elementtejä Suomen pitkän tähtäimen menestyksen rakentamiseen. Tällainen on esimerkiksi tavoitteellinen kansainvälisten osaajien saaminen Suomeen.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.

Kansainvälisten osaajien hankkimiselle kiitosta 

”Haluan antaa hallitukselle suuren tunnustuksen siitä, että osaamisperusteisen maahanmuuton logiikka halutaan muuttaa nykyisestä byrokratian pullonkauloista aktiivisesti kansainvälisiä osaajia Suomeen töihin ja opiskelemaan tavoittelevaksi”, kiittää Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi hallitusta. 

Keskuskauppakamari pitää tätä periaatteellisesti erittäin tärkeänä muutoksena, vaikka Keskuskauppakamarin mielestä tavoitteena pitäisi olla jo heti alkuvaiheessa 30 000 osaajan nettomaahanmuutto vuosittain. 

”Keskuskauppakamari on työskennellyt hallituksen kanssa asian parissa ja monet Keskuskauppakamarin ehdottamat toimet etenevät nytRomakkaniemi sanoo. 

Talouden suuri kuva huolettaa  

Samaan aikaan talouden suuri kuva kuitenkin huolettaa yrityksiä valtavasti. Koronakriisistä riippumatonta velkaantumistavauhditetaan hallituksen päätöksillä, vaikka puhutaan harhaanjohtavasti leikkauksista.  

Samalla aidot, avoimilla työmarkkinoilla työllisyyttä lisäävät ja julkista taloutta siten vahvistavat työllisyystoimet ovat aivan riittämättömät. Julkinen talous kokonaisuudessaan heikkenee rakenteellisesti näillä päätöksillä.  

Julkisen talouden vakaus on useissa kilpailukykyvertailussa ollut Suomen perinteinen vahvuus. Olemme siinä olleet Maailman talousfoorumin vertailussa ykkönen. Jos yritysten luottamus siihen horjuu, häviää myös Suomen yksi etu investointikohteena”Romakkaniemi sanoo. 

Yritykset laskevat, että heikkenevä julkinen talous tarkoittaa tulevaisuudessa yllättäen kiristyvää verotusta ja väheneviä mahdollisuuksia panostaa muun muassa osaamiseen, innovaatiotoimintaan ja toimivaan infrastruktuuriin. 

Yritysten kilpailukyvyn iso kuva ei kohene 

Riihipäätöksessä oli Keskuskauppakamarin mukaan useita yksittäisiä kannatettavia toimia, joilla yritysten investointeja pyritään helpottamaan. Näitä ovat esimerkiksi luvituksen helpottaminen, investointien tuplapoistojen jatkaminen sekä tavoite kehittää yhteisöveron rakennetta investointeihin kannustavammaksi Viron mallin suuntaan. Tämän edut kuitenkin ovat kiinni jatkotyöstä. Investointien tuoton kokonaisveroaste ei saa kiristyä. 

Isossa kuvassa yritysten kilpailukyky ei kuitenkaan näillä päätöksillä parane. On huolestuttavaa, että teollisuuden kilpailukykyä suhteessa verrokkimaihin heikennetään leikkaamalla sähköistämisen tukea”, Romakkaniemi päättää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarin vientijohtajakysely: Yritysten vientinäkymät kuluvalle vuodelle heikentyneet merkittävästi edellisvuodesta27.3.2024 06:54:00 EET | Tiedote

Kauppakamarin vientijohtajakyselyn perusteella yritysten vientinäkymät ovat selkeästi heikentyneet edellisvuoteen nähden. Tuoreen kyselyn mukaan enää kuusi prosenttia vientiyrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Alkuvuonna 2023 vielä 20 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä uskoi viennin kasvavan merkittävästi vuoden aikana.

Keskuskauppakamarin hallitus: Työmarkkinatilanne on ratkaistava luottamusta rakentamalla25.3.2024 16:41:36 EET | Tiedote

Meneillään olevat työtaistelutoimenpiteet ovat vahingollisia Suomen taloudelle. Yrityksille aiheutuu taloudellisia ja toiminnallisia vaikeuksia, joiden korjaaminen ei tapahdu hetkessä. Keskuskauppakamarin hallitus painottaa, että Suomen nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tähän ei ole varaa. Suomen talouden kasvu on jo pitkään ollut lähes olematonta ja teolliset investoinnit vuotuisia poistoja pienemmät rapauttaen siten tulevaa kasvupotentiaalia. Siksi Keskuskauppakamarin hallitus pitää tärkeänä, että kiistoissa päästään eteenpäin.

Kauppakamarien vientijohtajakysely: Vientiyrityksistä yli 90 prosenttia kertoo poliittisten lakkojen vaikuttaneen toimintaan - lisäkustannuksia, mainehaittaa, lomautuksia22.3.2024 06:53:00 EET | Tiedote

Yli 90 prosenttia Kauppakamarien vientijohtajakyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo meneillä olevien lakkojen vaikuttaneen yritysten toimintaan. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 37 prosenttia kertoi lakkojen vaikuttaneen merkittävästi ja 54 prosenttia yrityksistä kertoo lakkojen vaikuttaneen jonkin verran.

Keskuskauppakamari: Naisten osuus EU- ja ETA-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien yhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä jatkoi kasvuaan – Suomi jäämässä jälkeen terävimmästä kärjestä19.3.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Naisten osuus EU- ja ETA-maiden suurimpien ja vaihdetuimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä kasvaa edelleen, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta naisjohtajakatsauksesta. Jo yli puolessa jäsenmaista naisten osuus hallituksen jäsenistä on yli 30 prosenttia ja johtoryhmän jäsenistä yli 20 prosenttia. Vaikka Suomi sijoittuukin edelleen kärkikymmenikköön kummassakin vertailussa, olemme jäämässä jälkeen terävimmästä kärjestä. Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä Keskuskauppakamari haluaa muistuttaa, että naisjohtajuuden edistämiseksi on vielä paljon työtä tehtävänä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye