Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Työmarkkinoilla hyvä meininki, mutta alkuvuoden epävarmuus poikkeuksellisen suurta

Jaa
Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa 62 000 työllistä enemmän kuin vuosi sitten. Lukemaa voi pitää erinomaisena. Työllisyysasteen trendi oli 72,8 prosenttia. Trendi ylittää jo koronakriisin alkua edeltäneen tason ja on samalla mittaushistorian korkein. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin pikakommentti tilanteesta.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Myös työttömyys jatkoi laskuaan. Tilastokeskuksen mittaustavalla työttömänä oli marraskuussa 164 000 henkeä eli 24 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi ei ole vielä painunut aivan koronakriisin alkua edeltäneelle tasolle, mutta maaliviiva alkaa jo häämöttää, toteaa Appelqvist.

”Jonkinlainen kauneusvirhe työllisyyskehityksessä on edelleen pitkäaikaistyöttömien korkea määrä TE-toimistojen rekisterityöttömyyden osalta. Pitkäaikaistyöttömiä oli marraskuussa 106 200. Luku on korkea, eikä parannusta tullut edellisestä kuukaudesta kuin alle 2000 henkeä, vaikka työllisyyden kysyntä jatkui poikkeuksellisen voimakkaana. Marraskuussa TE-toimistoihin ilmoitettiin taas 93 100 uutta avointa työpaikkaa, mikä on huomattavasti yli tavallisen tason. Siihen nähden pitkäaikaistyöttömyyden aleneminen on hämmentävän hidasta”, Appelqvist sanoo.

Sen sijaan uusia alkaneita työttömyysjaksoja oli marraskuussa erittäin vähän.

”Uusia työttömiä ei siis tule juurikaan, vaan pääasiallinen haaste on se, miten kertaalleen työpaikkansa menettäneet saataisiin innostettua takaisin aktiiviseen työnhakuun”, Appelqvist sanoo.

Vaikka työllisyyskehitys on jatkunut hyvänä, ei näköala lähikuukausille ole yhtä vahva. Todennäköistä on, että työllisyyden paraneminen ottaa vähintäänkin jonkinlaista aikalisää talven aikana.

”Omikronmuunnoksen aiheuttama epidemiatilanteen heikentyminen kohdistuu ensisijaisesti työvoimavaltaisille palvelualoille, joissa saatetaan nähdä taas lomautuksia. Tällä hetkellä epävarmuus on poikkeuksellisen suurta ensi vuoden alun osalta”, Appelqvist sanoo.

Marraskuun työllisyysluvuissa ei näy vielä epidemiatilanteen viimeaikainen heikkeneminen, eikä varsinkaan omikronin vaikutus.

”Tällä hetkellä ollaan epidemian aiemmista käännepisteistä tutussa tilanteessa, jossa suhdannetilastot laahaavat jonkin verran perässä verrattuna siihen, mitä on odotettavissa epidemian pahentuessa. Yhä pätee kuitenkin se, että koronan kanssa on opittu elämään aikaisempaa paremmin, joten ei ole todennäköistä, että suoranaista romahdusta nähtäisiin. Pikemminkin käy niin, että työllisyyden paraneminen katkeaa tilapäisesti”, Appelqvist sanoo.

Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurin mukaan hallitus on nyt 70 000 työllisen päässä tavoitteestaan. Työllisyystavoite laskuri löytyy täältä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Komissiolta esitys 2040-ilmastotavoitteesta – EU:n ulkopuolisten ilmastotoimien sallimisessa mahdollisuuksia ja riskejä2.7.2025 13:17:05 EEST | Tiedote

Komissio antoi keskiviikkona pitkään odotetun esityksensä EU:n 2040-ilmastotavoitteeksi. EU:n päästöjen pitäisi vähentyä 90 prosenttia 2040 mennessä. Uutena elementtinä komissio sallisi rajatusti kansainvälisten yksiköiden käytön eli EU:n ulkopuolella toteutetut ilmastotoimet osana EU:n tavoitetta, ja lisää joustavuutta eri alatavoitteiden välille. Teknologisia nieluja ollaan tuomassa osaksi EU:n päästökauppaa.

Pääekonomisti: Ei merkkejä luottamuksen paranemisesta – kotitalouksien arviot ”hehtaarikaupalla” ekonomisteja synkemmät27.6.2025 08:53:23 EEST | Tiedote

Kotitalouksien luottamus talouteen on edelleen kehnoa, ja arvio Suomen talouden kehityksestä on ”hehtaarikaupalla” synkempi kuin tyypillisissä ekonomistiennusteissa. Tilastokeskuksen kesäkuun tilastossa luottamusindikaattori sai arvon -8,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,7, joten alkukesän tunnelmat olivat selvästi tavanomaista heikompia. Viime kuukausien kuluttajaluottamuksen muutokset ovat olleet vähäisiä, mutta pikemminkin suunta on heikkenevä.

Valtiontukikilpailun jatkuminen Euroopassa on Suomelle huono uutinen – investointien verohyvityksen jatkotarve nyt selvä25.6.2025 16:23:30 EEST | Tiedote

EU:n komission keskiviikkona julkaisemat uudet valtiontukipuitteet puhtaan teollisuuden investoinneille jatkavat sallivaa linjaa jäsenmaiden valtiontukiin vuoteen 2030 asti. Investointien lisäksi jäsenmaat voivat myös tukea teollisuuden sähkön hintaa. Keskuskauppakamari pitää tilannetta reilun kilpailun kannalta huolestuttavana ja Suomelle huonona sekä kannustaa hallitusta valmistelemaan ripeästi investointien verohyvityksen jatkoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye