Keskuskauppakamari: Venäjän sotavuosi puski vihreää siirtymää askeleen taakse, mutta kaksi harppausta eteenpäin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24. helmikuuta 2022 syöksi maailman energiakriisiin, josta on muodostumassa käännekohta fossiilisen energian kulutuksessa. Keskuskauppakamari arvioi sodan sytyttyä, että vihreä siirtymä ottaa sodan vuoksi askeleen taakse, mutta kaksi harppausta eteenpäin. Kulunut vuosi on osoittanut arvion pitäväksi.
“Kivihiilen paluu nousi sotavuoden aikana otsikoihin, mutta samalla puhtaan energian investoinnit hyppäsivät maailmanlaajuisesti uusiin ennätyksiin ja energiansäästö ja uusiutuvat taittoivat päästöjen kasvun. Luvut kertovat kiistatta, että Venäjän hyökkäys kiihdytti fossiilisista polttoaineista irtautumista selvästi”, sanoo Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen.
Kivihiilen kulutus kasvoi, mutta taka-askel jää pelättyä lyhemmäksi
Venäjän tuonnista irtautuminen näkyi myös joidenkin fossiilisten polttoaineiden kulutuksen kasvuna ja investointeina fossiilisten polttoaineiden tuotantoon, hankintaan ja logistiikkaan.
“Venäjän kaasuhanan ehtyminen pakotti Euroopan pelaamaan niillä korteilla, jotka kädessä ovat. Fossiiliriippuvuuteen nojaava energiajärjestelmä ei muutu yhdessä yössä. Kallista kaasua korvattiin nopeasti saatavilla olevilla polttoaineilla, joka näkyi kivihiilen ja öljyn käytön kasvuna”, Säkkinen kuvaa.
Venäjän energiatuonnin korvaamiseen on vastattu myös oman tuotannon kasvattamisella ja uusilla hankintakanavilla. Esimerkiksi Iso-Britannian hallitus hyväksyi hiilikaivoshankkeen, jota se vielä ennen sotaa jarrutti, ja Alankomaat ja Saksa tukivat uuden maakaasuesiintymän avaamista Pohjanmerellä. Komissio ja EU-maat ovat tehneet sopimuksia LNG:n hankkimiseksi muun muassa Yhdysvalloista, Qatarista ja Kazakstanista.
Energian kulutuksessa taka-askel jää kuitenkin pelättyä lyhemmäksi.
“Odotin sodan nostavan EU:n ja Suomen päästöjä selvästi kivihiilen kasvun myötä, mutta maakaasun käytön vähenemisen, yleisen energiansäästön ja lisääntyvän tuuli- ja aurinkovoiman ansiosta vuoden 2022 päästöt jopa laskivat hieman”, Säkkinen toteaa.
Tuuli- ja aurinkoenergialla tuotettiin ajatushautomo Emberin raportin mukaan Euroopassa 2022 ensimmäistä kertaa enemmän sähköä kuin kaasulla. Kaikkiaan päästötön energia kattoi yli puolet EU:n sähköntuotannosta, vaikka ydin- ja vesivoiman tuotanto oli alamaissa Ranskan ydinvoimalaitosten huoltokatkojen ja kuivan kesän vuoksi. Kivihiilen osuus EU:n sähköntuotannosta kasvoi lopulta vain 1,5 prosenttia vuonna 2022.
Kaksi harppausta eteenpäin investointien ja poliittisten linjausten voimalla
Maailmanlaajuisesti ja Euroopassa sotavuosi merkitsi uusia ennätyksiä erityisesti uusiutuvalle energialle. Tutkimusyhtiö BloombergNEF:n mukaan vuonna 2022 investoinnit puhtaaseen energiaan nousivat huimat 31 prosenttia, ylittivät tuhannen miljardin dollarin rajan ja olivat ensimmäistä kertaa yhtä suuret kuin fossiilienergian investoinnit. Kansainvälinen energiajärjestö IEA taas arvioi, että sodan vuoksi fossiilisten polttoaineiden kulutus kääntyy laskuun vuonna 2025.
“Venäjän sodan seurauksena fossiilienergian kulutushuippu on ensimmäistä kertaa näköpiirissä koko teollisen historian aikana. Tuuli- ja aurinkoenergia kasvavat kiihtyvällä käyrällä niiden kannattavuuden ansiosta, vaikka inflaatio nosti myös uusiutuvien rakentamisen kustannuksia, Säkkinen sanoo.
Poliittisesti vauhtia on lisännyt, että fossiilisista irtautumisesta on tullut ilmaston lisäksi turvallisuus- ja talouspoliittinen kysymys. Euroopassa kyse on Venäjän eristämisestä ja huoltovarmuudesta, Yhdysvalloissa puhdas energia on osa Bidenin hallinnon inflaationtorjuntaa.
EU:n Fit for 55-lainsäädäntö on lähes valmis ja Yhdysvaltojen IRA-paketti on liittovaltion historian kunnianhimoisin ilmastotoimi. Puolet kaikista puhtaan energian investoinneista tehtiin Kiinassa, jonka presidentti Xi Jinping vahvisti hiilineutraaliustavoitteen kommunistien puoluekokouksessa.
“Vaikka YK:n ilmastokokouksen tulokset Egyptissä jäivät laihoiksi, on itsessään saavutus, että energiakriisistä ja inflaatiopaineista huolimatta aiemmat sitoumukset pitivät. Yli 80 maata Yhdysvalloista Intiaan oli myös valmiita vahvempiin kirjauksiin kaikkien fossiilisten polttoaineiden alasajosta”, Säkkinen painottaa.
Toiselle vuodelle jatkuva sota ei vapauta energiahuolista
Eurooppa on selvinnyt energiakriisistä kuluvana talvena odotettua paremmin lauhan talven, täysien kaasuvarastojen ja energiansäästön ansiosta. Energiajärjestö IEA on kuitenkin varoittanut, että talvi 2023-2024 voi olla edellistä vaikeampi, koska Kiinan koronasulkujen purku lisää LNG:n kysyntää eikä varastoja voida täyttää enää venäläisellä kaasulla.
“Toiselle vuodelle jatkuva sota muistuttaa, että Venäjän halpa kaasu ei ole palaamassa Euroopan energiapalettiin, vaan irtautumisesta tulee pysyvä. Suomi pärjää yhä paremmin lisääntyvän tuuli- ja ydinsähkön ansiosta, mutta kokonaisuutena Eurooppa kipuilee vielä pitkään takavuosia selvästi kalliimman kaasun vuoksi. Jatkuva energiansäästö ja puhtaan energian investointien kiihdyttäminen entisestään on energiasodan voittava strategia”, Säkkinen arvioi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teppo SäkkinenElinkeino- ja ilmastoasiantuntija
Puh:050 516 2868teppo.sakkinen@chamber.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Huijarit vaanivat venekaupoillakin – ole tarkkana dokumenttien kanssa4.7.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Venekauppa on hiljentynyt talouden epävarmuustekijöiden ja yleisen varovaisuuden takia. Parhaiten käyvät kaupaksi edulliset pienemmät veneet niin uusina kuin käytettyinä. Koska huijausyritykset ovat yleistyneet venekaupoillakin, kannattaa käytetyn veneen ostajan aina varmistaa, että myyjällä on oikeus myydä vene, sanoo Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Ari Tirkkonen.
Komissiolta esitys 2040-ilmastotavoitteesta – EU:n ulkopuolisten ilmastotoimien sallimisessa mahdollisuuksia ja riskejä2.7.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Komissio antoi keskiviikkona pitkään odotetun esityksensä EU:n 2040-ilmastotavoitteeksi. EU:n päästöjen pitäisi vähentyä 90 prosenttia 2040 mennessä. Uutena elementtinä komissio sallisi rajatusti kansainvälisten yksiköiden käytön eli EU:n ulkopuolella toteutetut ilmastotoimet osana EU:n tavoitetta, ja lisää joustavuutta eri alatavoitteiden välille. Teknologisia nieluja ollaan tuomassa osaksi EU:n päästökauppaa.
Ihmisarvoa loukkaava mainos sai huomautuksen MENiltä30.6.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Mainonnan eettinen neuvosto antoi harvinaisen huomautuksen somealustalla julkaistulle mainokselle. Mainoksen katsottiin loukkaavan ihmisarvoa ja olevan siten hyvän tavan vastainen. Viimeksi vastaavantyyppisestä mainoksesta on annettu huomautus vuonna 2007.
Pääekonomisti: Ei merkkejä luottamuksen paranemisesta – kotitalouksien arviot ”hehtaarikaupalla” ekonomisteja synkemmät27.6.2025 08:53:23 EEST | Tiedote
Kotitalouksien luottamus talouteen on edelleen kehnoa, ja arvio Suomen talouden kehityksestä on ”hehtaarikaupalla” synkempi kuin tyypillisissä ekonomistiennusteissa. Tilastokeskuksen kesäkuun tilastossa luottamusindikaattori sai arvon -8,6. Pitkän aikavälin keskiarvo on -2,7, joten alkukesän tunnelmat olivat selvästi tavanomaista heikompia. Viime kuukausien kuluttajaluottamuksen muutokset ovat olleet vähäisiä, mutta pikemminkin suunta on heikkenevä.
Valtiontukikilpailun jatkuminen Euroopassa on Suomelle huono uutinen – investointien verohyvityksen jatkotarve nyt selvä25.6.2025 16:23:30 EEST | Tiedote
EU:n komission keskiviikkona julkaisemat uudet valtiontukipuitteet puhtaan teollisuuden investoinneille jatkavat sallivaa linjaa jäsenmaiden valtiontukiin vuoteen 2030 asti. Investointien lisäksi jäsenmaat voivat myös tukea teollisuuden sähkön hintaa. Keskuskauppakamari pitää tilannetta reilun kilpailun kannalta huolestuttavana ja Suomelle huonona sekä kannustaa hallitusta valmistelemaan ripeästi investointien verohyvityksen jatkoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme