Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Naisten työllisyyskehitys vahvaa, miehillä tilanne huonompi – heikkenevä suhdanne heijastuu miesvaltaisille aloille

Jaa
Työllisyyskehitys jatkui helmikuussa odotettua parempana ja työllisenä oli helmikuussa 12 000 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Myös työttömyystilanne on jopa parantunut talvella. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan rakennemielessä suomalainen työttömyys on aina liian korkea, mutta vallitsevassa suhdannetilanteessa työllisyyslukuihin voi olla tyytyväinen. Naisten työllisyyskehitys on jatkunut vahvana, mutta miesvaltaisilla aloilla tilanne on heikompi, sillä heikkenevä suhdanne heijastuu herkästi rakentamiseen ja teollisuuteen.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Työllisyyskehitys jatkui pelättyä parempana helmikuussa. Työllisenä oli 2 582 000 henkeä, mikä on 12 000 enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Työllisyysasteen trendi oli 74,2 prosenttia, eli trendilukema oli sama kuin tammikuun julkistuksessa.

Tilastokeskus on ryhtynyt käyttämään julkistuksissaan perinteisen 15–64-vuotiaiden työllisyystrendin sijasta ensisijaisesti 20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiä. Suppeammalla rajauksella työllisyysasteen trendi oli 78,5 prosenttia.

”Työllisyyskehitys jatkui helmikuussa varsin hyvänä. Huikeaa parannusta ei nähty, muttei myöskään merkkejä siitä, että taantuma olisi erityisesti syvenemässä tai tarttumassa työmarkkinoille”, arvioi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa oli työttömänä 186 000 henkeä, mikä on 2 000 enemmän kuin vuosi sitten. Käytännössä työttömyys oli siis likimain samalla tasolla kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 6,8 prosenttia.

”Työttömien määrä on lähes sama kuin vuosi sitten helmikuussa ennen Ukrainan sodan alkua. Rakennemielessä suomalainen työttömyys on aina liian korkea, eikä koskaan alene toivotulle tasolle, mutta suhdannemielessä tilanteeseen sopii olla tyytyväinen, koska sotavuosi ei ole nostanut työttömyyttä pelätysti. Työttömyysasteen trendi on noussut hieman viime kevään pohjatasoista, mutta talven aikana työttömyystilanne on pikemminkin parantunut, mikä on vähintäänkin yllättävää”, sanoo Appelqvist.

Naisten työttömyys painunut poikkeuksellisen alhaiselle tasolle

Erityisesti naisten työllisyyskehitys jatkui helmikuussa vahvana, kun taas miehillä tilanne oli selvästi huonompi. Miehiä oli helmikuussa työttömänä 112 000 henkeä ja naisia 74 000. Miesten työttömyysaste oli 7,9 prosenttia, kun naisten vastaava lukema oli vain 5,5 prosenttia. Suhteessa viime vuoteen miesten työttömyysaste nousi 0,5 prosenttiyksikköä. Naisten työttömyysaste taas laski lähes saman verran.

”Suhdanneluonteinen vastatuuli heijastuu enemmän miesvaltaisille aloille, kuten rakentamiseen ja teollisuuteen. Sen sijaan palvelualoilla ja terveydenhuollossa työvoiman kysyntä on vahvaa, ja naisten työttömyys on painunut jopa poikkeuksellisen alhaiselle tasolle. Miesten työllisyys reagoi tyypillisesti suhdanteisiin enemmän, mutta tilanne säilynee tällä kertaa melko vakaana, ellei Euroopassa ajauduta pankkikriisiin. Muilta osin suhdannekehitys on ollut alkuvuodesta ennakoitua parempaa.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Kauppakamarien vientijohtajakysely: 51 prosenttia vientiyrityksistä arvioi vientinsä kasvavan tänä vuonna viime vuoteen verrattuna - myös laskua odottavien yritysten määrä kasvanut6.6.2023 07:17:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientijohtajakyselystä selviää, että yritysten vientinäkymiä heikentävät tällä hetkellä eniten heikentynyt kysyntä, kohonneet kustannukset sekä taantuva maailmantalous. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 19 prosenttia arvioi viennin laskevan kuluvana vuonna. Sen sijaan 51 prosenttia yrityksistä arvioi vientinsä kasvavan tänä vuonna. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka odottaa tulevalta hallitukselta vahvoja linjauksia viennin edistämiseksi ja uusien investointien kotiuttamiseksi.

Piia Karjalainen Keskuskauppakamarin johtavaksi liikenne- ja elinkeinopoliittiseksi asiantuntijaksi2.6.2023 10:58:54 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarin johtavaksi liikenne- ja elinkeinopoliittiseksi asiantuntijaksi on nimitetty kauppatieteiden maisteri Piia Karjalainen. Karjalainen siirtyy tehtävään Wärtsilästä, jossa hän on vastannut yhteiskuntasuhteista, kansainvälisen meriliikenteen lainsäädäntöön liittyvästä edunvalvonnasta sekä strategisista kumppanuuksista. Karjalaisella on aiempaa työkokemusta myös Brysselistä ja liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Kauppakamarin vientijohtajakysely: Geopoliittinen turbulenssi vaikuttaa kannattavuuteen edelleen merkittävästi - Kiinan merkitys kauppakumppanina vähenemässä1.6.2023 06:43:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientijohtajille suuntaaman kyselyn mukaan turbulenssi geopolitiikassa vaikuttaa yritysten kannattavuuteen edelleen merkittävällä tavalla. Jopa 93 prosenttia vastanneista arvioi geopoliittisen epävarmuuden ja siitä aiheutuvien häiriöiden syövän yrityksen kannattavuutta jollain tapaa. Vaikeasti ennakoitavan Kiinan merkitys yritysten kauppakumppanina on kyselyn mukaan vähenemässä. Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka painottaa, että geopolitiikan ymmärtäminen kuuluu nyt jokaisen yritysjohtajan työpöydälle.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Taantumajakson katkeaminen laiha lohtu – talouden perustekijät eivät puolla vauhdikasta kasvua31.5.2023 09:39:09 EEST | Tiedote

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan alkuvuoden bruttokansantuote on kehittynyt tuntuvasti luultua heikommin, mutta nyt taantumajakso näyttää hetkellisesti katkenneen. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole lähtölaukaus isommalle kasvujaksolle, sillä taloudessa puhaltavat edelleen voimakkaat vastatuulitekijät. Vaikeuksia on luvassa, sillä kuluttajien säästöt alkavat huveta, euroalueen teollisuus takkuaa ja rakennusinvestointien näkymät ovat vaisuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme