Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin pääekonomisti: Taantuman kriteerit täyttyneet – Suomen talouden supistuminen jatkunut kaksi peräkkäistä neljännestä

Jaa
Suomen bruttokansantuote supistui vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 0,6 prosenttia suhteessa edelliseen neljännekseen. Kaikki isot kysyntäerät, eli vienti, investoinnit ja kulutus supistuivat. Keskuskauppakamarin pääekonomistin mukaan Suomesta on pyyhkiytynyt käytännössä yhden vuoden verran talouskasvua uusimman talouskriisin seurauksena. Valopilkkuja tilanteesta on vaikea löytää, mutta suoranaisesta romahduksesta ei voida puhua. Yksityisen kulutuksen pääekonomisti arvioi jatkuvan vaisuna vielä kuukausia.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.

Suomen bruttokansantuote supistui Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 0,6 prosenttia suhteessa edelliseen neljännekseen. Lukema on selvästi heikompi kuin aiemmissa ennakollisissa tiedoissa. Pari viikkoa sitten Tilastokeskus oli arvioinut bruttokansantuotteen supistuneen 0,2 prosenttia.

Koko viime vuoden bruttokansantuote kasvoi silti 2 prosenttia edellisestä vuodesta.

”Lukema kuulostaa hyvältä, mutta se heijastelee yksinomaan niin sanottua kasvuperintöä ja alkuvuoden koronaelpymistä”, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist.

Vuoden toisella puoliskolla alkoi talouden supistuminen, joka on nyt jatkunut kaksi peräkkäistä neljännestä, mitä usein pidetään taantuman kriteerinä.

”Venäjän hyökkäyksestä alkanutta talouskriisiä on leimannut suhdannetilanteen asteittain etenevä heikkeneminen, jota on ajanut korkea inflaatio ja kiristyvä rahapolitiikka. Vuoden viimeisellä neljänneksellä heikkeneminen jyrkkeni. Kaikki bruttokansantuotteen alaerät supistuivat, joten suoranaisia valopilkkuja on vaikea löytää”, toteaa Appelqvist.

Bruttokansantuotteen taso oli vuoden viimeisellä neljänneksellä likimain samalla tasolla kuin vuonna 2021 vastaavaan aikaan.

”Käytännössä yhden vuoden verran talouskasvua on taas pyyhkiytynyt pois Suomesta uusimman talouskriisin seurauksena. Romahduksesta ei silti voi puhua. Optimisti voi edelleen takertua siihen, että selvästi huonomminkin olisi voinut mennä”, sanoo Appelqvist.

Kaikki isot kysyntäerät, eli vienti, investoinnit ja kulutus, silti laskivat suhteessa edelliseen neljännekseen. Myös yksityisen kulutuksen supistuminen jatkui odotetusti, kun inflaatio heikensi palkansaajien ostovoimaa.

”Erityisesti kohonneet korkokustannukset ja kallistuneet sähkölaskut veivät tilaa muulta kulutukselta. Kokonaisuudessaan kotitaloudet sinnittelivät silti hyvin, ja kulutuksen supistuminen oli edelleen varsin loivaa. Todennäköisesti yksityinen kulutus tulee kuitenkin jatkumaan vaisuna vielä kuukausia, kunnes myöhemmin tänä vuonna nousevat palkat alkavat tukea jälleen ostovoiman elpymistä”, sanoo Appelqvist.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist. Kuva: Liisa Takala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Kaivatut ratkaisut helpottamaan osaajapulaa jäivät kehysriihessä toteuttamatta17.4.2024 09:01:43 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari pitää huojentavana, että hallitus säästi kehysriihessä koulutuksen merkittäviltä leikkauksilta vaikeassa taloustilanteessa, mutta samalla uupumaan jäivät myös kaivatut panostukset osaavan työvoiman saatavuuteen. Keskuskauppakamarin osaajakyselyyn vastanneista yrityksistä jo lähes 70 prosenttia kokee, että osaajapula on muodostunut niille kasvun esteeksi.

Keskuskauppakamari: Leikkaukset ymmärrettäviä - panostukset kasvuun välttämättömiä16.4.2024 16:42:21 EEST | Tiedote

Hallituksen kehysriihessä päättämät säästöt ja veronkorotukset ovat Keskuskauppakamarin mukaan välttämättömiä, jotta hallitus onnistuu taittamaan valtion velkaantumisen hallitusohjelman suunnitelmien mukaan. Keskuskauppakamari pitää tärkeänä, että sopeutustoimien ja veronkiristysten rinnalla hallitus päätti myös kasvua tukevista toimista, joilla voidaan kääntää Suomen suunta.

Keskuskauppakamari: Kehysriihessä on löydettävä lisää kasvun eväitä – pelkät leikkaukset ja veronkorotukset eivät Suomea pelasta15.4.2024 06:48:00 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamari painottaa, että tulevassa kehysriihessä on löydettävä uusia kohdennettuja keinoja talouden kasvun edistämiseksi. “Vaikka nykyiset sopeutustoimet ovat tarpeellisia julkisen talouden tasapainottamiseksi, pelkät leikkaukset ja veronkorotukset eivät yksin riitä kääntämään Suomen taloutta kasvu-uralle", toteaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Romakkaniemi.

Kauppakamarien tilasto: Vienti romahti maaliskuussa 30 prosenttia edellisvuodesta – ”lakkojen vaikutus selkeä”9.4.2024 06:57:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien vientiasiakirjatilastojen mukaan ulkomaakaupan vienti väheni maaliskuussa 30 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Alkuvuonna eli tammi-helmikuussa vienti vielä kasvoi edellisvuoteen verrattuna. ”Maaliskuun luvuissa näkyy selkeästi se, mitä poliittinen lakko teki Suomen viennille: romahdutti sen”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye