Insinööriliitto IL ry

Keskustelu osaajapulasta kumisee onttouttaan

Jaa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa pitää julkista keskustelua työvoiman vaikeasta saatavuudesta ja maahanmuuton tarpeesta osittain onttona. Monet puhujat jättävät ilmeisen tahallaan huomaamatta, että monien merkkien mukaan osaajapula selittyy yksinkertaisesti huonolla palkalla ja työelämän laadulla.
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa

Etenkin työnantajaliitot puhuvat osaajapulasta. Rekrytointihaluja riittäisi yrityksissä, mutta tulijoita ei ole jonoksi asti. Ratkaisuksi on tarjottu työperäisen maahanmuuton lisäämistä ja työluvan saamisen helpottamista, mutta Oksan mukaan pullonkaula ei ole luvissa.

– Katse pitää kääntää maastamuuttoon. Suomi menettää tällä hetkellä lähes sata insinööriä vuodessa, Oksa huomauttaa.

Hänen mukaansa tekniikan alan ammattilaisia ei yksinkertaisesti houkuta jäädä kotimaahan töihin, olivatpa he suomalaisia tai ulkomaalaisia. Monessa maassa samoilla taidoilla elää leveämmin.

– Suomessa asiantuntijan palkka on matala, ja sitä vielä kuorrutetaan korkealla verotuksella ja Pohjolan karulla säällä. Ei ihme, että täältä muutetaan pois. Säälle ei mahda mitään, kahdelle muulle asialle kyllä, Oksa sanoo.

Insinööriliitto pitää maasta- ja maahanmuuttoa sinällään tarpeellisina ilmiöinä. Kaksisuuntainen vaihtuvuus kasvattaa työntekijöiden ja yritysten osaamista.

Suomesta ulkomaille muutti Tilastokeskuksen mukaan yli 300 insinööriä vuonna 2019. Samaan aikaan maahan muutti vajaat 250 insinööriä. Vuosien varrella insinöörien nettomääräinen poismuutto on kiihtynyt.

– On hyvä, että Suomesta lähdetään ulkomaille töihin. Hyvä olisi, jos Suomeen myös palattaisiin. Jos meillä kerran on pula osaajista, niin on ihme, että koulutetut insinöörit eivät pysy työmarkkinoillamme.

Oksa muistuttaa, että markkinataloudessa hyödykkeen hinnan pitäisi nousta, jos kysyntä kasvaa tarjontaa korkeammaksi. Asiantuntijoiden palkat ovat kehittyneet niin sanotusta osaajapulasta huolimatta maltillisesti.

– Näyttää siltä, että pulaa on ainoastaan työntekijöistä, jotka ovat valmiita tekemään töitä niillä ehdoilla ja palkoilla, joita työnantajaa huvittaa tarjota.

Julkisuudessa on ruodittu tilastoja täyttämättömistä työpaikoista. Suurin osa niistä on kuitenkin sote-sektorilla, joten kohtaanto-ongelma on vahvasti alueellinen ja alakohtainen.

Insinööriliitto on esittänyt alakohtaisiin työvoimatarpeisiin useita ratkaisuja. Palkkauksen ja työehtojen parantamisen lisäksi tekijöitä saadaan muilta aloilta esimerkiksi muuntokoulutusten avulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, 040 577 0644

Kuvat

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

KUTSU: Miksi työ kuormittaa mieltä?13.3.2025 08:03:40 EET | Kutsu

Järjestäjät: Insinööriliitto ja MIELI ry Aika: 27.3.2025 klo 11:00-11:45 Paikka: Pikkuparlamentti, Kansalaisinfo Kahvitarjoilu ennen tilaisuutta Mielenterveyden häiriöt olivat yleisen syy sairauspäivärahalle viime vuonna. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa sai yli 100 000 henkilöä vuonna 2024 (Kela). Mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet muodostavat jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä (Eläketurvakeskus). Erityisesti alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä valtaosa johtuu mielenterveyden ongelmista. Miksi työ kuormittaa mieltä? Onko asialle tehtävissä mitään? Ohjelma Tilaisuuden avaus, edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, Insinööriliitto Miksi työ kuormittaa mieltä? Johtaja Timo Lehtinen, MIELI ry Ratkaiseeko politiikka mielenterveyskriisin? Millä politiikkatoimilla tuetaan työelämän mielenterveyttä? Puheenvuorot kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Pinja Perholehto (sd.)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye