Sitra

Kestävän hyvinvoinnin turvaaminen on nostettava talouden päämääräksi jo tänään

Jaa

Sitra suosittelee, että valtiontalouden kaikissa päätöksissä huomioidaan ekologinen kestävyys, jotta Suomen kansantalous, työllisyys ja hyvinvointi vahvistuvat.

Kuva: Topias Dean / Sitra
Kuva: Topias Dean / Sitra

Suomen menestyksen perusta vaatii uudistumista: ylikulutukseen perustuva talous on tullut tiensä päähän – hyvinvoinnin ja sen rahoituksen turvaaminen kestävästi vaatii ekologisen kestävyyden ottamista tosissaan. Vain kehittämällä ratkaisuja suuriin globaaleihin haasteisiin voimme menestyä pitkällä aikavälillä. Tähän tulee vastata myös jokavuotisessa valtiontalouden suunnittelussa jo nyt.

Suomi tarvitsee muun muassa kokonaisvaltaisen, kestävän kehityksen verosiirtymän vauhdittamista ja kaikkien taloudellisten päätösten arviointia ekologisen kestävyyden näkökulmasta. Arvioinnissa auttaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen asettaman Kestävä elvytys -työryhmän laatima kriteeristö. Lisäksi Sitra on nyt koonnut suosituksia kestävän budjetin pohjaksi.

”Yksittäisillä pisteveroilla tai niiden muutoksilla yhteiskuntamme ei uusiudu riittävän nopeasti ja Suomelta jäävät saavuttamatta ne merkittävät hyödyt, jotka siirtymisessä hiilineutraaliin kiertotalousyhteiskuntaan olisivat tarjolla. Tarvitaan merkittäviä uudistuksia ja polulla kohti niitä tarvitaan aivan uudenlaista otetta myös vuosittaiseen valtion budjetointiin”, sanoo Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar.

Sitran suositukset keskeisistä toimenpiteistä, jotka tukevat kestävän budjetin laatimista:

  • Kestävän kehityksen verouudistusta on vietävä eteenpäin reippailla, kokoluokaltaan satojen miljoonien askelilla jo vuoden 2021 budjetissa. Keskeistä on siirtyä haittatuista hyötytukiin, esimerkiksi aloittamalla asteittainen luopuminen energiaintensiivisen teollisuuden veronpalautuksesta ja luopumalla asteittain turpeen veroedusta esimerkiksi vuoteen 2025 mennessä.
  • Kiertotalouden avulla voidaan elvyttää taloutta, luoda uutta työtä ja hillitä ekologista kriisiä. Merkittäviä hyötyjä toisi 300 miljoonan euron rahoituskokonaisuus, josta tulisi jakaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatio- sekä demonstraatiotukea, edistää rakennetun ympäristön kehittämistä ja tukea koulujärjestelmän ja elinikäisen oppimisen kehittämistä.
  • Vähäpäästöisen liikenteen läpimurtoa voidaan vauhdittaa lisäämällä tukea sähkö- ja biokaasuautojen latausinfrastruktuurille.
  • Energiatukivaltuuksia voidaan kasvattaa kokonaisuudessaan 100 miljoonalla eurolla vuodelle 2021. Tämä edistäisi osaltaan kivihiilen ja turpeen korvaamista kaukolämmön tuotannossa.
  • Koko listaus suosituksista löytyy tämän tiedotteen liitteenä.

”Ilmastonmuutoksen hillitsemisellä ja päästöjen vähentämisellä on kiire sekä Suomessa että maailmalla. Emme täysin hahmota ilmastokriisin mittakaavaa, minkä vuoksi myös tähän asti kaavaillut ilmastoteot ja -tavoitteet ovat olleet pääosin riittämättömiä. Verotuksen painopistettä tulisi reippaasti siirtää työn verotuksesta ympäristöhaittojen verotukseen, ja elvytyspanostukset tulee käyttää kestävyyttä edistävällä tavalla”, Pantsar jatkaa.

Pantsarin mukaan budjettiehdotuksessa on kuitenkin jo joitain valopilkkuja, kuten valmistavan teollisuuden II sähköveroluokan laskeminen EU:n minimitasoon sekä merituulivoiman kiinteistöveron alentaminen.

Sitra tukee Suomen uudistumista hiilineutraalin kiertotalouden edelläkävijäksi ja auttaa tekemään siirtymästä uuteen, kestävämpään talouteen mahdollisimman reilun sekä luomaan maailmanluokan kiertotalousratkaisuja, joilla on vientipotentiaalia. Yrityksiä inspiroidakseen Sitra on listannut Suomen kiinnostavimmat kiertotalousratkaisut jo vuodesta 2017. Sitra on palkittu edelläkävijätyöstään maailman parhaana julkisena kiertotaloustoimijana Maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa vuonna 2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Pantsar, johtaja, Hiilineutraali kiertotalous, mari.pantsar@sitra.fi, 050 382 0755
Samuli Laita, johtava asiantuntija, viestintä, samuli.laita@sitra.fi, 040 536 8650

Kuvat

Kuva: Topias Dean / Sitra
Kuva: Topias Dean / Sitra
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme