Espoon kaupunki - Esbo stad

Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku -hanke vauhdittaa vihreää siirtymää ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntämistä Espoossa

Jaa
Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku (KETO) -hankkeessa kehitetään yritysten ja koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä ja luodaan konkreettisia kehitysympäristöjä vihreän siirtymän ja digitalisaation edistämiseksi.
Sähköautoa ladataan. Kuva Vesa Kippola.
Sähköautoa ladataan. Kuva Vesa Kippola.

Kaksivuotinen EU-rahoitteinen hanke edistää Suomen kestävän kasvun ohjelman tavoitteita vahvistamalla yksityisiä ja julkisia kumppanuuksia ja kehittämällä tutkimusinfrastruktuuria. Tavoitteena on, että muutos vihreään siirtymään ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntämiseen arjessa vauhdittuisi. 

Espoon kaupungin johtamassa hankkeessa pyritään ratkomaan kaupunkikehittämiseen, liikenteeseen, energiaan ja kiertotalouteen liittyviä haasteita Espoon, VTT:n, Aalto-yliopiston, Omnian ja kumppaniyritysten välisellä yhteistyöllä. ”Hanke tuo yhä selvemmin näkyväksi sen, miten kaupungit, tutkimusorganisaatiot, oppilaitokset, yritykset ja kansalaiset voivat olla osa siirtymää kohti kestävämpää arkea ja ilmastonmuutoksen ratkaisua”, sanoo KETO-hankkeen projektipäällikkö Mari Päätalo.   

”Vihreä siirtymä ja kestävän kasvun tavoittelu tarjoavat suomalaisille yrityksille ja tutkimusorganisaatioille mittavia mahdollisuuksia globaaleilla markkinoilla. Ratkottavat haasteet ovat kuitenkin monimutkaisia, ja niiden selättämiseksi tarvitaan entistä parempia ratkaisuja – ja tiiviimpää yhteystyötä”, jatkaa hanketta VTT:llä johtava Eveliina Grönroos

Uudenlaiset ratkaisut vaativat yhdessä oppimista ja kehittämistä  

KETO-hankkeessa luodaan kolme kehitysympäristöä, joissa kaupungit, yritykset, tutkimusorganisaatiot, oppilaitokset ja asukkaat voivat yhdessä kehittää, toteuttaa ja testata uusia kestäviä ratkaisuja. Kehitysympäristöissä tapahtuvalla yhteiskehittämisellä tavoitellaan uusia palveluja ja tuotteita, erilaistuvia liiketoimintamuotoja ja työpaikkoja. Luotavat ratkaisut ovat hyödynnettävissä ja levitettävissä myös muualle Suomeen ja ulkomaille.

”Hankkeen avulla edistetään kaupallisesti kannattavia ratkaisuja, joilla kestävän kehityksen tavoitteet toteutuvat globaalilla tasolla. Veturiyritykset ja kokeiluvalmis kaupunki ovat tässä avainpelaajiamme”, kertoo hanketta Aallossa koordinoiva Tatu Koljonen

Kehitysympäristöt ovat Otaniemi-Keilaniemen tutkimus- ja kehitysympäristö energian ja liikkumisen ratkaisuille, Keran puhtaan ja älykkään rakentamisen alue ja Kiviruukin ketterä koetoimintaympäristö ruokajärjestelmän ja kiertotalouden demonstraatioille. 

Hanke on jaettu kuuteen osaan, jotka ovat:

  1. Johtaminen ja vaikuttavuus  
  2. Puhdas ja älykäs kaupunki  
  3. Digitaalisuuden mahdollisuudet  
  4. Puhtaan teknologian demonstraatiot  
  5. Energiamurros ja liikenteen sähköistyminen  
  6. Kestävät hankinnat sekä osallisuus ja viestintä.  

Hankkeessa toteutetaan sekä nopeasti käyttöönotettavia ratkaisuja että luodaan edellytyksiä tulevaisuuden työpaikoille ja kilpailukyvylle. Toimenpiteiden vaikutuksia arvioidaan kestävän kehityksen näkökulmista, joita ovat taloudellinen, ekologinen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Espoon kaupunki
Mari Päätalo  
Kehittämispäällikkö 
+358 40 639 4550
Mari.paatalo@espoo.fi

Aalto-yliopisto
Tatu Koljonen
Executive in Residence
+358 40 506 0734
Tatu.koljonen@aalto.fi

VTT
Eveliina Grönroos
Asiantuntija
+358 40 143 2575
Eveliina.gronroos@vtt.fi

Omnia
Kai Martiskainen
Projektipäällikkö
+358 46 850 8050
Kai.martiskainen@omnia.fi

Kuvat

Sähköautoa ladataan. Kuva Vesa Kippola.
Sähköautoa ladataan. Kuva Vesa Kippola.
Lataa
KETO-hankkeen rahoittajat: Vipuvoimaan EU:lta 2014–2020, Euroopan aluekehitysrahasto, Uudenmaan liitto.
KETO-hankkeen rahoittajat: Vipuvoimaan EU:lta 2014–2020, Euroopan aluekehitysrahasto, Uudenmaan liitto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun hakuaika on päättynyt22.3.2023 14:35:25 EET | Tiedote

Espoon kaupungin lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen sekä tutkintokoulutukseen valmentavaan TUVA-koulutukseen haettiin vilkkaasti kevään 2023 yhteishaussa. Erityisesti Matinkylän uusi lukio kiinnosti hakijoita tänä keväänä. Ammatillisessa koulutuksessa Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto sekä Laboratorioalan perustutkinto kiinnostivat eniten yhteishaussa. Kotikunnan vastuuna on varmistaa jokaiselle perusopetuksen päättävälle nuorelle opiskelupaikka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme