Kymppi-Maukkaat Oy

Keväinen herkku saatavilla jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä

Jaa
Moni miettii milloin on oikea hetki aloittaa herkuttelu mämmillä. Kymppi Mämmi avaa sesongin viikolla kymmenen. Mämmiviikolla kaupan pakastealtaat täyttyvät, uusimmat mämmireseptit julkaistaan netissä ja mämmin tarina kerrotaan sarjakuvan keinoin. Tutkimuksen mukaan yli puolet kuluttajista on sitä mieltä, että mämmi ja kerma kuuluvat yhteen - lähes 40 % kuluttajista haluaa lisää makeutta sokerista. Uusimmat reseptit on tehty yhteistyössä Valion kanssa, mämmiherkuissa maistuu nyt sitrus, anis ja lakritsi. Mämmiviikon yhtenä tarkoituksena onkin tuoda ihmisten tietoisuuteen mämmin uusia ja monipuolisempia käyttömahdollisuuksia. Mämmiviikon kampanjasivut löytyvät osoitteesta mämmi.fi.

Mämmillä on pitkät perinteet suomalaisessa ruokapöydässä

Ruisjauhoista ja maltaista imellyttämällä valmistettu mämmi liittyy pääsiäisen ruokaperinteeseen. Pääsiäismämmi on alkujaan ollut paastonajan ruokaa, jota syötiin pitkänäperjantaina. Uunissa paistettu ruoka säilyi pitkään ja se syötiin kylmänä. Tätä "mallasmämmiä" varhaisemmat mämmit ovat hapanmämmi (juotava, keitetty ruishuttu) ja marjamämmi (imelletty marjainen uuniruoka). Mallasmämmi levisi lounaasta 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Savuhormillisten leivinuunien yleistyminen mahdollisti uunissa kypsennetyn mämmin valmistamisen. Tutkimuksen mukaan (Foodwest 4/16) mämmi on ruoka, joka yli puolella (54 %) suomalaisista tulee ensimmäisenä mieleen kysyttäessä pääsiäisajan ruoista.

Onko mämmi mistään kotoisin?

Mämmi on suomalainen perinneruoka, jossa raaka-aineena on ruisjauho ja ruismallas. Vuodesta 1910 ruista on mallastettu Laihian Maltaalla ja vuonna 1966 mämmin teollinen valmistus sai alkunsa Toijalan kylässä. Kotimämmin valmistus on tänä päivänä harvojen hallussa, mutta suosittua esim. ulkosuomalaisten parissa. Perinteistä taitoa esitellään Kymppi-Maukkaat Oy:n ja Maa- ja kotitalousnaisten järjestämissä Mämmien (ja ämmien) yö tapahtumissa huhtikuussa. Samaa taitoa, tarkkuutta ja osin aistinvaraiseen arvioon perustuvaa ammattitaitoa tarvitaan mämmitehtaalla. Mämminkeittäjät ja - paistajat hallitsevat perinteisen tuotteen valmistuksen salaisuudet.

Kymppi Mämmi on:

- suomalaista täysjyväruista

- kuitupitoisuus 8% (liukoinen ja liukenematon kuitu)

- perinteisesti imellytetty

- paistettu ropeessa arinauunissa

- värinsä ja arominsa mämmi saa ruismaltaasta

Mämmien ja (ämmien yö) tapahtumat:

Seinäjoki 5.4. klo 16-21
Trahteeri http://www.trahteeri.net/

Hämeenlinna 6.4. klo 16-21
Vanajan parvi (Vanajantie 10 B, 13110 Hämeenlinna, n. 1 km keskustasta)

Savonlinna 6.4. klo 16-21
Kahvila Alku http://kahvilaalku.fi/index.php/kahvila


Mämmivinkit

6 annosta
1 rasia (700 g) mämmiä

Perinteinen tarjoilu

1 prk (3,3 dl) Valio kuohukermaa
tai
6 dl Valio Luomu™ vanhanajan täysmaitoa
sokeria tai ruokokidesokeria

Mämmi ja vaniljakastike

1 prk (2 ½ dl) Valio vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 9% vaahdotettuna
tai
1 prk (330 g) Valio Eila® vanhan ajan vaniljakastiketta

Mämmi ja appelsiininen rahkavaahto

2 dl Valio maustettua rahkaa appelsiini
2 dl Valio kuohukermaa

· Perinteinen tarjoiluehdotus: Tarjoa mämmi kerman tai maidon sekä sokerin kera.

· Mämmi ja vaniljakastike: Mämmin kanssa sopii ihanasti myös vaniljakastike sellaisenaan tai vaahdotettuna.

· Mämmi ja appelsiininen rahkavaahto: Vaahdota appelsiinirahka ja kuohukerma kulhossa. Tarjoa mämmin kanssa.

Lisää reseptejä: www.mämmi.fi

Yhteyshenkilöt

Pauli Karttunen
pauli.karttunen@kymppi.laihianmallas.fi
040 726 8510
sk myyntipäällikkö


Raili Muikku
raili.muikku@kymppi.laihianmallas.fi
040 828 7423
vk myyntipäällikkö

Kymppi-Maukkaat Oy
PL 42
37801 Akaa

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kymppi-Maukkaat Oy
Kymppi-Maukkaat Oy
Ilomäentie 25
37800 Akaa

https://kymppi.fi
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye