Kevättulvista ennakoidaan hieman tavanomaista suurempia Etelä-Savossa

Mäntyharjun reitillä vedenkorkeudet hieman tavanomaista ylempänä Puulaa lukuun ottamatta
Kymijoen vesistöalueeseen kuuluvan Mäntyharjun reitin latvoilla Iso-Naakkiman vedenkorkeus on 2 cm tavanomaista tulvakorkeutta ylempänä. Sen alapuolella sijaitsevalla Kyyvedellä lukema on 6 cm tavanomaista tulvaa korkeammalla. Kyyvedellä tulvahuipun ennakoidaan sijoittuvan touko-kesäkuun vaihteeseen ja nousua kertyvän vielä todennäköisesti noin 5 cm. Kyyveden ja Puulan välillä sijaitsevan Läsäkosken virtaama on noin 25 m3/s, mikä vastaa keskimääräistä tulvavirtaamaa.
Kissakosken voimalaitoksen juoksutukset (35 m3/s) ovat pitäneet Puulan vedenkorkeuden tavanomaista alempana; tällä hetkellä järven vedenpinta on tavanomaista tulvakorkeutta 16 cm alempana (NN+94,62 m) ja tulvahuippukin jäänee tavanomaista alemmas. Puula noussee vielä 5–10 cm kesäkuun alkuun mennessä. Puulan alapuolisen Vahvajärven vedenkorkeus vastaa tavanomaista tulvakorkeutta.
Reittiä alaspäin tultaessa Lahnavesi on tavanomaisessa tulvakorkeudessaan ja Lahnaveteen laskeva Pyhävesi-Kallavesi 9 cm tavanomaista ylempänä. Reitin alaosalla Vuohijärvessä vedenpinta on vielä 28 cm tavanomaista tulvakorkeutta alempana, mutta nousussa. Tulvahuippu jäänee kuitenkin Vuohijärvessä tänä vuonna joitakin senttejä tavanomaista alhaisemmaksi.
Sysmän reitin latvajärvi Suontee on 2 cm tavanomaista tulvakorkeutta ylempänä.
Myös Saimaalla vedenkorkeus ajankohtaan nähden keskimääräistä ylempänä
Vuoksen vesistöalueella Pihlajavesi on ajankohtaan nähden 10 cm keskimääräistä pinnantasoa ylempänä. Saimaa on 10 cm keskimääräistä pinnantasoa ylempänä myös Lappeenrannan Lauritsalan havaintoasemalla (NN+75,80 m). Saimaan vedenpinta on nousussa. Vedenkorkeuden ennakoidaan nousevan tulevista sademääristä riippuen todennäköisesti noin 30–45 cm heinäkuun alkuun mennessä. Savonlinnan Suurijärven vedenpinnan korkeus on jo kääntynyt laskuun ollen 3 cm tavanomaista tulvakorkeutta alempana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen, Etelä-Savon ELY-keskus, ari.luukkonen@ely-keskus.fi, p. 0295 024 204
Vesitalousasiantuntija Petri Nieminen, Etelä-Savon ELY-keskus, petri.nieminen@ely-keskus.fi, p. 0295 024 211
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Norppa tarvitsee rauhaa karvanvaihtoaikana8.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Liikkuessasi Saimaan vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.
Etelä-Savon elinkeinoelämän kasvuhalukkuus ei pääse realisoitumaan29.4.2025 10:17:19 EEST | Tiedote
Etelä-Savon elinkeinorakenteelle on tunnusomaista, että sen yrityskanta on mikro- ja pk-valtaista. Isoja suuryrityksiä maakunnassa on vain harvakseltaan. Tuoreen suhdannebarometrin mukaan maakunnan yritysten kasvuhalukkuus on maan keskiarvoa korkeampi ja yritysten suhdannenäkymät maan keskiarvoa positiivisemmat. Kasvuhalut eivät kuitenkaan näytä realisoituvan. Yhtenä kasvun haasteena on ulkopuolisen rahoituksen saatavuus. Kolme neljästä eteläsavolaisesta yrityksestä arvioi rahoittajien luottopolitiikan kiristyneen viimeisen vuoden aikana.
Kangasvuokot aloittelevat kukintaansa Etelä-Savossa28.4.2025 12:50:51 EEST | Tiedote
Jo vuonna 1952 rauhoitettu ja uhanalaisuudeltaan vaarantuneeksi luokiteltu kangasvuokko aloittelee kukintaansa. Etelä-Savon ELY-keskus pyysi viime vuonna kansalaisia ilmoittamaan tietämistään kangasvuokkojen esiintymispaikoista. ELY-keskus sai ilahduttavasti tietoja useista aiemmin viranomaisen tietojen ulkopuolelle jääneistä esiintymispaikoista. Tiedossa olevia kangasvuokon esiintymispaikkoja voi edelleen ilmoittaa luonnonsuojeluasiantuntija Juho Kolehmaiselle osoitteeseen juho.kolehmainen@ely-keskus.fi
Etelä-Savossa työttömiä edelleen yli 7 00024.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita 7 019, mikä on 757 henkilöä eli 12 % enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuja heistä oli 758. Työttömänä oli 12,6 % työvoimasta. Maaliskuun aikana kokonaan työttömien määrä laski reilulla sadalla ja lomautettujen määrä 54:llä. Lomautettujen miesten määrä laski helmikuusta 37:llä ja lomautettujen naisten 17:llä.
Etelä-Savon ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen23.4.2025 12:46:48 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa myönnettiin avustuksia vesistökunnostuksiin yli 300 000 euron edestä. Yhteensä avustushakemuksia tuli 17 kappaletta, joista 13 sai myönteisen avustuspäätöksen. Vesistöissä tehtävien toimenpiteiden lisäksi avustusta myönnettiin kolmelle valuma-aluelähtöiselle suunnittelu- ja toimenpidehankkeelle. Avustetuilla hankkeilla edistetään vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää ekologista tilaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme