Uudenmaan ELY-keskus

Kevyen liikenteen väylä toistaiseksi suljettu Vantaan Askistossa maantien 120 varrella

Jaa

Liikennettä vaarantavan tulvaveden vuoksi maantie 120 ja sen vieressä alempana kulkeva kävely- ja pyöräilyväylä jouduttiin sulkemaan liikenteeltä helmikuussa Vantaan Askistossa. Autotie saatiin myöhemmin avattua liikenteelle, mutta tulvaveden ja paannejään vuoksi kevyen liikenteen väylä pysyy suljettuna, kunnes liikkuminen siellä on turvallista.

Tulvavettä kevyen liikenteen väylällä.
Tulvavettä kevyen liikenteen väylällä.

Sään nopeat vaihtelut ovat haastaneet teiden kunnossapitoa muun muassa Vantaalla. Liikennettä vaarantavan tulvaveden vuoksi Vantaan Askistossa maantie 120 ja sen vieressä alempana kulkeva kävely- ja pyöräilyväylä jouduttiin sulkemaan liikenteeltä perjantaina 18. helmikuuta. Vaikka tiellä oli vielä runsaasti vettä, ajorata avattiin uudelleen liikenteelle, sillä ajokeli oli viikonvaihteen jälkeen muuttumassa huonoksi lumimyrskyn vuoksi. Jos suljettu osuus olisi jätetty talvihoitamatta myrskyn aikana, tie olisi ollut erittäin työläs avata liikenteelle myöhemmin. Sen sijaan kävely- ja pyöräilyväylä on ollut suljettuna helmikuusta lähtien. Kyseisessä kohdassa kevyen liikenteen väylä kulkee pitkän matkan huomattavasti alempana kuin ajorata, ja siksi siihen kohdistuvat vielä suuremmat tulvahaitat.

Vaikka autotie saatiin avattua liikenteelle, tiellä oli vettä vielä pitkään liikenteelle avaamisen jälkeenkin. Tämä aiheutti mittavia paannejääongelmia. Kyseisessä paikassa tulvavesi yhdessä yöpakkasten kanssa on kerryttänyt ajoradalle ajoittain jopa 30 cm paksuista paannejäätä, jota on poistettu muun muassa kaivurikuormaajalla. ”Tällä hetkellä ajoradalla ei ole vettä, mutta kävelyn ja pyöräilyn väylällä on erittäin paksu kerros jäätä ja jonkin verran vettä”, toteaa Jami Vähäsoini ELY-keskuksen Kunnossapitoyksiköstä.

Tilanne on valitettava kävellen ja pyörällä liikkuville. Jään poistaminen mekaanisesti kevyen liikenteen kapeilta väyliltä haastaa myös kunnossapitokalustoa. Tässä tilanteessa viisain vaihtoehto on odottaa, että jään pinta pehmenee auraamiskelpoiseksi. Kevään eteneminen nopeuttaa sulamista. Jos lämpötilat pysyvät plussan puolella myös öisin, voidaan tilanteeseen saada helpotusta 1–2 viikon kuluessa. Kävely- ja pyörätie avataan liikenteelle heti, kun siellä on turvallista liikkua.

Tulva toistuu kyseisellä kohtaa vuosittain. Tyypillisesti kevään ja syksyn runsaat sateet nostavat kohdan alapuolisten vesistöjen pintoja ja vesi nousee ensin kävely- ja pyöräilytielle ja sen jälkeen korkeampana olevalle ajoradalle. Tänä talvena sulamisvedet ovat jäätyneet alajuoksulla ja aiheuttaneet tulvan. Tien eteläpuolen veden johtamista tarkastellaan kevään aikana, suojelualueet huomioiden. Tulvimisongelman pysyvä ratkaisu olisi väylien korottaminen, joka on pehmeiköllä raskas ja kallis toimenpide.

Akuutit palautteet tiestön kunnosta: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100

ELY-keskuksen liikenteen asiakaspalvelu: p. 0295 020 600

Ohjeet vahingonkorvauksen hakuun: https://www.ely-keskus.fi/vahingonkorvaukset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

ELY-keskus, kunnossapitovastaava Henri Aaltonen, p. 0295 020 934

Kuvat

Tulvavettä kevyen liikenteen väylällä.
Tulvavettä kevyen liikenteen väylällä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

En oavbruten köldperiod önskas för vinterunderhållet av vägarna31.10.2022 11:00:08 EET | Tiedote

Vinterunderhållet av vägarna inleddes redan i början av oktober i underhållsentreprenaderna för landsvägar vid NTM-centralen i Nyland. Vinterunderhållet fortsätter på vägnätet fram till 31.4.2022. Halkan på vägarna bekämpas redan nu om morgnarna med saltning. Till vinterunderhållet av vägarna hör dessutom bland annat utjämning av vägytor, avlägsnande av snövallar och rengöring av vägmärken.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme