Korkein hallinto-oikeus

KHO arvioi katselmuksella Savukoskella Soklin kaivoksen ympäristövaikutuksia

Jaa

Korkein hallinto-oikeus järjestää katselmuksen 31.8.–1.9.2021 Soklin suunnitellulla kaivosalueella Savukoskella. Katselmuksen tarkoituksena on muun ohella selvittää Soklin kaivoshankkeen vesistö- ja muita ympäristövaikutuksia.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Soklin kaivoksen toimintaan ympäristöluvan ja vesitalousluvan vuonna 2018. Vaasan hallinto-oikeus on vuonna 2020 pääosin hylännyt aluehallintoviraston päätöksestä tehdyt valitukset. Yksityishenkilöiden ohella Kemin-Sompion paliskunta asiakumppaneineen, Sokli Oy sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry ja Nuortin Elinkautiset ry ovat hakeneet valituslupaa hallinto-oikeuden päätökseen korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Soklin katselmukselle on kutsuttu valituslupaa hakeneiden lisäksi muun ohella eri viranomaisten edustajia. Korkeimmasta hallinto-oikeudesta katselmukselle osallistuvat oikeusneuvokset Riitta Mutikainen, Mika Seppälä, Taina Pyysaari, Jaakko Autio ja Robert Utter, ympäristöasiantuntijaneuvokset Mikael Hildén ja Seppo Rekolainen sekä esittelijäneuvos Päivi Korkeakoski.

Asiaa ei ratkaista paikan päällä, vaan myöhemmin korkeimman hallinto-oikeuden istunnossa. Ratkaisu perustuu katselmushavaintojen lisäksi asiassa aikaisemmin saatuun kirjalliseen selvitykseen.

KHO järjestää katselmuksia harvoin

Korkein hallinto-oikeus tekee tarvittaessa katselmuksia esimerkiksi yhteiskunnallisesti, kulttuurisesti ja luonnonsuojelullisesti tärkeissä asioissa. Katselmuksessa oikeuden jäsenet pystyvät paikan päällä arvioimaan ja tekemään havaintoja esimerkiksi maisemasta, luonnonesiintymistä tai rakennuksista. Tarkoitus on, että oikeus saa mahdollisimman kattavan näkemyksen päätöksenteon tueksi.

Korkein hallinto-oikeus järjestää katselmuksia harvoin, vain muutamia vuosittain. Katselmus ei ole suullinen käsittely, mutta osapuolet voivat sen yhteydessä kiinnittää oikeuden jäsenten huomiota tärkeinä pitämiinsä näkökohtiin. Korkeimman hallinto-oikeuden käsittely on pääasiassa kirjallista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme