Korkein hallinto-oikeus

KHO esittää hallintotuomioistuinten kokoonpanosäännösten ajantasaistamista

Jaa

Korkein hallinto-oikeus on hallintotuomioistuinten ylituomareiden aloitteesta sekä omien havaintojensa perusteella selvittänyt tarvetta tehdä muutoksia hallintotuomioistuinten ratkaisukokoonpanoja koskeviin säännöksiin. Kokoonpanosäännöksissä määritellään, kuinka monta tuomaria erilaisten asioiden tai kysymysten ratkaiseminen edellyttää, ja millaisissa tilanteissa asiat voidaan ratkaista lähtökohtana olevaa suppeammassa tai laajemmassa kokoonpanossa.

Työryhmävalmistelun pohjalta korkein hallinto-oikeus esittää muutoksia sekä laajennettuja että suppeampia kokoonpanoja koskeviin säännöksiin. Esityksen tavoitteena on tehostaa hallintotuomioistuinten toimintaa pienillä muutoksilla oikeusturvaa vaarantamatta. Ehdotetut jaosto- tai osastorajat ylittävät kokoonpanot olisivat tarpeen oikeuskäytännön johdonmukaisuuden varmistamiseksi.

Perustuslain mukaan korkein hallinto-oikeus voi tehdä valtioneuvostolle esityksen lainsäädäntötoimeen ryhtymisestä. Näin korkein hallinto-oikeus voi virallisesti kiinnittää huomiota sellaisiin lainsäädännön kohtiin, joissa se on havainnut tarvetta muutoksille. Useimmiten kyseessä on tarve päivittää hallintotuomioistuinten toimintaa säänteleviä lakeja tai korjata niissä epäkohtia.

Lainsäädäntöesityksen tekemisestä päättää korkeimman hallinto-oikeuden täysistunto. Viimeksi korkein hallinto-oikeus teki esityksen oikeudenkäyntimaksuja koskevaan lainsäädännön muuttamiseksi vuonna 2018.

Yhteyshenkilöt

Emil Waris, kansliapäällikkö, korkein hallinto-oikeus, puh. 029 5640 210, etunimi.sukunimi@oikeus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

HFD: Det hade inte skett fel i förfarandet vid försäkringsdomstolen i ärendet gällande tillskottspremie23.6.2021 09:55:05 EEST | Tiedote

Högs­ta för­valt­nings­dom­sto­len har med sitt års­boks­be­slut gi­vet idag av­gjort an­sö­kan om åter­bry­tan­de av för­säk­rings­dom­sto­lens be­slut gäl­lan­de till­skottspre­mie. Frå­gan gäll­de pre­mi­er som en för­säk­rings­kas­sa som för­satts i lik­vi­da­tion ta­git ut av sina de­lä­ga­re år 2016.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme