Korkein hallinto-oikeus

KHO julkaisi kaksi apuyhtiöiden korkojen vähennysoikeutta koskevaa päätöstä

Jaa

Korkein hallinto-oikeus on tänään antanut kaksi vuosikirjapäätöstä, jotka koskevat apuyhtiöiden tuloverotusta. Asioissa oli kysymys siitä, olivatko apuyhtiöille osakkeiden hankintaan kohdistuvista konsernin sisäisistä veloista aiheutuneet korkokulut vähennyskelpoisia verotuksessa.

KHO:n ratkaistavana oli kaikkiaan viiden apuyhtiön tuloverotusta koskevat asiat. Hallinto-oikeus oli jokaisessa päätöksessään katsonut, että järjestelyä oli kokonaisuutena arvioiden pidettävä keinotekoisena. Tällöin ulkomaiselle konserniyhtiölle maksettujen korkojen vähennyskelpoisuus oli voitu evätä veron kiertämistä koskevan säännöksen perusteella.

Julkaistuista päätöksistä toisessa (KHO 2021:179) KHO kumosi hallinto-oikeuden päätöksen. KHO katsoi, että apuyhtiön perustamista riippumattomien tahojen välisen yrityskaupan osakkeita hankkivaksi yhtiöksi ja yhtiön rahoittamista osin omalla pääomalla ja osin konsernin sisäisellä velalla ei voitu pitää keinotekoisina toimina. Tällaisessa tilanteessa koron vähennyskelpoisuutta ei voitu evätä veron kiertämistä koskevan säännöksen nojalla.

Toisessa päätöksessä (KHO 2021:178) KHO ei muuttanut hallinto-oikeuden lopputulosta vaan totesi, että apuyhtiötä oli käytetty konsernin sisäisessä monivaiheisessa järjestelyssä osakkeita hankkivana yhtiönä ja järjestelyä oli kokonaisuutena arvioiden pidettävä täysin keinotekoisena.

Muille kolmelle muutosta hakeneelle apuyhtiölle KHO ei myöntänyt valituslupaa.

KHO 2021:178

KHO 2021:179

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme