Korkein hallinto-oikeus

KHO piti voimassa Kemijärven biotuotetehtaalle myönnetyn ympäristö- ja vesitalousluvan

Jaa

Korkein hallinto-oikeus on tänään antamallaan päätöksellä pitänyt voimassa Boreal Bioref Oy:n (sittemmin Vataset Teollisuus Oy:n) biotuotetehdashankkeelle myönnetyn ympäristö- ja vesitalousluvan.

Korkein hallinto-oikeus myönsi kuudelle eri muutoksenhakijataholle valitusluvan. Asiassa oli arvioitavana biotuotetehtaan vesistöpäästöistä aiheutuvat vaikutukset Kemijärveen.

Vesienhoitosuunnitelman mukaan Kemijärven saavutettavissa oleva ekologinen tila on hyvä. Kemijärven ekologista tilaa kuvaavissa laatutekijöissä ei myöskään ollut havaittavissa pidempiaikaista rehevöitymiskehitystä tai muuta heikkenevää trendiä. Biotuotetehtaan jätevesipäästöjen rehevöittävien vaikutusten oli lisäksi arvioitu jäävän pääosin paikallisiksi ja päästöjen määrää oli jo merkittävästi rajoitettu lupaviranomaisen ja hallinto-oikeuden päätöksissä. Korkein hallinto-oikeus arvioi, että biotuotetehtaan toiminnasta ei aiheudu Kemijärven ekologisen tilan kiellettyä heikkenemistä.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että biotuotetehtaan toiminnasta ei hallinto-oikeuden päätöksessä asetetut lupapäätöstä tiukemmat päästöraja-arvot huomioon ottaen muutoinkaan aiheudu Kemijärvessä sellaista rehevöitymistä, joka olisi ympäristöluvan myöntämisen esteenä. Myöskään Kemijärven säännöstelyllä ei arvioitu olevan biotuotetehtaan päästöjen kanssa sellaisia yhteisvaikutuksia, joista aiheutuisi vesistön merkittävää pilaantumista.

Lupamääräyksiin lisäys päästöjen vaikutuksia ja vähentämismahdollisuuksia koskevasta selvitysvelvoitteesta

Korkein hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että asiassa oli vielä tarpeen esittää pitkän aikavälin arviot jäteveden suolapitoisuutta lisäävistä sulfaatti- ja natriumpäästöistä valittavalla vedenpuhdistustekniikalla. Tämän vuoksi korkein hallinto-oikeus lisäsi lupamääräyksiin sulfaatti- ja natriumpäästöjen vaikutuksia ja vähentämismahdollisuuksia koskevan selvitysvelvoitteen. Selvityksen tulosten perusteella lupaviranomainen voi tarvittaessa täsmentää lupamääräyksiä.

KHO 30.6.2022 T 31

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme