Korkein hallinto-oikeus

KHO:n presidentti Kari Kuusiniemi: Oikeusvaltion uhkatekijät ja ilmastonmuutos huolenaiheita

Jaa

Tuomioistuimet takaavat oikeusvaltion toiminnan ja puolustavat jokaisen yksilön oikeuksia. Tuomioistuimet tarvitsevat kuitenkin vahvan aseman yhteiskunnassa. Suomessa tulisi vakavasti arvioida tuomioistuinten riippumattomuuden takeita Ruotsin tapaan. Lainsäätäjän täytyy myös reagoida ilmastonmuutokseen pikaisesti.

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi puhui vuosittaisessa hallintotuomioistuinpäivässä tänään. Hän painotti puheessaan erityisesti tuomioistuinten riippumattomuutta.

- Demokratia, toimivat instituutiot sekä perus- ja ihmisoikeudet ovat toimivan yhteiskunnan perusta. Demokratian täytyy kestää erilaisten ihmisten ja ryhmien valtaan pääsy. Se on mahdollista vain, jos riippumattomat tuomioistuimet ovat riittävän vahvoja myös tulevaisuudessa ja poikkeusoloissa, presidentti Kuusiniemi painottaa.

Tuomioistuimet saavuttavat luottamuksen vain lain kunnioittamisella. Niiden täytyy tunnistaa ihmis- ja perusoikeuskysymykset, toimia avoimesti, viestiä selkeästi ja perustella päätökset ymmärrettävästi.

Kuusiniemi viittaa Euroopassakin nähtyihin oikeusvaltion horjuttamisyrityksiin ja Yhdysvaltojen tapahtumiin presidentinvaalituloksen vahvistamisen yhteydessä.

- Suomen on mielestäni Ruotsin tapaan selvitettävä tuomioistuinten riippumattomuuden perustuslaillista ja lainsäädännöllistä vahvistamista. Määräaikaishuollolle olisi tarve ja selvityksen tekemisen aika on nyt. Myöhemmin voi olla liian myöhäistä, Kuusiniemi korostaa.

Ympäristölainsäädännössä vakavia rakenteellisia ongelmia

Presidentti Kuusiniemi esittää vakavan huolensa myös ilmastonmuutoksesta ja suomalaisen lainsäädännön kyvystä vastata siihen. Lainsäätäjän tehtävä on antaa välineet puuttua ympäristön tilaan ja ilmastonmuutoksen estämiseen.

- Suomalainen ympäristölainsäädäntö sisältää rakenteellisia piirteitä, jotka heikentävät tuomioistuinten mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastonmuutoksen ja luontokadon ratkaisemiseen, Kuusiniemi sanoo.

Lainsäädäntömme pohjautuu perinteiseen lupaohjaukseen. Globaalien ongelmien ratkaiseminen vaatii kuitenkin laajaa ihmisten ja organisaatioiden käyttäytymisen ohjausta. Tuomioistuin ei esimerkiksi voi tällä hetkellä ottaa huomioon kasvihuonepäästöjä ympäristölupaharkinnassaan. Ympäristönsuojelulaki ei anna siihen mahdollisuutta.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme