Korkein hallinto-oikeus

KHO:n presidentti Kari Kuusiniemi: Suomalaisen oikeusvaltion käytännön ongelmat näkyvät arjessa

Jaa
Oikeudenkäyntien kesto on tunnistettu suomalaisen oikeusvaltion keskeiseksi ongelmakohdaksi. On oikeusvaltion etu, että tuomioistuimet pystyvät ratkaisemaan asiat kohtuullisessa ajassa oikeudenmukaisessa oikeudenkäynnissä hyvin perustelluin päätöksin.

Jo kahdettakymmenettä kertaa järjestettävän hallintotuomioistuinpäivän tänään avannut korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi käsittelee puheessaan oikeusvaltion käytännön ongelmia. Osa ongelmista on selkeästi tunnistettavissa, mutta osa niistä perustuu sitkeisiin mielikuviin.  

”Kansalaisten käsitys oikeusvaltiosta perustuu hyvin arkisiin tilanteisiin. Yksikin oikeudenkäynti, jossa osapuoli kokee tulleensa epäkunnioittavasti tai yliolkaisesti kohdelluksi, jossa päätös ei tunnu ymmärrettävältä ja oikeudenmukaiselta tai joka on kestänyt hänen mielestään kohtuuttoman kauan, on ongelma.”

Kuusiniemi nostaa esimerkiksi oikeudenkäynnin keston lyhentämisestä korkeimman hallinto-oikeuden valituslupajärjestelmän. Sen tarkoitus on nopeuttaa asian käsittelyä ja säästää resursseja niihin asioihin, joissa annetaan ennakkopäätös tai muutoin asiaratkaisu.

”On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että myös niissä tapauksissa, joissa päädytään valituslupahakemuksen hylkäämiseen, asiaa arvioidaan päätösneuvottelussa perusteellisesti valituslupahakemuksen, valituksenalaisen päätöksen ja muun aineiston sekä esittelijän muistion pohjalta istunnossa. Näitä päätöksiä ei tehdä kevyin perustein, vaan arvioidaan huolellisesti, olisiko jokin valitusluvan myöntämisen peruste käsillä.”

Samalla kun edellytetään, että tuomioistuimet ratkaisevat asiat tehokkaasti ja ovat tehtäviensä tasalla, tulee kuitenkin varmistaa, että viranomaisilla ja tuomioistuimilla on riittävästi aikaa ratkaista asiat lain mukaan asianmukaisessa menettelyssä.

Yhteystiedot:

Karine Liger, viestintäasiantuntija, korkein hallinto-oikeus, puh.050 441 8457, etunimi.sukunimi@oikeus.fi

KHO:n presidentin puhe

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

HFD anser betänkandet om att förnya lagstiftningen kring offentliga samfunds skadeståndsansvar ensidigt15.3.2023 11:28:02 EET | Tiedote

Högsta förvaltningsdomstolen anser i sitt utlåtande att arbetsgruppsbetänkandet om förnyelse av lagstiftningen gällande offentliga samfunds skadeståndsansvar inte utgör en tillräcklig grund för att förnya lagstiftningen. Offentliga samfunds skadeståndsansvar är en principiellt betydande och komplex fråga som inte borde granskas enbart ur skadeståndsrättens synvinkel.

KHO pitää mietintöä julkisyhteisön vahingonkorvausvastuuta koskevan lainsäädännön uudistamisesta yksipuolisena15.3.2023 11:24:28 EET | Tiedote

Korkein hallinto-oikeus katsoo tänään antamassaan lausunnossa, että julkisyhteisön vahingonkorvausvastuuta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän mietintö ei anna riittävää pohjaa sääntelyn uudistamiselle. Julkisyhteisön korvausvastuu on periaatteellisesti merkittävä ja monitahoinen kysymys, jota ei tulisi tarkastella vain vahingonkorvausoikeuden kehikosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme