Korkein hallinto-oikeus

KHO:n vuosikertomus 2021 on julkaistu

Jaa

Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikertomus sisältää tiiviin katsauksen vuoden 2021 oikeudellisesti merkittävimpiin ja julkisuutta saaneisiin päätöksiin sekä avaa tuomioistuimen menneen vuoden tapahtumia ja toimintaa.

Vuosikertomus kuvaa erilaisten esimerkkien avulla sitä laajaa yhteiskunnallisten asioiden kirjoa, jota ylimmässä hallintotuomioistuimessa käsitellään vuosittain. Kertomuksessa taustoitetaan muun ohella niin ajan ja paikan merkitystä kansainvälisen suojelun asioissa, kaivoslain mukaisia varausilmoitus- ja malminetsintälupapäätöksiä kuin koronaan liittyvää vierailukieltoa ja ylioppilaskunnan paikkojäsenyyttä.

Kirjoituksissa pohditaan myös oikeusvaltiota ja kansalaisten perusoikeuksien turvaamista erityisesti kriisien aikana sekä Tuomioistuinviraston roolia ja asemaa suhteessa tuomioistuimiin. Vuosikertomuksessa valotetaan myös viime vuonna julkistettua KHO:n ensimmäistä strategiaa.

Kertomukseen sisältyy laaja tilastokatsaus vuoden 2021 aikana KHO:een tulleista ja ratkaistuista asioista. Viime vuonna korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsiteltävistä asiaryhmistä suurimmat olivat ulkomaalaisasiat ja sosiaali- ja terveydenhuoltoasiat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

KHO:n vuosikirjapäätös, joka koskee asemakaavaa (Hernesaari, Helsinki)19.5.2022 10:16:13 EEST | Päätös

Helsingin kantakaupungin eteläiselle ranta-alueelle sijoittuvaa Hernesaarta ja sitä ympäröiviä vesi- ja puistoalueita koskevalla asemakaavalla osoitettiin uutta asuntokerrosalaa noin 316 000 k-m² ja työpaikka- ja palvelukerrosalaa noin 139 000 k-m². Tavoiteltu asukasmäärän lisäys oli 7 600 asukasta ja työpaikkojen lisäys noin 3 000. Kaavaratkaisu mahdollisti lisäksi risteily- ja venesatamien sekä lumen vastaanottoalueen sijoittamisen alueelle.

KHO:n vuosikirjapäätös, joka koskee kiinteistön haltijan toissijaista vastuuta18.5.2022 09:10:16 EEST | Päätös

A Oy:n vuokraoikeuden perusteella hallitsemalla kiinteistöllä sijainneeseen rakennukseen oli jäänyt ympäristöluvanvaraisen niklaamon toiminnan päätyttyä kemikaaleja. Kiinteistön piha-alue oli roskaantunut. Asiassa oli kysymys sen arvioimisesta, oliko A Oy kiinteistön haltijan toissijaisen vastuun perusteella voitu määrätä huolehtimaan niklaamon toiminnasta peräisin olevien kemikaalien jätehuollon järjestämisestä sekä piha-alueen siivoamisesta.

KHO:n vuosikirjapäätös, joka koskee elinkeinotulon verotusta10.5.2022 09:15:38 EEST | Päätös

Elinkeinoyhtymä A Ky omisti Kiinteistö Oy B:n koko osakekannan. Tarkoitus oli, että Kiinteistö Oy B jakaa A Ky:lle varoja rakennusrahastosta vuoden 2021 ja/tai 2022 aikana osakeyhtiölain 13 luvun varojen jakamista vapaan oman pääoman rahastosta koskevien säännösten mukaisesti. Varoja jaettaisiin enintään määrä, joka vastaa Kiinteistö Oy B:hen edellisen kymmenen vuoden aikana tehtyjen sijoitusten määrää. Kiinteistö Oy B:n rakennusrahastoon oli tehty sijoituksia vuonna 2009, vuonna 2011 ja vielä lisää vuoden 2014 loppuun mennessä. Rahastoon ei ollut kirjattu voittovaroja, eikä sieltä ollut yhtiön historian aikana jaettu varoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme