Korkein hallinto-oikeus

KHO:n vuosikertomus 2021 on julkaistu

Jaa
Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikertomus sisältää tiiviin katsauksen vuoden 2021 oikeudellisesti merkittävimpiin ja julkisuutta saaneisiin päätöksiin sekä avaa tuomioistuimen menneen vuoden tapahtumia ja toimintaa.

Vuosikertomus kuvaa erilaisten esimerkkien avulla sitä laajaa yhteiskunnallisten asioiden kirjoa, jota ylimmässä hallintotuomioistuimessa käsitellään vuosittain. Kertomuksessa taustoitetaan muun ohella niin ajan ja paikan merkitystä kansainvälisen suojelun asioissa, kaivoslain mukaisia varausilmoitus- ja malminetsintälupapäätöksiä kuin koronaan liittyvää vierailukieltoa ja ylioppilaskunnan paikkojäsenyyttä.

Kirjoituksissa pohditaan myös oikeusvaltiota ja kansalaisten perusoikeuksien turvaamista erityisesti kriisien aikana sekä Tuomioistuinviraston roolia ja asemaa suhteessa tuomioistuimiin. Vuosikertomuksessa valotetaan myös viime vuonna julkistettua KHO:n ensimmäistä strategiaa.

Kertomukseen sisältyy laaja tilastokatsaus vuoden 2021 aikana KHO:een tulleista ja ratkaistuista asioista. Viime vuonna korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsiteltävistä asiaryhmistä suurimmat olivat ulkomaalaisasiat ja sosiaali- ja terveydenhuoltoasiat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

HFD anser betänkandet om att förnya lagstiftningen kring offentliga samfunds skadeståndsansvar ensidigt15.3.2023 11:28:02 EET | Tiedote

Högsta förvaltningsdomstolen anser i sitt utlåtande att arbetsgruppsbetänkandet om förnyelse av lagstiftningen gällande offentliga samfunds skadeståndsansvar inte utgör en tillräcklig grund för att förnya lagstiftningen. Offentliga samfunds skadeståndsansvar är en principiellt betydande och komplex fråga som inte borde granskas enbart ur skadeståndsrättens synvinkel.

KHO pitää mietintöä julkisyhteisön vahingonkorvausvastuuta koskevan lainsäädännön uudistamisesta yksipuolisena15.3.2023 11:24:28 EET | Tiedote

Korkein hallinto-oikeus katsoo tänään antamassaan lausunnossa, että julkisyhteisön vahingonkorvausvastuuta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän mietintö ei anna riittävää pohjaa sääntelyn uudistamiselle. Julkisyhteisön korvausvastuu on periaatteellisesti merkittävä ja monitahoinen kysymys, jota ei tulisi tarkastella vain vahingonkorvausoikeuden kehikosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme