Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Kiasma i Helsingfors och Bildmuseet i Umeå visar ett nytt, tudelat verk av tjeckiska konstnären Eva Koťátková

Dela

Idag, fredagen den 8 april 2022 öppnas dörrarna till Kiasma och Bildmuseet och det nya verket Vad känner en sköldpadda genom skalet? av den uppmärksammade tjeckiska konstnären Eva Koťátková. Verket är resultatet av ett samarbete mellan de två museerna som har initierats av Kulturfonden för Sverige och Finland.

© Courtesy of Bildmuseet. Photo: Erik Hillbom
© Courtesy of Bildmuseet. Photo: Erik Hillbom

Eva Koťátkovás verk är skapat som en helhet med två kommunicerande, men inte identiska, delar där den ena delen visas på Bildmuseet i Umeå och den andra på Museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors.

Konstverkets ena del har premiär på Kiasma den 8 april som en del av storutställningen ARS22 och den andra delen presenteras samma dag som en del av Koťátkovás separatutställning på Bildmuseet.

Visningen blir extra festlig eftersom den i Umeå sammanfaller med Umeå stads 400-årsjubileum och eftersom Kiasma med ARS22 återöppnar efter att ha varit stängt för renovering under mer än ett år.

”Kiasma och Bildmuseet har tillsammans valt att bjuda in Eva Koťátková. Hennes nya verk handlar om empati och förmågan att sätta sig in i andras situation. Det stämmer väl med det övergripande temat för ARS22, det gemensamma, och också med det bärande motivet i Umeås jubileumsfirande, demokrati. Verket är interaktivt och inkluderande, så att besökare i alla åldrar lockas att ta del av det”, berättar museiintendent och curator Brita Täljedal, Bildmuseet. 

Initiativet till det här samarbetet mellan Bildmuseet och Kiasma kommer från Kulturfonden för Sverige och Finland, som arbetar för att stärka relationerna mellan de båda länderna.

”Det här innebär en betydande satsning från fondens sida, såväl tidsmässigt som finansiellt och därför är det mycket spännande att vi nu kommit så här långt i processen. Vi är stolta och glada över att kunna samarbeta med två så betydande museer som Kiasma och Bildmuseet och över att det resulterade i ett verk av en så framstående konstnär som Eva Koťátková”, berättar fondens direktör i Sverige, Mats Wallenius.

Bildmuseets utställning, som pågår från den 8 april till den 4 september, visar förutom det nyskapade parallellverket även tidigare verk av Eva Koťátková.

På Kiasma i Helsingfors ingår Eva Koťátkovás konstverk i samlingsutställningen ARS22, som pågår från den 8 april till den 16 oktober 2022.

För mer information om Kulturfonden för Sverige och Finlands stöd till samarbetsprojektet, kontakta fondens direktör i Stockholm, Mats Wallenius: mats(at)kulturfonden.net, tel. +46 (0)70 961 14 08                 

https://kulturfonden.net/

För pressbilder och information om utställningarna:

Presskontakt Bildmuseet: press.bildmuseet@umu.se

Presskontakt Kiasma: kiasmaviestinta@kiasma.fi

https://www.bildmuseet.umu.se/utstallningar/2022/eva-kotatkova/

https://kiasma.fi/sv/utstallningar/ars22/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

© Courtesy of Bildmuseet. Photo: Erik Hillbom
© Courtesy of Bildmuseet. Photo: Erik Hillbom
Ladda ned bild

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum