Tahko Pihkala Seura ry

Kiehisiä Kiilopäältä

Jaa

10.12.2021 Panu Könönen: Liikuntaneuvos Tuomo Jantusen uutuuskirja johdattaa Saariselän tunturialueille, Kiilopään maisemiin.

Kiehisiä Kiilopäältä -kannet
Kiehisiä Kiilopäältä -kannet

Alussa oli Kiilopää, tunturikeskus ja Suomen Latu, niiden parissa työskenteli toiminnanjohtajana 30 vuotta liikuntaneuvos Tuomo Jantunen. Kolmessa vuosikymmenessä sattuu ja tapahtuu, joten Jantusen reppuun oli jäänyt tarina, jos toinenkin.

Tuomo lähestyi jo useampi vuosi sitten allekirjoittanutta idealla, että hän kirjoittaisi muistiin Kiilopään historian tarinoiden kautta. Fyysinen kirja ei tuntunut silloin parhaalta mahdolliselta ajatukselta, joten julkaisimme Kiilopään kiehiset blogina vuosina 2017-2019. Uusi tarina ilmestyi aina kerran viikossa ja tarinat herättivät paljon kiinnostusta, erityisesti kirjoitukset Dominick Arduin traagiseen katoamiseen liittyen aiheuttivat ”somepöhinää”.

Blogeilla on oma elinkaarensa, joten on hienoa, että tarinat on saatu nyt viimein kirjoihin kansiin.

Uusi tarina ilmestyi aina kerran viikossa ja tarinat herättivät paljon kiinnostusta...

Prosessi on ollut pitkä. Tuomo Jantunen kävi blogikirjoituksensa läpi uudestaan, kirjoitti lisää ja sai kirjattua ylös sata tarinaa Kiilopään maisemista.

Mistä kirja sitten oikeastaan kertoo?

Kiilopään kiehisiä on ensisijaisesti rapsodinen tarina Suomen Ladun omistaman tunturikeskuksen rakentamisesta, tapahtumista, liiketoiminnan onnistumisista ja vaikeuksistakin.

Kyseessä ei ole mikään virallinen tai tylsä järjestön historiikki, vaan elävästi kerrottu, ”näin minä sen koin” -tyyppinen muistelmateos, pussillinen mieleen jääneitä tai sielua koskettaneita tarinoita.

Eikä kyseessä ole vain Jantusen tarinta, vaan monen muunkin Kiilopäällä työskennelleen ja vierailleen tarina. Jantunen on koonnut kirjaansa useita hulvattomiakin muistoja ihmisistä, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet Kiilopään historiaan. Luku viisi kertoo esimerkiksi monitoimimies Aslak Peltosesta, joka oli Kiilopään ensimmäinen isäntä:

Aslak on tunnettu uskomattomista keksinnöistään ja monipuolisuudestaan. Kun hän jo nuorukaisena joutui tekemään johtajan, puusepän, talonmiehen, oppaan, kouluttajan ja kirjanpitäjän sekä jopa emännän työt, siinä piti hommia rationalisoida: ”Perunat pesin padon alla saavissa Kiilo-ojan vesiputouksessa. Yleensä kaikki sujui hyvin, mutta kerran paine oli liian suuri: saavi kaatui ja kaikki perunat pyörivät kivikkoiseen ojaan. Paikalla oli silloin käymässä Immu, joka sitten omatekoisen harppuunan avulla kalasteli perunoita alajuoksulla.”

Mitä tahansa Kiilopäällä on tapahtunut, sen ytimessä ovat olleet Jantusen mukaan ihmiset ja luonto. Itsekin lukuisia kertoja Kiilopäällä vierailleena en voi olla yhtymättä tähän viestiin. Kiilopää on ainutlaatuinen kohde maailmassa, joten se on tarinansa ja kirjansa ansainnut.

vaylakirjat.fi/kiilopaa

Kirjoittaja on Latu&Polku-lehden päätoimittaja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kiehisiä Kiilopäältä -kannet
Kiehisiä Kiilopäältä -kannet
Lataa
Kiehisiä Kiilopäältä
Kiehisiä Kiilopäältä
Lataa
Kiehisiä Kiilopäältä
Kiehisiä Kiilopäältä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tahko Pihkala Seura ry
Tahko Pihkala Seura ryhttp://www.tahkopihkala.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tahko Pihkala Seura ry

Tahko Pihkala asettaa laskettelua ja maastohiihtoa järjestykseen. Hyvä renki - mutta millainen isännäksi?10.12.2021 08:00:00 EET | Tiedote

1960-luvulla vauhdittui uusien laskettelurinteiden ja hiihtohissien rakentaminen Suomessa. Suomen Latu julkaisi Latu-lehden erikoisnumerossa 1/1969 useita artikkeleita alppihiihdosta. Teemana oli ”yhtä vähän kuin Suomen kansaa voidaan tänään kieltää juomasta kahvia, sitä voidaan kieltää pujottelemasta.” Jopa silloinen Ladun toiminnanjohtaja T.I. Sorjonen kirjoitti: ”Minusta tulee pujottelija!”

Kävelykisassa patikoitiin 100 kertaa maapallon ympäri – kuntasarjan ykköspaikan otti Enonkoski3.11.2021 14:30:21 EET | Tiedote

Neljättä kertaa järjestetty valtakunnallinen kävelykilometrikisa oli tänä vuonna suositumpi kuin koskaan. 2 405 joukkuetta saivat huhti-lokakuun 2021 aikana käveltyä yhteensä 3 989 886 kilometriä, siis 99,7 kertaa maapallon ympäri. Helsingin seudun liikenteen (HSL) ja liikenne- ja viestintävirasto Traficomin järjestämässä leikkimielisessä kisassa oli neljä eri sarjaa; lisäksi kunnat kilpailivat paremmuudesta omassa sarjassaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme