Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kiepin sahalle tuomio työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Etelä-Savon käräjäoikeus on tänään 7.12.2022 tuominnut Mäntyharjulla sijaitsevan Kiepin sahan eli Kieppi Sawmill Oy:n yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiö oli laiminlyönyt velvollisuuttaan selvittää sahalla käytetyn tuotantolinjan vaarakohdat ja suojata ne niin, ettei linjalla työskentelystä aiheudu työntekijöille tapaturman vaaraa.

Kieppi Sawmill Oy osti syksyllä 2017 Mäntyharjulla sijaitsevan Kiepin sahan. Oston jälkeen yhtiön ylin johto oli laiminlyönyt velvollisuutensa määritellä sahaa johtamaan palkattujen henkilöiden työsuojeluun liittyvät tehtävät, ja valvoa, että sahan johtajaksi valitut huolehtivat sahan tuotantolinjojen tapaturmavaarojen selvittämisestä ja linjojen suojaamisesta. Tämän seurauksena sahalla oli jäänyt huomaamatta, että tukinkääntäjän ketjukuljettimella oli ollut suojaamaton nielu, johon työntekijöiden kädet olisivat voineet joutua linjan ollessa käynnissä. Myös tukinkääntäjän kulkusillalla oli ilman kaidetta ollut aukko, josta työntekijöillä oli ollut putoamisvaara maahan.

Nämä työturvallisuuspuutteet olisi huomattu, jos sahalle olisi tehty lain edellyttämä järjestelmällinen vaarojen selvittäminen. Sahan johtajiksi tulleet henkilöt eivät kuitenkaan olleet tehneet työn vaarojen selvittämistä, koska yhtiön johto ei ollut määritellyt sitä heidän tehtäväkseen. Tämän vuoksi käräjäoikeus tuomitsi yhtiölle 8 000 euron yhteisösakon.

Syyttäjä ei nostanut syytteitä työturvallisuusrikoksesta sahan johtajina toimivia henkilöitä kohtaan, koska he olivat toimineet sahan johtajina vain muutamia viikkoja. Näin ollen oikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta vain yhteisösakon.

Käräjäoikeus tuomitsi yhteisösakon niin sanotussa tunnustamisoikeudenkäynnissä. Tämä tarkoittaa, että syyttäjä oli syytteen nostettuaan neuvotellut ja sopinut yhtiön kanssa, että syyttäjä luopuu osasta syytekohtia ja vaatii pienemmän yhteisösakon. Vastineeksi yhtiö tunnustaa työturvallisuusrikoksen käräjäoikeudessa pidettävässä tunnustamisoikeudenkäynnissä. Tällainen syyttäjän ja vastaajan välinen syyteneuvottelu on nykyään mahdollista, ja sen hyötynä on, että varsinainen oikeudenkäynti voidaan jättää pitämättä.

Käräjäoikeus julisti tuomion tänään 7.12. pidetyssä tunnustamisoikeudenkäynnissä ja antaa tuomion kirjallisena myöhemmin. Käräjäoikeuden asianumero on R 22/339.  

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen muistuttaa, että yhtiön ylimmällä johdolla on lakisääteinen velvollisuus määritellä yhtiön esihenkilöinä toimivien työsuojeluun liittyvät tehtävät, huolehtia, että heillä on riittävä työsuojeluosaaminen sekä valvoa, että he huolehtivat heille annetuista tehtävistä.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, 029 501 6995, sampo.pelkonen@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johto kaksipäiväisellä maakuntamatkalla Kainuussa27.1.2023 17:37:03 EET | Tiedote

Tapaamiset Kainuun hyvinvointialueen, Kainuun maakunnan sidosryhmien ja alueen yritysten ja median kanssa olivat ohjelmassa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johdon vierailulla 26.-27.1.2023. Koronan vuoksi läsnäolotapaamisia ei ole kolmeen vuoteen järjestetty. Esillä olivat maakunnan hyvinvoinnin, sivistystoimen, elinvoiman, kriiseihin varautumisen, saavutettavuuden ja työsuojelun kysymykset.

Vi förändrar världen tillsammans - utvecklingsprojekten ökar de ungas delaktighet och samhörighetskänsla24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

För att utveckla ungdomssektorn delade regionförvaltningsverken under 2022 ut nästan tre miljoner euro i understöd till sammanlagt 91 projekt. Inom utvecklingsprojekten kan man snabbt reagera på fenomen och på konsekvenserna av världsläget i de ungas liv. I målen för de projekt som understödes 2022 nämndes de ungas delaktighet, jämlikhet och stärkande av samhörigheten.

Maailmaa muutetaan yhdessä - kehittämishankkeilla lisätään nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Aluehallintovirastot jakoivat avustusta nuorisoalan kehittämiseen vuoden 2022 aikana lähes kolme miljoonaa euroa yhteensä 91 hankkeelle. Kehittämishankkeissa pystytään nopeasti reagoimaan ilmiöihin ja vaikkapa maailmantilanteen heijastamiin vaikutuksiin nuorten elämässä. Vuonna 2022 avustettujen hankkeiden tavoitteissa näkyivät nuorten osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme