Diakonissalaitos

Kiertolaiselämästä ihmisoikeustoimijoiksi – Kondurin kahdeksanhenkisen romaniperheen elämäntehtävä on edistää romanien ihmisoikeuksia Ukrainassa

Jaa

Ukrainalaiset ihmisoikeusaktivistit Zola ja Yulia Kondur vierailevat Suomessa ja ovat tavattavissa haastatteluja varten 5.-10.4. Koko Kondurin perhe on omistanut elämänsä syrjityn romanivähemmistön oikeuksien puolustamiseen. Yulia Kondur on erityisesti romaninaisten ja -tyttöjen oikeuksien edistämisen uranuurtaja Ukrainassa.

Ukrainalaiset ihmisoikeusaktivistit Zola ja Yulia Kondur vierailevat Suomessa ja ovat tavattavissa haastatteluja varten 5.-10.4.
Ukrainalaiset ihmisoikeusaktivistit Zola ja Yulia Kondur vierailevat Suomessa ja ovat tavattavissa haastatteluja varten 5.-10.4.

Yhä useammat ukrainalaiset romanitytöt pääsevät kouluun, teini-ikäisinä solmittujen aviolittojen määrä on laskenut ja entistä harvempi syntyvä romanilapsi jää ilman perustaviin kansalaisoikeuksiin oikeuttavaa syntymätodistusta. Tässä joitakin Yulia Kondurin ja hänen perheensä vuosikymmeniä kestäneen työn tuloksia.

Yulia ja hänen jo edesmennyt miehensä Anatoliy Kondur ovat omistaneet elämänsä romanien oikeuksien parantamiseen ja ovatkin sillä saralla uranuurtajia koko Ukrainassa. Viisi heidän kuudesta lapsestaan on jo nuoresta pitäen seurannut vanhempiensa jalanjälkiä ihmisoikeustyössä. Suomeen saapuva tytär Zola Kondur on vienyt työtä kansainväliselle tasolle työskennellen aktiivisesti EU:n ja YK-järjestöjen tasolla romanien oikeuksien edistämiseksi.

Sodan aikana ihmisoikeusjärjestö toimittaa hätäapua sitä eniten tarvitseville

Anatoliy Kondur syntyi vuonna 1951 kiertävällä romanileirillä silloisen Neuvostoliiton alueella. Vuonna 1956 Nikita Hrustsov antoi asetuksen, joka kielsi romanien kiertolaiselämän ja määräsi heidät asettumaan aloilleen. Yhteen paikkaan asettumisen ansiosta Anatoliy pääsi kouluun ja suoritti myöhemmin jopa korkeakoulututkinnon, mikä oli tuohon aikaan romaniyhteisössä erittäin poikkeuksellista. Yulia ja Anatoliy menivät hyvin nuorina naimisiin, kuten tuolloin oli tapana.

Yulia ja Anatoliy Kondur perustivat ensimmäisen romanien oikeuksia puolustavan järjestön heti, kun kansalaisjärjestöjen perustaminen tuli Ukrainassa mahdolliseksi Neuvostoliiton hajoamisen myötä vuonna 1993. Yulia perusti myöhemmin erityisesti romaninaisten oikeuksia ajavan Roma Women Fund Chiriclin, joka on Diakonissalaitoksen pitkäaikainen yhteistyökumppani.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Chiricli ryhtyi välittömästi organisoimaan eri puolilla maata toimivien paikallisverkostojensa toimintaa kaikista hädänalaisimpien auttamiseksi. Järjestön kautta kanavoidaan Diakonissalaitoksen keräämä hätäapu, joka on saavuttanut tähän mennessä yli 20 000 vaikeimmassa asemassa olevaa ihmistä Ukrainassa.

Lisätietoa:

  • Yulia ja Zola Kondur puhuvat torstaina 7.4. klo 18-19 Diakonissalaitoksen kirkossa järjestettävässä Yhdessä elämisen illassa. Lisätietoa tapahtumasta: Yhdessä elämisen illassa vieraina ukrainalaiset Zola ja Yulia Kondur 7.4. (hdl.fi)
  • Yulia ja Zola Kondur ovat tavattavissa myös kansallisena romanipäivänä 8.4., jolloin Diakonissalaitoksen pihalla (Alppikatu 2) järjestetään lipunnosto klo 9, minkä jälkeen tarjotaan juhlapäivän kunniaksi kahvit Pihala-rakennuksen yhteistilassa.
  • Yhteydenotot Zola Kondurin haastatteluajoista ja vähemmistöjen tilanteesta Ukrainassa: kehittämispäällikkö Anca Enache, anca.enache@hdl.fi, 044 027 0887

Lisätietoa vähemmistöjen tilanteesta Ukrainassa ja Chiriclin toimittamasta hätäavusta: Ukrainalaiset järjestöt toimittavat Diakonissalaitoksen hätäavun perille (hdl.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kehittämispäällikkö Anca Enache, anca.enache@hdl.fi, 044 027 0887

Kuvat

Ukrainalaiset ihmisoikeusaktivistit Zola ja Yulia Kondur vierailevat Suomessa ja ovat tavattavissa haastatteluja varten 5.-10.4.
Ukrainalaiset ihmisoikeusaktivistit Zola ja Yulia Kondur vierailevat Suomessa ja ovat tavattavissa haastatteluja varten 5.-10.4.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Anne Hammad: Paperittomat ja yhdenvertaisuus22.4.2022 13:17:00 EEST | Blogi

Seitsemän vuotta sitten Suomessa tehtiin kiireellä päätöksiä rajojen sulkemiseksi ja turvapaikanhakijoiden suuren määrän ehkäisemiseksi. Turvapaikanhakijoiden tilannetta vaikeutettiin merkittävästi kiristämällä ulkomaalaislakia ja lopettamalla siitä esimerkiksi humanitäärisen suojelun perusteet. Nyt tilannetta yritetään korjata sekä sisäministeriön johdolla että kansalaisaloitteella, ja kaikki tämä on tärkeää. Jokainen yritys parantaa epäinhimilliseksi käynyttä tilannetta on askel eteenpäin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme