Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Kiertotalous ottaa harppauksen eteenpäin – Uusi jätelaki lisää kierrätystä ja yritysten kustannuksia kymmenillä miljoonilla

Jaa

Uusi jätelaki parantaa suomalaisten mahdollisuutta kierrättää jätteet, vauhdittaa kiertotaloutta ja lisää merkittävästi alan työpaikkoja Suomessa. Uudistuksen päämaksajia ovat pakkausten tuottajavastuulliset yritykset. Hyvä muutos on se, että myös ulkomaiset verkkokaupat saadaan mukaan kierrätyksen maksajiksi – ainakin teoriassa.

Eduskunnassa juhannuksen alla hyväksytty uusi jätelaki lisää tuotteita pakkaavien ja pakattuja tuotteita maahantuovien yritysten kustannuksia ja vastuita. Suomessa kartonki-, muovi-, metalli- ja lasi- ja puupakkausten keräyksestä ja kierrätyksestä vastaavat tuottajavastuulliset yritykset. Pääosa tuottajavastuullisista yrityksistä toimii kaupan ja teollisuuden alalla.

Uusi jätelaki laajentaa pakkausten tuottajavastuuta. Kierrätystavoitteiden saavuttamisen ja Rinki-ekopisteverkoston lisäksi yritysten on jatkossa vastattava myös kotitalouksien kiinteistökeräyksestä. Kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset on kerättävä kierrätettäväksi kaikilta vähintään viiden kotitalouden asuinkiinteistöiltä. Tällaisia kiinteistöjä on Suomessa yli 75 000. Aiemmin asuinkiinteistökeräyksen kuluista vastasivat kunnat, jotka laskuttivat kulut kotitalouksilta jätemaksuina.

”Uusi jätelaki nostaa yritysten vuosikustannuksia kymmenillä miljoonilla euroilla, jopa 70 miljoonaan. Onneksi pakkausten tuottajavastuu rajattiin 80 prosenttiin syntyvistä kustannuksista. Näin kohtuullistetaan kustannusten kasvua yrityksille. Samalla luodaan asetelma, jossa kaikilla osapuolilla on aito intressi pyrkiä tehostamaan pakkausjätteiden keräystä ja kierrätystä”, toteaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Jätelaissa on paljon hyvää: kierrätys muuttuu reilummaksi, kun ulkomaiset verkkokaupat saadaan tuottajavastuun piiriin. Aiemmin suomalaiset yritykset maksoivat myös ulkomaisten etämyyjien kautta Suomeen päätyvien pakkausten kierrätyskustannukset.

”Kokonaan toinen kysymys on, onko valvovalla viranomaisella eli Pirkanmaan ELY-keskuksella riittävät resurssit valvoa ulkomaisia etämyyjiä. Kustannusten noustessa tuottajavastuullisten yritysten jäljitys ja liittäminen tuottajavastuujärjestelmään vaatii entistä tiukempaa viranomaisvalvontaa. Se on tärkeää erityisesti vastuunsa hoitaneiden suomalaisyritysten tasapuolisten toimintaedellytysten kannalta”, sanoo Tanskanen.

Kokonaisuutena uusi lakiparantaa suomalaisten mahdollisuutta lajitella jätteet, vauhdittaa kiertotaloutta ja lisää merkittävästi työpaikkoja Suomessa.

”Uudistus kasvattaa jätteiden keräys- ja kierrätyspalveluiden tarvetta sekä luo alan yrityksille edellytykset liiketoiminnan kasvattamiseen”, huomauttaa Tanskanen.

Uusi jätelaki vahvistetaan Tasavallan Presidentin esittelyssä heinäkuun puolivälissä ja laki tulee voimaan heinä-elokuun vaihteessa. Yritysten laajentunut kustannusvastuu alkaa siirtymäajan jälkeen 1.7.2023.


Näin uusi jätelaki muuttaa pakkausten kierrätystä:

  • Yhdyskunta- ja pakkausjätteiden kierrätys lisääntyy
  • Tuottajavastuu laajenee kiinteistökeräykseen asuinkiinteistöillä. Samalla vähenee Rinki-ekopisteiden määrä
  • Tuottajavastuulliset yritykset maksavat pakkauskierrätyksen kustannuksista vähintään 80 %
  • Kustannukset tuottajavastuullisille yrityksille nousevat kymmenillä miljoonilla vuodessa
  • Ulkomainen etämyynti (verkkokaupat) mukaan tuottajavastuun piiriin
  • Kierrätystavoitteet nousevat merkittävästi
  • Yritysten velvoitteet voimaan siirtymäajoin vuoteen 2023 mennessä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Heli Satuli
heli.satuli@rinkiin.fi
puh. 044 320 3622

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy
Tynnyrintekijänkatu 1C
00580 HELSINKI

09 6162 3500, info@rinkiin.fihttps://www.rinkiin.fi

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö. Tuotamme yrityksille tehokkaita ja kestäviä ratkaisuja pakkausten lakisääteisen tuottajavastuun toteutukseen. Yli 4500 tuottajavastuullista yritystä hoitaa vastuunsa kuulumalla Rinkiin. Kuluttajille tarjoamme valtakunnallisen, yli 1850 pisteen Rinki-ekopisteverkoston pakkausten keräykseen ja lasipakkausjätteen kierrätykseen. 
www.rinkiin.fi

Mitä Rinki-ekopisteille voi tuoda?
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy ylläpitää Suomessa yli 1850 Rinki-ekopisteen verkostoa. Kaikissa Rinki-ekopisteissä kerätään kotitalouksien kartonki- ja lasipakkauksia sekä pienmetallia. Yli 650 pisteestä löytyy myös muovinkeräysastia. Lähimmän Rinki-ekopisteen löydät osoitteesta Rinkiin.fi/rinki-ekopisteet. Kotitaloudet voivat tuoda Rinki-ekopisteeseen Ringin valtakunnallisten ohjeiden mukaan lajiteltua pakkausjätettä. Ohjeet on julkaistu osoitteessa www.rinkiin.fi/lajitteluohjeet. Ohjeet löytyvät myös keräyssäiliöistä.

Mitä tarkoittaa tuottajavastuu?
Tuottajavastuu tarkoittaa yritysten lakisääteistä velvollisuutta järjestää tuottajavastuun piiriin kuuluvien tuotteidensa keräys ja kierrätys kustannuksellaan, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Pakkausten osalta tuottajavastuussa ovat pakkaajat ja pakattujen tuotteiden maahantuojat. Tuottajavastuullisen yrityksen tulee joko liittyä tuottajayhteisön jäseneksi tai tehdä hakemus Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajarekisteriin. Valtaosa yrityksistä hoitaa lakisääteisen tuottajavastuunsa liittymällä tuottajayhteisöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme