Kiinteistökaupan ennätysvuosien rekisteröintiruuhka purkautumassa – rekrytoinnit, robotiikka ja sähköiset palvelut purevat

Kiinteistökaupassa kaksi viime vuotta olivat ennätysvilkkaita, ja Maanmittauslaitos vastaanotti omistusten rekisteröintihakemuksia 20 prosenttia enemmän kuin normaalivuonna. Ruuhkiin vastattiin rekrytoimalla kymmeniä uusia käsittelijöitä, jotka aloittivat työssään alkuvuonna 2022. Myös huoneistotietojärjestelmän kehittäminen etenee nyt suunnitelmien mukaisesti.
Huoneistojen osalta hakemusten käsittelyaika on lyhentynyt kolmesta kahteen kuukauteen. Kiinteistöjen ja vuokraoikeuksien omistusten rekisteröinneissä käsittelyaika on tällä hetkellä nelisen kuukautta, sillä siellä hakemusmäärät ovat huoneistoihin verrattuna moninkertaisia. Kuitenkin kiinnityshakemuksiin, joihin ei liity muita hakemuksia, saa päätöksen alle kuukaudessa, ja kiinteistövaihdannan palvelussa automaattipäätöksen kiinnitysten vahvistamisesta ja sähköisten panttikirjojen siirtämisestä jopa heti hakemuksen jättämisen jälkeen.
Asioi sähköisesti aina, kun se on mahdollista
Oma kiinteistökirjaamisen hakemus kannattaa toimittaa Maanmittauslaitokselle aina sähköisesti. Sähköinen palvelu on tietoturvallinen ja nopea kanava toimittaa asiakirjoja käsittelyä varten. Kaikkein nopeimmin käsittely etenee, jos tarvittavat liitteet ovat heti mukana. Jos täydennyksiä kuitenkin tarvitaan, nekin voi toimittaa asiointipalvelun kautta.
– Toivomme, että sähköpostitse ei kiinteistökirjaamisen hakemuksia enää lähetetä kuin niissä tapauksissa, joissa asiointipalvelussa se ei vielä onnistu. Käytännössä nämä tilanteet ovat kuitenkin hyvin harvassa. Kansalaisen kiinteistöihin liittyvät asiat hoituvat lähes sataprosenttisesti sähköisissä palveluissamme, kertoo johtaja Janne Murtoniemi innoissaan.
Vaikka osa liitteistä tarvitaankin vielä alkuperäisenä, se ei estä hakemuksen tekemistä sähköisesti. Alkuperäiset asiakirjat voi toimittaa postitse ja ne palautetaan viipymättä. Asiakirjat voi halutessaan myös käydä näyttämässä Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupisteessä.
Rekrytoinnit jatkuvat, huoneistotietojärjestelmä työllistää
Rekrytoinnit saavat jatkoa, sillä tekijöitä tarvitaan huoneistokirjaamisen tehtäviin lisää. Rekrytoinneilla ennakoidaan tulevaa, sillä kaikkien suomalaisten taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Uudet kirjaamissihteerit tulevat Maanmittauslaitokselle tyypillisesti pankki- tai kiinteistönvälitysalalta.
– Saimme edellisen rekrytoinnin yhteydessä avoinna olleisiin virkoihin runsaasti hakemuksia, ja olemmekin erityisen iloisia siitä, että Maanmittauslaitos kiinnostaa työnantajana. Meillä viihdytään ja työtehtävät ovat monipuolisia. Talon sisällä on myös mahdollisuus edetä muihin mielenkiintoisiin tehtäviin. Olemme yhtenäistäneet perehdytystä valtakunnallisesti, ja tätä ovat kiitelleet sekä uudet työntekijät että perehdyttäjät. Pyrimme siihen, että jokaisella olisi mahdollisimman mutkaton alku uusissa tehtävissä, kertoo Murtoniemi.
Automatiikalla ja uusilla työtavoilla lisää tehoa
Uusien ihmisten lisäksi kiinteistökirjaamista kirittää myös varainsiirtoveron maksamisesta muistuttava robotti. Jos verotiedot ovat valmiiksi kunnossa, päätöksen saa keskimääräistä käsittelyaikaa nopeammin.
– Robotiikasta tähän mennessä saadut kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Arvioimme kevään aikana tuloksia ja pohdimme robotiikan käytön laajentamista. Esimerkiksi huoneistoasioiden käsittelyssä robotiikalla voitaisiin saavuttaa suuria hyötyjä ja käyttömahdollisuuksia selvitetään nyt tiiviisti, Murtoniemi iloitsee.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne MurtoniemiJohtaja
Puh:+358 40 710 8862janne.murtoniemi@maanmittauslaitos.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Yhteismetsien laajeneminen jatkuu – kasvuhaluiseen yhteismetsään liittyminen on kannattava vaihtoehto metsänomistajalle26.6.2025 08:50:10 EEST | Tiedote
Oman yhteismetsän perustaminen kannattaa vasta, kun pinta-alaa on niin runsaasti, että metsästä saa hakkuutuloja joka vuosi. Maanmittauslaitoksen tiedot osoittavat, että yhteismetsien pinta-alat ovat kasvussa.
Kesän juttuaiheita Maanmittauslaitoksesta25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksessa tapahtuu paljon myös kesällä. Suomalaisia kiinnostavat etenkin mökkeilyyn ja mökin omistamiseen liittyvät kysymykset. Kesään ajoittuvat myös maastossa ja luonnossa tehtävät työt ja kenttätutkimukset. Kokosimme alle kiinnostavimmat kesätärpit medialle Maanmittauslaitoksen toiminnasta.
Suomen ja Norjan rajankäynti päätösvaiheessa – maastotöiden lopputarkastus valmistui23.6.2025 08:27:01 EEST | Tiedote
Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekivät kesäkuussa maastotöiden lopputarkastuksen Suomen ja Norjan välisellä valtakunnanrajalla. Yli kolme vuotta kestänyt rajankäyntiprosessi on pian loppumassa, ja rajankäynnin dokumentaatio luovutetaan maiden ulkoministeriöille hyväksyttäväksi. Aikanaan molemmissa maissa parlamentit hyväksyvät dokumentit ja vahvistavat rajan sijainnin seuraavien vuosikymmenten ajaksi.
Yksittäisten puiden tiedot tulossa metsäsektorin käyttöön – hyötyä myös metsälain valvonnassa ja EU-sääntelyssä17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos ja Metsäkeskus ovat aloittaneet yhteisen tutkimustyön, jonka tavoitteena on monipuolistaa ja tarkentaa metsävaratieto yksittäisen puun tasolle. Lähivuosina tarvitaan tietoa metsien muutoksista ja luonnon monimuotoisuudesta muun muassa EU-velvoitteiden seurantaan.
Mikä on painovoima Lapissa ja tiesitkö mihin se vaikuttaa? Tutkijat mittaavat painovoiman neljällä paikkakunnalla16.6.2025 06:05:00 EEST | Tiedote
Suomen painovoima on jatkuvassa liikkeessä, ja siksi Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n tutkijat mittaavat painovoimaa vuosittain. Tarkkaa painovoimaan perustuvaa tietoa tarvitaan esimerkiksi satelliittipaikannusta, vedenjakelua ja tunnelien rakentamista varten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme