Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailman 52. Kiinteistönvälittäjäbarometri: Pihat, omakotitalot ja kotimaan mökit nousevat uuteen arvoonsa – koronavirus vaikuttaa asuntotarpeisiinkin

Jaa

Eri asuntotyypit lähtevät toisistaan poikkeavista asemista tulevien kuukausien asuntokauppaan, kertoo Kiinteistömaailman 52. kiinteistönvälittäjäbarometri. Yksitasoisten rivitalohuoneistojen ja 2000-luvun omakotitalojen kysyntä on selvästi vahvinta, samoin kuin pienten ja uudehkojen kerrostalohuoneistojen. Kasvavan kesämökkikiinnostuksen tiellä ovat toistaiseksi liikkumisrajoitukset, mutta lähialueen mökkejä käydään katsomassa vilkkaasti.

Asuntoesittely
Asuntoesittely

Kiinteistömaailman 52. kiinteistönvälittäjäbarometri ajoittuu aikaan, jolloin asuntokaupan näkymiin vaikuttavia avoimia kysymyksiä on poikkeuksellisen paljon. Tämän kevään kiinteistönvälittäjäbarometri keskittyykin analysoimaan kysynnän ja tarjonnan kuvaa kesäkauteen mentäessä ja kriisin ollessa akuuttivaiheessa.

”Odotamme näkevämme lähitulevaisuudessa V:n muotoisen liikkeen, eli poikkeusoloista johtuvan kauppamäärien laskun ja myös nousun, kun koronavirustilanteen akuuttivaihe on ohi. V:n nousukulmakerroin on luonnollisesti riippuvainen siitä, kuinka kauan kriisivaihe kestää. Vaikka talouden toipuminen joillakin sektoreilla olisi hitaampaa, asuntokaupan volyymilla on historiaan perustuen taipumus korjata itseään nopeammin”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

”Hintoihin lyhyellä kriisillä ei ole juurikaan vaikutusta mutta kriisin pitkittyessä nähtäisiin merkittävääkin alueellisten erojen kasvua.”

Omakotitaloissa uusien kotien kysyntä selvästi vahvempaa kuin vanhojen – kesämökkikaupassa liikkumisrajoitusten poistoa odotetaan kuumeisesti

Omakotitaloissa on nähtävissä selvä jako ennen vuotta 2000 ja sen jälkeen rakennetuissa taloissa. Tämän vuosituhannen omakotitaloihin kohdistuu selvästi vanhoja taloja isompi kysyntä. 

”Omaksi ykköskodiksi halutaan tyypillisesti uudehko omakotitalo, mutta vapaa-ajanasunnoissa toiveet ovat moninaisempia. Osa haluaa kakkoskodin kaikilla mukavuuksilla etätyötäkin ajatellen, mutta jos oman kesäpaikan saa edullisimmillaan muutaman lomamatkan hinnalla, saattaa ajatus omasta kesämökistä kuulostaa tässä ajassa hyvinkin houkuttavalta”, Kyhälä sanoo.

Eri puolilta maata kantautuukin nyt viestejä kiinnostuksesta kesämökkejä kohtaan, kun lomakauden suunnitelmia tehdään uusiksi.

”Uudellamaalla myyntiin tulleita vapaa-ajan asuntoja käydään katsomassa vilkkaasti – toki yksi perhe kerrallaan – ja samaa kuuluu esimerkiksi Pohjois-Savosta, jossa mökkien ostajakunta on tyypillisesti alle tunnin ajomatkan päästä. Uudenmaan rajan takana olevissa mökkipitäjissä odotetaan kuumeisesti liikkumisrajoitusten poistumista”, kuvaa Risto Kyhälä.

Rivitaloissa yksikerroksiset merkittävästi kaksikerroksisia paremmassa asemassa

Rivitalokaupassa yksikerroksisiin asuntoihin kohdistuu selvästi kaksikerroksisia suurempi kysyntä kautta maan.

”Kaikenlaisia asuntoja otetaan myyntiin ja niistä tehdään kauppaa. Nopeammin ja parempiin tuloksiin kuitenkin päästään, kun hinnanasettelussa ja myyntisuunnitelmassa otetaan realistisesti huomioon se, mikä on kyseisen asunnon houkuttavuus markkinoilla. Enemmän ja vähemmän kiinnostusta herättäviin kohteisiin tarvitaan erilainen suunnitelma”, Kyhälä korostaa.

Kerrostaloissa Suomen halutuin asunto on ennen 60-lukua rakennettu helsinkiläisyksiö tai -kaksio

Kerrostaloissa kysyntä vaihtelee merkittävästi kaupungeittain ja asuntotyypeittäin. Yleisenä trendinä voi kuitenkin todeta, että mitä uudempi ja pienempi käytetty asunto, sitä paremmassa asemassa se on kysynnän näkökulmasta. Poikkeukset vahvistavat säännön.

”Maan halutuin asunto löytyy Helsingistä, ja se on ennen 1960-lukua rakennettu yksiö tai kaksio. Lähelle samaa kysyntää pääsevät viime vuosituhannen turkulaisasunnot. Mutta sitten toisessa päässä meillä on maakuntakaupunkien vanhoja isoja asuntoja, joissa ylitarjonta on todellinen haaste”, Kyhälä kuvaa.

Uudiskohteissa isoja kaupunkikohtaisia vaihteluja

Uudiskohteissa kysynnän ja tarjonnan tilannekuva vaihtelee kaupungeittain merkittävästi koronakriisin alkuvaiheessa. Helsingissä lähes kaikki vastaajat kertoivat maaliskuussa kysynnän ja tarjonnan olevan tasapainossa kaikentyyppisissä uudisasunnoissa, tai tilanne kallistuu ylikysynnän puolelle. Espoossakin perheasuntojen kysyntä oli vastaajien mukaan hyvää, mutta pienimmässä päässä nähtävissä oli jo ylitarjontaa. Vantaalla tilanne oli samansuuntainen, joskin siellä pienten asuntojen ylitarjonta ei ole yhtä korostunutta. Maakuntakaupungeissa kaupunkikohtaiset erot uudiskohteissa ovat todella merkittäviä.

”Näissä oloissa alueellinen asiantuntemus todella korostuu”, Kyhälä sanoo.

TIEDOTTEEN PAIKKAKUNTAKOHTAISET GRAAFIT OVAT LIITTEENÄ. 

Kiinteistömaailman 52. Kiinteistönvälittäjäbarometriin osallistui 342 kiinteistömaailmalaista maaliskuussa 2020. Mökkikaupan osalta on haasteltu lisäksi yrittäjiä eri puolilta Suomea.

Paikallisia näkemyksiä asuntokaupan kysynnästä ja tarjonnasta voi kysyä seuraavilta Kiinteistömaailman yrittäjiltä:

Tampere: Tommi Luosmala puh. 0505971531
Turku: Janne Salminen puh. 040 7273293
Oulu: Riitta Snellman puh. 0400 262089
Jyväskylä: Sanna Hotanen puh. 040 581 8201
Kuopio: Veijo Martikainen puh 044 279 8911
Rovaniemi: Mika Lehtiniemi puh. 0444 250250

sekä pienemmilläkin paikkakunnilla paikallisilta yrittäjiltä, joiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.kiinteistomaailma.fi/etsi-myymala

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Risto Kyhälä, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0400 998800
markkinointi- ja viestintäjohtaja Taina Mustamo, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0504240045

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asuntoesittely
Asuntoesittely
Lataa
Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä
Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömaailma
Kiinteistömaailma
Unioninkatu 30
00100 HELSINKI

info@kiinteistomaailma.fihttps://www.kiinteistomaailma.fi

Kiinteistömaailma on vuonna 1990 perustettu valtakunnallinen kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee yli 600 asuntokaupan ammattilaista noin 100 asuntomyymälässä. Kauppamäärillä mitattuna Kiinteistömaailma on kiinteistönvälityksen markkinajohtaja Suomessa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailman Pulssi 1.7.2020: Kiinteistömaailma teki kesäkuussa 1110 kauppaa – kasvua edellisvuoden kesäkuusta 5 prosenttia1.7.2020 11:20:00 EESTTiedote

Suomen suurin kiinteistönvälittäjä Kiinteistömaailma alkaa julkaista kuukausittaiset kauppamääränsä aina kuun vaihduttua. ”Mielestäni keskustelu asuntokaupasta on lähtenyt viime kuukausina väärille urille, ja ilma on sakeana eri viestiä antavista markkina-arvioista. Mielipidekyselyiden perusteella annetut asuntokaupan arviot ovat olleet jopa keskenään ristiriidassa. Tärkeintä olisi pidättäytyä faktoissa”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Kiinteistömaailman Pulssi 2.6.2020: Käänne tapahtunut - kauppamäärät kasvoivat 19% huhtikuusta toukokuuhun2.6.2020 08:30:00 EESTTiedote

Koronakevään kolmas kuukausi eli toukokuu nosti maan suurimman kiinteistönvälittäjän eli Kiinteistömaailman asunto- ja kiinteistökauppamäärän uudelleen selvään nousuun. Kiinteistömaailman asuntomyymälät tekivät toukokuussa yhteensä 840 asunto- ja kiinteistökauppaa, kun vastaava luku huhtikuussa oli 705 kauppaa. Kasvuprosentiksi huhtikuusta toukokuuhun muodostui siten 19%.

Kiinteistömaailman Pulssi 14.5.: Kiinteistömaailma – asuntokaupan kannattelija poikkeusoloissa14.5.2020 17:15:00 EESTTiedote

Käytettyjen asuntojen kauppa supistui Suomessa reilun kolmanneksen huhtikuussa edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden, kertovat tänään julkaistut Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tiedot. Myös Kiinteistömaailmassa kauppamäärä pieneni, mutta selkeästi muuta kiinteistönvälitysalaa vähemmän: onnistuimme auttamaan asiakkaitamme kodinvaihdossa lähes 80% siitä kauppamäärästä, minkä teimme vuosi sitten samalla ajanjaksolla.

Etäpalvelujen käyttö kasvaa voimakkaasti mutta: Tutustuminen paikan päällä kuuluu asuntokauppaan6.5.2020 08:10:00 EESTTiedote

Kaikista Kiinteistömaailma-ketjun välittämistä asunto-osakekaupoista jo yli neljännes saatiin huhtikuussa maaliin digiasuntokauppana eli DIAS-järjestelmää käyttäen, etänä. Asuntoihin myös tutustutaan tällä hetkellä kotisohvilta käsin paljon: Kiinteistömaailman kohdevideoiden katselumäärät tuplaantuivat huhtikuussa edelliskuusta. ”Hyödynnämme nyt digipalveluja aivan eri mittakaavassa kuin ennen korona-aikaa, mutta pidämme tiukasti kiinni siitä, että asunnon ostajan tulee käydä paikan päällä ennen ostopäätöstä”, korostaa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä. Toimialalta kantautuneita viestejä, joissa kodin voisi ostaa käymättä kohteessa, hän pitää käsittämättöminä: ostajalla tulee olla kaikki mahdollinen tieto päätöksensä tukena.

Kiinteistömaailman Pulssi 4.5.2020: Ostajia olisi - myyjät odottavat, mutta mitä?4.5.2020 13:50:00 EESTTiedote

Asuntokauppa ei synkimpien ennustajien puheista huolimatta pysähtynyt huhtikuussakaan. Kauppoja tehtiin Kiinteistömaailmassa kolme neljäsosaa viime vuoden huhtikuun kauppavolyymistä, mikä tarkoittaa 700 asuntokauppaa pääsiäispyhien molemmin puolin. Korona lykkäsi päätöksentekoa reilun 250 asuntokaupan verran, mutta ylivoimainen valtaosa kaupoista tehtiin kuten normaalikuukautenakin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme