Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailman 56. barometri: Asuntojen hintojen nousu pysähtyy kriisin aikana – vanhat vuokra-asunnot haasteellisia

Jaa
Kiinteistömaailma ennustaa tekoälymalliin ja laajaan välittäjäkyselyyn pohjautuen keskimääräistä 1,5% hinnannousua seuraavan 12 kuukauden ajalle (viimeisen 12kk toteuma +4,1%). Arvio pitää sisällään muutaman kuukauden hintojen nousun pysähtymisen. ”Hinnankehitysennustettamme on korjattu selkeästi alaspäin; Ukrainan sodan aiheuttamat epävarmuudet ja sen myötä elinkustannusten hintapaineet ovat sulattaneet merkittävästi hinnankorotusodotuksia”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä. Perheasuntojen kysynnän odotetaan jatkuvan vilkkaana, mutta pienistä kerrostaloasunnoista on paikoin ylitarjontaa. Tämä tuo haasteita varsinkin vanhojen asuntojen vuokraamiseen ja vuokratasojen säilyttämiseen.

Kiinteistömaailman 56. kiinteistönvälittäjäbarometri on edelliskertojen tapaan kaksiosainen. Hinnankehitysennuste perustuu tekoälypohjaiseen mallinnukseen, ja eri asuntotyyppien kysyntä- ja tarjontanäkymät taas paikallisten välittäjien arvioihin. Tällä kerralla näkemyksensä asuntokaupoista antoi 365 Kiinteistömaailman asuntokaupan ammattilaista eri puolilta Suomea. 

Tampereelle ja Turkuun odotetaan pääkaupunkiseutua voimakkaammin nousevaa hinnankehitystä  

Kiinteistömaailman tekoälypohjainen hintaennuste antaa jokaiselle Suomen postinumeroalueelle oman ennusteensa. Niiden keskiarvona syntyy koko maan lukema +1,5% seuraavalle 12 kuukauden jaksolle.Kaupunkikohtaiset uudet ennusteet ovat Helsinkiin +2,1%, Turkuun ja Tampereelle +2,6%, Ouluun +1,3%, Kuopioon +0,2% ja Lahteen –0,1%. Nollan prosentin molemmin puolin pyörivät ennusteet tarkoittavat, että hinnankehityksen näkökulmasta näistä kaupungeista löytyy sekä hienoisesti plussalla että miinuksella olevia kaupunginosia.  
 
“Jo edellisbarometrissä esiin noussut Tampereen ja Turun seudun hintojen kiriminen kohti Helsingin hintatasoa näyttää jatkuneen ja jopa vahvistuneen edellisennusteen julkaisun jälkeen”, sanoo analyytikko Tony Korkala.  

Lisää paikkakuntakohtaisia ennusteita:
https://www.kiinteistomaailma.fi/tiedotteet/kiinteistomaailman-56-barometri-asuntojen-hinnat

Pieniä asuntoja runsaasti tarjolla sekä omistus- että vuokrakodeiksi – ihannevuokralaisen kuva laajenee väistämättä 

Yhteensä 365 kiinteistönvälitysammattilaisen mukaan asuntojen kysynnän painopiste on voimakkaasti perheasunnoissa. Varsinkin uudehkoista perheasunnoista välittäjät arvioivat monin paikoin olevan edelleen selkeä pula. Pienimmistä kerrostaloasunnoista sen sijaan voidaan nähdä kevään aikana joillakin alueilla kohtalaisen voimakastakin ylitarjontaa, esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lahdessa ja Jyväskylässä.  

”Asuntosijoittajilla on paikoin varsinkin vähemmän houkuttelevissa osoitteissa tai huonokuntoisissa kohteissa haasteita saada pienimpiin asuntoihinsa vuokralaisia. Näitä asuntoja on tullut myyntiin viimeisen vuoden aikana kasvavaan tahtiin, kun sijoittavat kotiuttavat voittojaan, pienentävät riskejään tai vaihtavat omistustaan suotuisampiin kohteisiin”, sanoo Kyhälä. 

”Ihannevuokralaisen kuvaa tämä laajentaa väistämättä. Sijoittaja ei ehkä pysty entiseen tapaan sanelemaan määräaikaisen sopimuksen kestoa tai ennakkoon maksettavia vuokravakuuksia, vaan myös lyhyempiä vuokrasopimuksia haluavat tai pienemmillä vakuuksilla sopimuksiin suostuvat voivat olla jatkossa täysin tavoiteltuja vuokralaisia”, pohtii Kyhälä. 
 
Lue paikkakuntakohtaiset kysynnän ja tarjonnan näkymät:
https://www.kiinteistomaailma.fi/tiedotteet/kiinteistomaailman-56-barometri-asuntojen-hinnat

Tänään julkaistun Kiinteistömaailman 56. barometrin erikoisteemana on asunnon omistamisen tai vuokralla asumisen vaikutus yksilön varallisuuden kehittymiseen. Kiinteistömaailman laskelma yli 20 paikkakunnalle kertoo, miten yksilön varallisuusasema on kehittynyt viime vuosikymmenen puolivälin jälkeen riippuen siitä, valitsiko tai valikoituiko tuolloin asumismuodoksi omistus- vai vuokra-asunto.  
 
Lue erillinen tiedote:
https://www.kiinteistomaailma.fi/tiedotteet/kiinteistomaailman-56-barometri-omistus-vs-vuokra-asuminen


Lisätiedot: 

Risto Kyhälä, toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0400 998800
 
Tony Korkala, analyytikko, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 3070361 
Taina Mustamo, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 4240045 

 
Kiinteistömaailman julkaisemassa tekoälypohjaisessa asuntohintaennusteessa asuntojen historiallinen hintakehitys laskettiin miljoonalle asunnolle koneoppimismallin avulla, joka oli opetettu Kiinteistövälittäjien Keskusliiton Hintaseurantapalvelun toteutuneilla kauppahinnoilla 2000-2022 (HSP). Asuntojen hintakehitystä analysoitiin postinumeroittain, kohdetyypeittäin ja rakennusvuosittain (min. 50 asuntoa). Tulevaisuuden hintaennusteissa otettiin lisäksi huomioon asuntojen viimeaikaiset hintatrendit ja myyntiajat (HSP), asuntojen perustiedot eli koko, ikä, tyyppi (HSP), kuntien taloustilanteen ja demografian kehitys (väestönkasvu, muuttoliike, aikuisväestön ja eläkeläisten osuus, työttömyys, kaupungistumisaste; Tilastokeskus) sekä Suomen taloustilanteen kehitys (rakennusluvat, bruttokansantuote ja kuluttajahintaindeksi; Tilastokeskus, Eläketurvakeskus). 

Tekoälyn tuottamien ennusteiden oikeellisuus validoitiin ja tulkinnat täydennettiin Kiinteistömaailman toimesta. Lisäksi ennusteet kalibroitiin valtakunnan tasolla konservatiivisemmiksi perustuen Danske Bankin ekonometrisiin malleihin, Kiinteistömaailman asiantuntemukseen ja tuoreimpiin uutisiin Ukrainan sodan seurauksistaja Covid-19 -epidemiasta.Tekoälyälyennuste huomioi viimeaikaiset toteutuneet hinnankehitystrendit, alueelliset demografiset kehitystekijät sekä mm. bruttokansantuote- ja kuluttajahintaindeksikehityksen, mutta äskettäisten globaalien kriisien kaikkia muuttujia se ei pysty mallintamaan. Siksi Kiinteistömaailman välittäjien kokoamat hiljaiset signaalit omista markkinoistaan ovat tässä tilanteessa erityisen arvokkaita. 

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömaailma
Kiinteistömaailma
Unioninkatu 30
00100 HELSINKI

info@kiinteistomaailma.fihttps://www.kiinteistomaailma.fi

Kiinteistömaailma on kiinteistönvälityspalveluita Suomessa ja Baltian maissa tarjoava yritys.

Suomessa Kiinteistömaailma on maan suurin kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee 600 asuntokaupan ammattilaista reilussa sadassa yrittäjävetoisessa asuntomyymälässä ympäri Suomen. Yritys perustettiin vuonna 1990.

Baltian maissa (Viro, Latvia, Liettua) Kiinteistömaailma toimii Ober-Haus -brändillä. Kiinteistömaailma osti Ober-Hausin liiketoiminnan vuonna 2021.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailman vuosi 2022 ja näkymät keväälle 2023: Kriisivuosi mullisti asuntokaupan – vuokravälitys ja arviointipalvelut kasvoivat poikkeusolojenkin keskellä20.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Kiinteistömaailma-ketjuun ja -konserniin kuuluvat yhtiöt tekivät vuonna 2022 Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa yhteensä 62 miljoonan euron liikevaihdon hoitamalla yhteensä 14 300 välitystoimeksiantoa. Niiden lisäksi Baltiassa tehtiin 19 000 arviointitoimeksiantoa, joiden määrä kasvoi myös Suomessa. Suomen liiketoiminnoissa Kiinteistömaailman välittämien myyntikohteiden määrä ylsi alkuvuonna yli viiden vuoden keskiarvon, mutta asuntomarkkinan merkittävän hiljentymisen myötä asunto- ja kiinteistökaupan loppuvuosi muodostui vaatimattomaksi, ja koko vuoden volyymit jäivät noin viidenneksen viime vuotta pienemmiksi. Vuokravälitysliiketoiminta kuitenkin kasvoi myös Suomessa. Baltiassa Kiinteistömaailman tytäryhtiön Ober-Hausin välitys- ja arviointiliiketoiminta kasvoivat selvästi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme