Kiinteistönvälittäjä tekee pitkää päivää - suuri osa työstä on asiakkaalle näkymätöntä metatyötä

Jaa

Kiinteistönvälitysalan ammattilaiset 2020 tutkimus toteutettiin vuodenvaihteessa pitkän, kiireisen syksyn päätteeksi. Kyselyyn vastasi yhteensä 702 henkilöä, joka vastaa noin neljännestä alan toimijoista. Korona-ajasta huolimatta vastaajista valtaosa tuntee olevansa vähintään tyytyväisiä työhönsä. Työ on itsenäistä, ihmisläheistä ja monipuolista. Myös työn tulosten näkyvyys ja merkityksellisyys koetaan hyvin myönteisesti. Toisaalta avoimissa vastauksissa ilmeni pettymys alan julkikuvan kapeudesta.

Kiinteistönvälittäjä Antti Kainulainen esittelee asuntoa Kruununhaassa. Kuva Wasim Al-Nasser.
Kiinteistönvälittäjä Antti Kainulainen esittelee asuntoa Kruununhaassa. Kuva Wasim Al-Nasser.

Yleisesti alan toimijat kokevat työnsä haastavana tai erittäin haastavana. Työn haastavuus mainittiin myös yhdeksi välitystyön parhaiksi puoliksi. Työtyytyväisyydestä huolimatta vastaajista vain viidennes oli valmis suosittelemaan työtä. Yksi alan haasteista on kasvavat osaamisvaatimukset. Vastaajista 87 % on suorittanut alan keskeisimmän tutkinnon, eli LKV- tutkinnon, joka testaa alan laajan lainsäädännön ja ohjeistusten tuntemusta. Toisaalta työssä koettu onnistumisen ilo on lisääntynyt myös tilastollisesti merkitsevästi vuoden 2017 tuloksista.

”Välittäjät viihtyvät tässä työssä erityisesti yrittäjinä tai osakkaina”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjät ry toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Kiinteistönvälittäjän työn näkyvin osa ovat asuntonäytöt, joihin kuluu noin viidennes työajasta. Tutkimuksesta ilmenee, että vähintään saman verran osa työajasta liittyy asiakkaan hankintaan sekä kohteen myyntiin ja markkinointiin. Vaikka kiinteistönvälittäjän työtä tehdään usein iltaisin ja viikonloppuisin, työaikaa arvioitiin yleisesti ottaen myönteisesti.

Digitaalisuus on muuttanut koko toimialaa ja kiinteistönvälittäjän osaamistarpeita – tulevaisuudessa välittäjä konsultoi asiakkaitaan myös asunnon energiatehokkuudesta

Korona on vauhdittanut alan digitalisoitumista ja yli 60 % vastaajista kokeekin, että koronapandemia on nostanut esiin uusia osaamistarpeita. Sähköinen kaupanteko on yhä useammin mahdollista ja esittelyjen tukena voi käyttää videomateriaaleja.

Digitaalisuus on myös tuonut joustavuutta välittäjien arkeen, rutiinitöiden automatisoituessa asiantuntijat voivat keskittyä asiakkaan konsultointiin. Sähköiset allekirjoitukset, virtuaaliset asuntonäytöt, verkossa tapahtuvat asuntokaupat ovat yhä useammin mahdollisia. Robotit tai tekoäly eivät kuitenkaan korvaa asiakkaan inhimillistä kohtaamista tai henkilökohtaista tutustumista asuntoon.

”Osaaminen ja ajan vaatimusten seuraaminen korostuivat markkinatilanteen voimakkaassa muutoksessa. Digitaalisuus helpottaa, mutta kaupat syntyvät yhä ihmisten välillä läpinäkyvällä tiedolla, taidolla ja luottamuksella”, sanoo Annukka Mickelsson, Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja.

Onnistunut asuntokauppa vaatii mm.  monipuolista juridista perehtyneisyyttä, paikallistuntemusta sekä asiakaspalvelutaitoja. Tulevaisuuden osaamistarpeita vastaajien mielestä ovat sosiaalisen median ja digitaalisten työvälineiden käytön lisäksi kestävän kehityksen ja energiatehokkuuden lisääntyvät vaatimukset.

Pitkäjänteistä sitoutumista

Useimmat vastaajista ovat pitkän linjan ammattilaisia, vastaajista kaksi kolmannesta on yli 50-vuotiaita, ja toisaalta taas nuoria mahtuisi lisää, sillä alle 40-vuotiaita vastaajia oli 14 %. Vastaajista suurin osa (66 %) näkee itsensä työskentelevän alalla jatkossakin. Alan työllisyysnäkymät ovat valtaosan mielestä hyvät ja 66 % uskoo työskentelevän alalla vielä kolmen vuoden päästä.

Ensimmäinen ammattialaa kuvaava tutkimus tehtiin vuonna 2010. Nyt julkaistava tutkimus on viides Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n ja Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n yhteistyössä Kiinteistöalan Koulutuskeskus Kiinkon kanssa tekemä laaja selvitys.

Tutkimustulokset julkaistaan Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Facebook kanavalla livelähetyksenä 31.3.2021 klo 12.30-13.00. Tilaisuuden juontaa toimittaja Jari Korkki. Seuraa suoraa lähetystä tämän linkin kautta https://fb.me/e/4szBbJgth

www.facebook.com/KiinteistonvalitysalanKeskusliitto

Lisätiedot

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry
toimitusjohtaja Annukka Mickelsson
puh. 050 3390 963

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry
toimitusjohtaja Jussi Mannerberg
Puh 050 339 6214

Kiinteistöalan Koulutuskeskus Kiinko
toimitusjohtaja Jarno Tuimala
Puh. 040 726 5346

Kuvat

Kiinteistönvälittäjä Antti Kainulainen esittelee asuntoa Kruununhaassa. Kuva Wasim Al-Nasser.
Kiinteistönvälittäjä Antti Kainulainen esittelee asuntoa Kruununhaassa. Kuva Wasim Al-Nasser.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.kiinteistonvalitysala.fi

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry edustaa noin 3 500 suomalaista kiinteistönvälitysalan toimijaa. Liitto edistää asiantuntevaa ja luotettavaa kiinteistönvälitystä sekä ylläpitää alalle keskeistä huolellisen toiminnan ohjetta Hyvästä välitystavasta. Liiton jäseniä ovat Aktia Kiinteistönvälitys, Retta Group, Kiinteistömaailma, RE/MAX Suomi, OP Koti, Sp-Koti ja Suomen Kiinteistönvälittäjät ry (SKVL).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto

Heinäkuun 2022 asuntomarkkinakatsaus: Laskua myyntimäärissä, mutta kauppoja solmittiin vauhdikkaasti ja hinnat melko vakaita10.8.2022 07:45:00 EEST | Tiedote

Vanhojen ja uusien asuntojen myyntimäärät laskivat heinäkuussa keväästä ja alkukesästä jonkin verran. Pitkällä seitsemän vuoden aikavälillä asuntokauppoja taottiin silti tammi–heinäkuussa toiseksi eniten vuoden 2021 huippulukujen jälkeen. Omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat lyhenivät selvästi koko Suomessa. Asuntojen hinnat pysyttelivät edelleen pääasiassa korkealla tasolla, ja loma-asunnoissa kauppa kävi kuukausitasolla tarkasteltuna vilkkaasti.

Kesäkuun 2022 markkinakatsaus: asuntokauppa tasautumassa lähelle pitkän aikavälin tasoa huippuvuoden 2021 jälkeen12.7.2022 16:07:45 EEST | Tiedote

Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat huhti–kesäkuussa palautuneet lähemmäs viiden vuoden pitkäaikaista keskiarvoa, kertoo juuri julkaistu KVKL Hintaseurantapalvelun markkinakatsaus. Uudiskohteiden kauppa on edelleen hidastunut viimeisten vuosien huipputasoista, mikä näkyykin nyt puolet pienempinä kauppamäärinä pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden. Hinnat vanhoissa kerrostaloissa ovat kakkoskvartaalilla olleet hieman nousussa alkuvuoteen verrattuna sekä pk-seudulla että muissa isoissa kaupungeissa.

Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä vanhojen asuntojen kauppa yhä vilkasta, uudiskohteista pulaa13.4.2022 09:05:12 EEST | Tiedote

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämään Hintaseurantapalveluun kirjautui ensimmäisellä kvartaalilla 18 179 myytyä asuntoa. Luku on yhä 13 prosenttia korkeampi kuin pandemiaa edeltänyt taso vuonna 2019, vaikka jääkin viime vuoden huippuluvuista. Erityisesti suurissa kaupungeissa asuntokauppaluvut ovat palanneet viime vuotta edeltäneille tasoille. Vanhoja asuntoja myydään suhteessa paljon, koska uudisasuntoja on valmistunut vuoden alussa myyntiin aiempaa vähemmän. Loma-asuntojen hinnannousu jatkuu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme