Kiireetön kohtaaminen on avain nuorten syrjäytymiskehityksen katkaisemiseen

Vamos on Diakonissalaitoksen nuortenpalvelu, joka tukee 16–29-vuotiaita nuoria kohti koulutusta ja työelämää. Toiminta perustuu kiireettömään kohtaamisen ja nuoren tilanteesta lähtevän yksilöllisen tuen voimaan. Jokainen Vamoksessa aloittava nuori saa oman työntekijän, ja tukea saa niin arkeen kuin tulevaisuuden suunnitteluun.
Vuonna 2022 valmennuksessa olleista 2006 nuoresta 746 päätti palvelussa. Nuorista 56 prosenttia siirtyi työ- ja koulutuspoluille. Vamos tavoitti entistä haastavavammassa asemassa olevia nuoria: vuodesta 2019 vuoteen 2022 kuntoutusetuuksilla ja sairauspäivärahalla olevien määrä kasvoi kahden vuoden aikana 15 prosenttiyksikköä, kun työmarkkinatuella palveluun tulleiden osuus laski 10 prosenttiyksikköä.
Keskimääräinen valmennusaika pidentyi kahdeksasta kymmeneen kuukauteen. Tulos kertoo nuorten tuen tarpeen vahvistumisesta pandemia-aikana ja sen jälkeen.
Liian moni nuori harhailee luukulta toiselle
Nuoren elämä on kokonaisuus, jossa esimerkiksi arjen sujumista, talousasioita, mielenterveyden haasteita, riippuvuuksia ja muita murheita on vaikeaa erottaa toisistaan. Palveluissa nuoren pitäisi kuitenkin osata luovia osa-alue kerrallaan. Haasteellisessa tilanteessa olevilla nuorilla voi olla vaikeuksia löytää apua, toimia palvelujärjestelmässä tai muodostaa luottamusta auttaviin tahoihin. Elämä ja avuntarpeet ovat harvoin lokeroitavissa hallinto- ja politiikkasiilojen mukaan.
Mielenterveyspalveluiden saatavuuden haasteet näkyvät työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien sekä omaa polkuaan etsivien nuorten arjessa. Terapia ei kuitenkaan ratkaise kaikkia asioita – myös arkeen tarvitaan usein tukea.
”Jokaisella nuorella on oikeus hyvään tavalliseen arkeen ja tulevaisuuteen. Apua on saatava silloin kun sitä tarvitsee, ja siihen aan, johon tarvitsee. Nyt liian moni nuori harhailee luukulta toiselle kertomassa omaa tarinaansa ja selvittämässä kuka voi auttaa missäkin tilanteessa”, kuvaa Vamoksen johtaja Terhi Laine nuorten tilannetta.
”Meidän ammattilaisten velvollisuus on taata nuorten palvelupolkujen sujuvuus myös nyt, kun hyvinvointialueet ovat juuri aloittaneet, ja yhteistyömalleja esimerkiksi järjestökentän kanssa vasta haetaan”, sanoo Laine.
Lue lisää: Vamoksen vuosi 2022 (pdf)
Mikä Vamos?
- Diakonissalaitoksen palvelu koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville nuorille.
- Ehkäisee 16–29 -vuotiaiden nuorten syrjäytymistä ja auttaa nuoria kiinnittymään yhteiskuntaan, koulutukseen ja työhön.
- Vamoksessa jokainen nuori saa oman työntekijän, jolla on kokonaisvastuu nuoren tilanteesta ja hänen yksilöllisten tarpeidensa tunnistamisesta.
- Perustuu intensiiviseen ryhmä- ja yksilövalmennukseen sekä palveluintegraatioon.
- Vamos toimii Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Siilinjärvellä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Vuonna 2022 toiminnassa nuoria 47 eri kunnasta.
- Vuoden yhteiskunnallinen vaikuttavuusteko 2021 (Vaikuttavuusseura ry)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nuorten syrjäytyminen ja sen ratkaiseminen, nuortenpalvelut, Vamoksen toiminta:
Johtaja Terhi Laine, Diakonissalaitoksen Vamos, 0400 237 775, terhi.laine@hdl.fi
*********************************************
Median yhteydenotot myös: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, 050 372 0828, jenni.sarolahti@hdl.fi
*********************************************
Haavoittuvassa asemassa olevien nuorten tilanne ja Vamoksen toiminta paikallisesti eri alueilla:
Espoo, Lahti, Turku
Palvelualuejohtaja Minna Latonen, 040 180 9575, minna.latonen@hdl.fi
Kuopio, Oulu, Rovaniemi, Siilinjärvi, Jyväskylä
Palvelualuejohtaja Leena Mannonen, 050 438 7850, leena.mannonen@hdl.fi
Helsinki & Vantaa
Palvelualuejohtaja Jenni Oliveira, 050 412 1400, jenni.oliveira@hdl.fi
Tampere
Palvelualuejohtaja Vesa Sarmia, 050 413 0718, vesa.sarmia@hdl.fi
*********************************************
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme